Első lépés a labda felé

Gyors mozgás az alapvonalon - első lépés a labda felé

A gyorsaság a teniszben a sikeres játék egyik kulcsa. A labdamenetek során a játékosoknak gyorsan kell reagálni az ellenfél ütésére és elindulni a labda irányába.

Az alapvonalon történő labdamenetek során gyorsan kell oldalirányban mozogni a labda irányába, történjen az a középvonaltól, vagy valamelyik oldalra kiszorított helyzetből.

Három gyakran használt lépésforma:

- kilépés a labda felé
- keresztlépés
- gravitációs lépés

Míg a kilépés és a keresztlépés a klasszikus tenisz elemei és a gravitációs lépés a mai, modern tenisz alapeleme, egyik mellett sem érvelhetünk kizárólagosan. A profi játékosok teniszében is megtalálható mindhárom elem, alkalmazásuk az adott szituációtól függ.

A labda felé való mozgást mindig megelőzi a split-step, amelyből a játékos könnyedén kezdi meg bármely irányban a mozgást.


1. Kilépés a labda felé

Kilépés a labda felé

A játékos a labda irányába eső lábával kilép, miközben az ellentétes lábbal erőteljesen tolja magát. A test súlypontja a két láb között helyezkedik el. A kilépő láb lábfeje a labda irányába fordul.

Általában akkor alkalmazzák, ha csak egy lépést kell tenni a labda felé


2. Keresztlépés

Keresztlépés

A két láb keresztezi egymást mozgás közben. A keresztlépést általában oldalazó lépések követik a középvonal irányába.

Kevéssé használják akkor, amikor a játékosnak nagy távolságot kell befutnia.

A keresztlépés és az azt követő oldallépések során a fej, a felsőtest és a lábfejek a háló irányába néznek.3. Gravitációs lépés

A modern teniszben alkalmazott lépésforma. A játékosok akkor használják, amikor kiszorított helyzetből ütik vissza a labdát, és várható, hogy az ellenfél az ellentétes oldalra adja azt vissza. Nadal játékában különösen gyakran látni, hiszen ő minden labdáért elmegy.

Gravitációs lépés

Az indulás széles kitámasztásból kezdődik. A labdához közelebb eső lábfej nem indul meg a labda felé, hanem ellentétes módon a test középvonala alá kerül, miközben a test súlypontja a labda felé mozog el. Ezzel egyensúlyhiány alakul ki, amely nagymértékben meggyorsítja az első lépéseket.

A test és a lábfejek oldalra fordulnak, hiszen itt nem a pálya kontrollján van a hangsúly, hanem az, hogy nagy távolságot kell megtenni a labda eléréséig. Az Első lépés a labda felé oldalról vissza a Teniszoktatás oldalra