Egykezes fonák teniszütés

Az egyik legelegánsabb ütés.

A kétkezes vagy egykezes fonák teniszütés a jobb? Örök dilemma. Ezen az oldalon az utóbbit mutatjuk be.

Bevezetőül nézzük meg Stanislas Wawrinka videóját. Ez a videó lesz elemzésünk alapja:Az ütés fontos mozzanatait a következő képek mutatják be.


Ütőfogás:

Keleti vagy félnyugati fonák ütőfogás

Ütésállás:
Az egykezes fonák esetében a zárt ütésállás gyakorlatilag kötelező. Ezt a második képen láthatjuk.

1.-2. kép - Előkészítés:
A zárt állás miatt nemcsak a felsőtest, hanem a teljes test elfordul oldalirányban. Az ütő oldali váll a háló irányába néz.

Az ütőt tartó kéz és az ütő nyele szinte derékszöget zár be; az ütő feje felfelé néz. Innen kezdődik meg az ütő hátralendítése. A testsúly még a hálótól távolabb eső lábon van.

A hátralendítéskor az ütő annyira hátrakerül, hogy szinte párhuzamos a hálóval a játékos háta mögött. Az ütő karral azonos oldali lábbal mély kitámasztás történik, a játékos így lendíti bele a testtömegét az ütésbe.

3.-4. kép - Az ütő előrelendítése és a találati pont
Az ütő előrelendítése során a kar fokozatosan kinyúlik. A testsúly a halóhoz közelebbi lábra tevődik át. Az ütőt a bal kéz a csípő vonaláig kíséri, segíti az ütő mozgását.

Az ideális találati pont a test előtt van. Az ütőt tartó kéz kimerevített könyékkel éri el a találati pontot, stabilitást adva az ütésnek.

5.-6. pont - Kivezetés
A felsőtest visszafordulásának mértéke a háló felé az ütés irányától függ. Egyenes ütésnél mérsékelt, keresztütésnél nagy mértékű az elfordulás.

Egyenes ütés esetében az ütő útja a fej felett véget ér, keresztütés esetében (képünkön) az ütőt tartó kéz oldalirányban továbblendülhet.

A lendítés során és a kivezetéskor a test egyensúlyát a másik kéz hátralendítése segíti elő.Még egy fontos mozzanat:

Figyeljük meg, hogy Wawrinka elsőként a sarkát teszi le a kitámasztó lábbal. Miért? Mert ezzel automatikusan biztosítja, hogy az ütéskor a térd hajlítva legyen.

Végül, nézzük meg egy másik videón is:Az Egykezes fonák teniszütés oldalról vissza a Teniszoktatás oldalra