Egykezes fonák nyesés


Az egykezes fonák nyesés az egyik legnehezebb ütés.
 Lássuk, hogy hogyan ütik ezt az ütést a legjobbak.


Legyen az első Federer......Aztán nézzük meg, hogyan üti ezt Andy Roddick.A nők közül elsőként Justine Henin...... majd Amélie Mauresmo.Melyek az azonosságok?

- a játékosok a labdát nézik végig az ütés folyamán

- Az ütést megelőzően az ütőt annyira hátraviszik, hogy az ütő feje egészen a tarkójuk mögé kerül. Az ütőt tartó váll a hálóval szembe kerül. Az ütő előrevezetését az ütővel ellentétes kar hosszan kíséri.

- az ütőt tartó kéz az ütés pillanatában nyújtva van

- a találati pont a test előtt, a testhez közel esik

- az ütőt tartó kéz az ütőt a fej mellől keresztirányban lefelé vezeti a test mellett. A találati pontot követően az ütő egészen szorosan az elöl levő láb előtt mozog

- az ütő kivezetése ugyanebben a síkban folytatódik

- az ellentétes kar az ütéssel egyidőben hátralendül, segítve a test egyensúlyban maradását. Justine Henin itt kivétel; ő kevésbé viszi hátra az ütővel ellentétes karját. Emiatt az ütést követően az ütés lendülete kifordítja a felsőtestét a pálya irányába.

Végül - a következő video bejátszáson - nézzünk meg egy hosszú, egykezes fonák nyesésekkel tarkított labdamenetet Federer és Youzhny között.

Itt újra megfigyelhetők az ütés kivitelezésének jellegzetességei.

A labdamenetet Federer taktikailag helyesen fonákra adott szervával kezdi, amelyet Youzhny azonnal fonák nyeséssel ad vissza, majd egy fonák és egy tenyeres pörgetést követően alakul ki a fonák nyesés ütésváltás első hulláma.

A sorozat Federer icipici ritmusváltása miatt törik meg, majd egy-két pörgetett ütés után ismét fonákoldalról keresztirányú nyeséseket ütnek.

A labdamenetet végig Federer irányítja szinte észrevétlenül. Kicsit elaltatja az ellenfelét, majd hirtelen töri meg ismét egy pörgetett fonákkal az ütések ritmusát, ami rontásra kényszeríti Youzhnyt.
Az Egykezes fonák nyesés oldalról vissza a Tenisz video oldalra