Csúszás a salakon

A  nyitott szezon kezdetén, lélekben már a Roland Garros közvetítésekre készülve érdemes a (salakon) csúszás kérdésével foglalkozni. 

Nézzük meg a salakon csúszás legnagyobb buktatóját az alábbi videón :


Ezt tehát feltétlenül el kell kerülnünk :). A cikk végén már magunk is meg tudjuk állapítani, hogy mi volt itt a hiba, és hogy miképpen kezdjük el a tanulást.


Mikor használjá
k a teniszezők a csúszást?

Amikor további egy-két lépés megtétele a pályán már azt eredményezné, hogy lekésik a labdát. Így aztán az ütéshez hiányzó rövidebb-hosszabb távot csúszással teszik meg.

A csúszást a játékosok ma már nemcsak a salakon, de a keménypályán is használják. A csúszás minden borításon sérülésveszélyes, ezért a tanulás során a fokozatosság nagyon fontos. Most elsősorban a salakon való csúszást elemezzük.


Mitől függ a csúszás
a salakon?

Minél több salak van a pályán, annál könnyebb csúszni rajta. Minél szárazabb a pálya, annál hosszabban lehet csúszni rajta. A nedves pálya tapadósabb. A gyakorlott teniszezők a meccs előtt – különösen ismeretlen pályán - végignézik a pályát, helyenként próbálgatva a csúszást.

A csúszás alapesete:


A játékos viszonylag nagy sebességgel fut, mielőtt megkezdi a csúszást. A csúszás megkezdése előtt és utána a térde végig hajlított, a súlypontját alacsonyan tartja.

A csúszó láb feje a csúszás irányába néz, és a cipő talpa egyenletesen mindenhol felfekszik a salakra, ez biztosítja a legkisebb súrlódást a csúszás során.

Fontos megfigyelni, hogy a testsúly a csúszás közben nem a csúszó lábon van, hanem hátrébb helyeződik. A testsúly áthelyezésével tudjuk irányítani a csúszást; amikor meg akarunk állni, akkor a – továbbra is mélyen tartott súlypontot – a csúszó láb felé kell fokozatosan helyezni.

Ha a játékos nagyon nagy terpeszben csúszik
, és már nem tudja a testsúly áthelyezésével fékezni a csúszást, akkor a lábfej - fokozatos - keresztbefordításával (egyúttal a talpa külső részét jobban a talajhoz szorítva) is megteheti - Nadalhoz hasonlóan - ugyanezt.A teniszben alkalmazott csúszástechnikáknak van néhány speciális aspektusa:

  • A lábfej iránya

Amikor lábfej mozgása - legalábbis kezdetben -  párhuzamos az alapvonallal, a csípő oldalra forgatásával lehet az ütőerőt növelni.

Ha a lábfej a háló irányába néz, akkor testünk is, így az ütéserőt csak karból lehet biztosítani.

  • Az ütés és csúszás ritmusa:

Ha először ütünk és utána csúszunk, akkor nem érünk oda a következő labdára. Ezért először kell csúszni és utána ütni. Az előbbit akkor választja a játékos, ha szinte biztos, hogy utána nem folytatódik a labdamenet.


  • Melyik lábbal csúszunk:

Tenyeres oldalon értelemszerűen az ütő kézzel azonos oldali láb vezeti a csúszást. Ez azt is jelenti, hogy mindig nyitott ütésállásból ütjük a tenyerest. A nyitott ütésállásból hamarabb is tudunk visszamozogni a fedezeti pont felé.Az egykezes fonák, illetve a fonák nyesés esetében
, amit a kétkezes fonákot ütők is egy kézzel ütnek – tisztelet a kivételnek – szintén értelemszerűen - mindig az ütő kézzel azonos lábbal csúszva, zárt ütésállásból ütik.A kétkezes fonákot
sokkal könnyebb nyitott ütésállásból ütni, a teniszező ilyenkor a domináns kézzel ellenoldali lábbal csúszik.


Először úgy gyakoroljunk
, hogy - nekifutás nélkül - a láb előrecsúsztatásával ütünk, anélkül, hogy a hátul lévő láb az ütés irányába mozdulna.


A Csúszás a salakon oldalról vissza a Tenisz videók oldalra