A csukló szerepe a tenyeres ütésnél

Régen és most...

A csukló szerepe a tenyeres ütésnél

Régen a teniszezőknek azt tanították, hogy lazán, de egyenes karral és fixen tartott csuklóval üssék a tenyerest. A kivezetés során a karnak az ütővel ellentétes váll fölé kellett lendülnie. Az ütés során a csukló tehát gyakorlatilag mozdulatlan volt. A cél az volt, hogy az ütés során a lehető legnagyobb erőt adják át a labdának.


Mi az, ami változást hozott?

A faütők után megjelentek a könnyebb, sokkal rugalmasabb anyagból készült grafitütők, a bélhúrt felváltották a kevésbé érzékeny műanyag húrok. A játékosok sokkal nagyobb erőt adhattak az ütésbe, és a kontrollt erőteljes pörgetéssel fokozták. A pörgetés még erőteljesebbé vált a nyugatira váltott ütőfogással.

Ehhez alkalmazkodva kezdték azt tanítani, hogy a találati pont előtt erőteljesen hátrafeszített csukló a találatot követően ablaktörlő mozdulattal mozgassa az ütőt. A kivezetés vége a váll fölül a váll alá került.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a csukló a találati pontban a modern teniszben is viszonylag fixen tartott, az ablaktörlő mozdulat valójában már a kivezetéshez tartozik. Az ablaktörlő mozdulatot bizonyos részben a lendület hozza létre a mélyről indított ütőfejjel. A kivezetés az ütő lendítésének befejező szakasza, amely lendülete a találati pontot követően kezd lassulni.

Az ablaktörlő mozdulattal összhangban - amelyet a csukló mozgása határoz meg - a fel,- és alkar egyidejű beforgatása történik. 


Az új ütők tehát az ütéserő rendkívüli növelését tették lehetővé, amelyhez az ütéstechnikának úgy kellett fejlődnie, hogy az ütéseknek megfelelő kontrollt biztosítson.

Mi az, ami viszont nem változott?

A laza ütésmozdulat. Ez az, ami a profik tenyeresét a fentieken kívül annyira erőteljessé teszi.


Az ütés nem az erőtől lesz erős.
 Ha a kinetikus láncon akadálytalanul halad végig a nagy izmok által generált erő, akkor a lábaktól meginduló lendület megjelenik az ütéserőben. Így egy gyerek is képes arra, hogy nagy sebességet generáljon.
A laza ütésmozdulat tenisz lehetővé azt, hogy az erő, ill. lendület a kinetikus lánc elemein keresztül felgyorsítsa az ütés sebességét.

A lazaság az, ami lehetővé teszi, hogy a találati pont előtt erősen hátrafeszített csukló az ütőt ostorcsapásszerűen mozgassa a találati pont előtt, és így nagy ütési sebességet eredményezzen.


Még egy apróság, a grip.


A képen Nadal ütőfogását látjuk; a képen látszik, hogy Nadal az ütő nyelének végét becsúsztatja egészen a tenyerének a közepébe, a kisujja szinte "lecsúszik" a nyél végéről. Ez egyfelől megkönnyíti, szabadabbá teszi az ostorcsapás szerű mozdulatot, másrészt az "erőkar megnövelésével" növeli az ütéserőt.

A laza ütésmozdulatot és az egészen laza grip alkalmazását érdemes edzésen kipróbálni; izgalmas feladat az erő-lendület és a kontroll egyensúlyának megteremtése.
A csukló szerepe a tenyeres ütésnél oldalról vissza a Tenisz videók oldalra