A célkitűzések a teniszben


A célok, mint a teljesítmény fejlesztésének eszközei

A célkitűzések a teniszben elvárásaink, vágyaink megfogalmazására többféle időtávon is megfogalmazhatók. Vonatkozhat ez a következő meccsre, a következő szezonra vagy akár a következő évre is.

Az elérendő célok számát az időtáv figyelembevételével határozzuk meg. Túl sok cél megfogalmazása elaprózza a figyelmünket. Minél hosszabb távra tervezünk, annál több célt fogalmazhatunk meg azonos határidővel.

Céljainkat néha érdemes írásban is rögzíteni. Szintén írásban rögzítsük a határidőt is. A határidőt követően értékeljük a célok megvalósulását is. Ha nem valósult meg a cél, akkor gondoljuk át az okait.

Pl. egy meccsen kitűzhetjük azt a célt, hogy a (második) szervát mindig az ellenfél gyengébb oldalára adjuk. A meccs után gondoljuk át, hogy sikerült-e mindig megfelelően helyezni a szervákat.

Kitűzött céljaink mindig legyenek reálisak, de egyszersmind jelentsenek kihívást számunkra. A célokat saját magunk, belső indíttatásból határozzuk meg, hogy azonosulni tudjunk velük.

A célok mellé érdemes a megvalósítás módját is meghatározni, eltervezni. Pl. ha a szervánkat a téli idény kezdetére javítani szeretnénk, akkor egyúttal arról is dönthetünk, hogy pl. heti 1 órát szánunk a szerva gyakorlására. Ha az állóképességünket akarjuk javítani, akkor ennek eszköze az, hogy hetente 2 alkalommal elmegyünk futni.

Mindig pozitív módon határozzuk meg céljainkat: növelni kell az első szervám sebességét, meg kell tanulnom a szervák pontos helyezését, stb. A célkitűzések ne kezdődjenek a „NE” szóval.A Célkitűzések a teniszben oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra