Beach tennis - Strand tenisz


A beach tennis magyarországi bázisa a zuglói BVSC-ben van, ahol három pálya várja az érdeklődőket, a labdát és az ütőket a Magyar Tenisz Szövetség biztosítja.

Az ITF bemutató filmje:


A legfontosabb szabályok: 

"A Beach Tennis-t főként párosban művelik
, gyors és dinamikus sport. A strand teniszben a labda nem pattanhat le. Éppen ezért a játékosoknak nagyon gyorsnak kell lenniük, hogy a labdát a levegőben tartsák.

A pálya
A játék előtt elő kell készíteni a pályát. Homok, háló és vonalak kellenek a pálya elkészítéséhez. A pálya hossza 16 méter, szélessége pedig 8 méter, ugyanakkora, mint egy strandröplabda pálya.

A háló 1,7 méter magas. A pályát határoló élénk színű vonalakat a pálya négy sarkán horgonyozzák a földbe.Egyéni mérkőzés esetén a pálya szélességét 4,5 méterre kell csökkenteni. A homokot a meccs előtt vízzel hűtik a felforrósodás ellen.

A beach tennis felszerelés
Úgy, mint a teniszben a játékosok ütővel játszanak. A strand teniszütők felülete merev, húrozás nélküli. A labda a Play and Stay-ből ismert narancs színű, alacsony nyomású labda.

Szabályok
A játékot profi meccseken bíró segédletével játszák. A játékot kommentátor és DJ teszi a pontok között hangulatossá.A labda tehát nem pattanhat le és a háló felett kell az ellenfél térfelére ütni.

A csapat megnyeri a pontot:
- ha az ellenfél szervát ront
- ha az ellenfél nem a háló felett üti át a labdát, vagy a hálóba akad a labda
- ha az ellenfél kiüti a labdát a játéktérről
- vagy ha az ellenfél a játék közben a hálóhoz ér.

A számolás azonos a tenisszel
4 pont kell a játék megnyeréséhez, de a 40:40-es állás után az első ponttal lehet megnyerni a játékot, tehát nincs "előny" pont. A meccs két nyert szettig tart.

Szerva
Alulról és felülről is lehet szerválni, kivéve vegyes párosban, ahol az erősebben félnek kötelező alulról szerválni. Nincs második szerva, és a hálón megpattanó szerva is érvényes, persze akkor, ha utána a pályára esik.

Szerválni az alapvonal mögül kell. A játékosok a szervához felugorhatnak, de a futásból való felugrás nem megengedett. A szervát az ellenfél pályájának bármely pontjára lehet ütni.

Játéktechnikák
Gyakran alkalmazott ütésformák:a röpte, a lecsapás, a blokkolás, az emelés, és az ejtés, de bárhogyan lehet ütni, csak ne essen a földre a labda.

Az egészség megőrzése
A melegben, akár hőségben való játék kockázatokat rejthet magában. Fontos sok folyadékot inni. Bőrünket nagyon fontos magas faktorszámú naptejjel védeni az erős naptól. A homokot játék előtt ellenőrizni kell, és minden sérülést okozó tárgyat el kell távolítani a játéktérről."

További információk a Magyar Tenisz Szövetség honlapján


A beach tennis hivatalos magyar szabályai

1. A pálya
A BT pálya téglalap alakú, hossza minimum 16 méter, maximum 20 méter, szélessége pedig minimum 8 méter, maximum 9 méter. Magyarországon a 16x8-as a szabvány. A pályát középen háló választja el, melyet mindkét oldalon hálótartó oszlop tart. A hálónak legalább olyan hosszúnak kell lennie, hogy a pályát széltében lefedje, szövésének pedig olyan sűrűnek kell lennie, melyen nem fér át a labda. A hálót legalább 170 cm, legfeljebb 180 cm magasan kell felfüggeszteni.

A pálya szélét szalaggal kell jelölni, melynek szélességének 2,5 cm és 5 cm között kell lennie, de az alapvonal szélessége 10 cm is lehet. Minden méretet a vonal külső szélétől kell mérni, a vonal színének pedig élesen különböznie kell a talaj színétől.

2. A pálya borítása
A pályát egyenletesen eloszlatott és kigereblyézett homok borítja, melyben kövek, kagylók, fadarabok és egyéb oda nem illő, valamint a bőrt felsérteni képes tárgyak nem lehetnek.

3. A beach tennis labdák
Az ITF hivatalosan elfogadott labdái közé tartozó Play and stay narancs labda.

4. A beach tennis ütők
Az ütő hossza maximum 50 cm, szélessége maximum 26 cm, vastagsága pedig maximum 38 mm lehet. Az ütő fejének felületén 9-13 mm átmérőjű, nem meghatározottszámú lyuk lehet. Az ütő fejének laposnak kell lennie hossza maximum 30 cm, szélessége pedig maximum 26 cm lehet.

5. A beach tennis számolás
a. A szettek számolása
Versenyeken két vagy három nyert szettig lehet játszani. A rendezőnek előre be kell jelenteni, hogy a szetteket két különbséggel kell megnyerni, vagy tie-breakkel kell eldönteni a szett eredményét. Amennyiben két különbséggel kell nyerni, az a csapat nyeri a szettet, amelyelőbb eléri a hat nyert gémet legalább két gém különbséggel. Amennyiben ez nem jön létre, a szettet addig kell játszani, amíg a két különbség ki nem alakul az egyik csapat javára. Ha tie-break-kel dől el a szett sorsa, a teniszben is alkalmazott tie-break szabályai érvényesek 6-6-os állás után.

b. Számolás a gémen belül
A gémeken belüli számolás megegyezik a teniszben alkalmazottal:0, 15, 30, 40, gémA magyarországi versenyeken a „No-ad” szabály alkalmazandó, azaz 40-40-es állásnál a következő pontot megnyerő csapat nyeri a gémet.

6. A szerváló és a fogadó
A két csapatnak a háló két ellentétes oldalán kell állnia. Az adogató az a csapat, mely játékba hozza a labdát, a fogadó pedig az a csapat, mely az adogatás után a labdát visszaütni szándékozik. 

Kérdés: A fogadó csapat játékosai állhatnak a vonalon kívül? 
Válasz: Igen. A fogadó csapat tagjai a saját térfelükön bárhol elhelyezkedhetnek.

Kérdés: Az adogató játékos partnere helyezkedhet úgy, hogy zavarja a fogadók kilátását? 
Válasz: Igen, az adogató játékos partnere bárhol elhelyezkedhet az adogató csapat térfelén.

Kérdés: Elveszti-e a pontot az a csapat, melynek játékosa a hálótartó oszlopokon kívül átlép a másik csapat térfelére? 
Válasz: Nem, a csapat csak akkor veszíti el a pontot, ha a játékos belép a másik csapat vonallal határolt térfelére vagy hozzáér a hálóhoz.

Kérdés: Kiállhat-e az egyik csapat egy emberrel a másik csapat ellen? 
Válasz: Nem

7. A meccs előtti sorsolás - beach tennis
A meccs előtti sorsoláson az dől el, hogy melyik csapat kezdi az adogatást és a két csapat melyik térfélen kezdi meg a játékot. Székbíró jelenlétekor a sorsolást pénzérme feldobásával kell végezni. A sorsolást megnyerő csapat az alábbi döntéseket hozhatja: 
a. kezdi a szervát, vagy fogadóként kezd, ebben az esetben viszont a másik csapat választ térfelet
b. térfelet választ, ebben az esetben viszont a másik csapat dönti el, hogy adogatóként vagy fogadóként kezd
c. átadja a választás jogát az ellenfélnek

8. Térfélcsere
A csapatoknak az első és minden páratlan számú gém után térfelet kell cserélniük, a tie-break-ben pedig négy pontonként kell térfelet cserélni.

9. A poén kezdete és vége 
A poén akkor kezdődik el, amikor a szerváló először beleüt a labdába és addig tart, amíg a poén sorsa el nem dől.

10. A labda hozzáér a vonalhoz
A vonal a pálya része, ezért ha poén közben hozzáér a labda, az pontnak számít. Amennyiben a vonal elmozdul, azt a poén megkezdése előtt meg lehet igazítani, ez azonban nem befolyásolja a már lejátszott pontok kimenetelét.

11. A labda hozzáér a hálótartó oszlophoz
ha a labda hozzáér a hálótartó oszlophoz, az a játékos veszíti el a pontot, aki a labdát ütötte.

12. A szerválás rendje
Mindegyik csapat a saját első adogatógéme előtt eldöntheti, hogy melyik játékos kezdi a szervát, a következő szervagémben viszont a másiknak kell szerválnia, ezt a sorrendet pedig a szett végéig meg kell tartani.

13. A fogadás rendje
A fogadók bármikor bárhogyan felállhatnak és egy gémen belül is pozíciót válthatnak.

14. A szerválás
Az adogatónak az adogatás megkezdése előtt nyugodtan kell állnia az alapvonal mögött vagy annak képzeletbeli meghosszabbításánál. Az adogató az egyik kezével elengedi a labdát, majd megüti az ütővel. Az adogató mozdulat akkor fejeződik be, amikor az adogató eltalálja vagy elvéti a labdát. Az a játékos, akinek csak egy keze van, a labda feldobásához használhatja az ütőt is. Második adogatás nincs, a necces adogatás is számít. Az adogatónak meg kell várnia, amíg az ellenfél kész a fogadásra, a fogadóknak azonban ésszerű időn belül készen kell állniuk.A Beach tennis - strand tenisz oldalról vissza a Főoldalra