Az ütések pontosságának fejlesztése : 9 tenyeres, 9 fonák

Az ütések pontosságának fejlesztése az egyik legfontosabb feladat a teniszedzések során. Hiába ütünk erőset, ha az ütéseinket nem tudjuk megfelelően helyezni. 

"9 tenyeres, 9 fonák" gyakorlat hatékonyan segíti az ütések pontosságának fejlesztését.

Edzésenként kb. 10 percet, vagy 1 kosárnyi időt érdemes erre a gyakorlatra fordítani. Mivel a gyakorlat során nem a gyors mozgáson van a hangsúly, alkalmas arra, hogy a sok futással járó, kimerítőbb feladatok között kis pihenésre legyen lehetőség.

Az edző kosárból adja a labdát a játékosnak a T vonal környékéről és meghatározza, hogy a gyakorlat során milyen ütéseket kell ütni, így pl.:
- csak hosszú egyenest
- csak hosszú keresztet
- csak rövid keresztet
- a játékos megválaszthatja, hogy milyen ütést üt.

A játékos a tenyeres oldalon, az alapvonalon kezdi a gyakorlatot. Az első labdát az alapvonalra, a másodikat az alapvonal mentén a háló felé haladva félúton, a harmadikat pedig a háló közvetlen közelébe kapja. Mindhárom labdát tenyeressel üti meg.

A 3 ütés után hátrasétál az alapvonalhoz a középvonal mellé. Innen hasonlóan az előzőkhöz, 3 labdát kap, amelyet tenyeressel üt meg, miközben a háló felé közeledik.

Végül a fonákoldali alapvonalról szintén 3 ütést üt, de még mindig tenyeressel. Ez jó alkalom a kifarolós ütések gyakorlásához.

Az első 9 ütés után a fonákoldali alapvonalról indulva ugyanezeket csinálja végig, de most minden ütést fonákkal.

A gyakorlat során a legfontosabb feladat az adott célterületre való helyezés. Ha az ütések helyezése már jól megy, akkor lehet az ütések erejét növelni.


Az ütések pontosságának fejlesztése oldalról vissza a Tenisz gyakorlatok oldalra