Árnyéktenisz -
A tudatosság növelésének eszköze


Az árnyéktenisz jelentősége: A tenisz rendkívüli összetettsége okán az egyik legnehezebben elsajátítható sport. A profi teniszezők a játék minden aspektusát tekintve (technika, taktika, mentális aspektusok) nagyfokú tudatossággal bírnak. Az egyes részterületek elkülönült gyakorlása segíti a tudatosság fejlesztését. Az árnyék-tenisz a tudatosság növelésének eszköze.

A kezdő teniszezők először csak az ütésmozdulatot gyakorolják labda nélkül. A későbbiekben az ütéstechnika és lábmunka fejlesztésének, összehangolásának egyik fontos eszköze az árnyéktenisz. 


A fenti videón a fiatal játékos a következő elemeket gyakorolja:

- Grip váltás az egyes ütések között
- Oldalirányú mozgás az alapvonalon a labda felé, kitámasztás a pálya széle felé eső lábbal
- Visszamozgás a középvonal felé
- Split step minden ütés előtt
- A mozgások során a súlypont alacsonyan tartása
- A nyitott és a félig zárt ütésállásokból való tenyeres és fonák ütés
- az ütő alúlról felfelé vezetése
- az ütő kivezetése a váll fölé

A mozgásokat nem a labda érkezésének üteme diktálja, hanem az a tempó, amely mellett a játékos teljes tudatossággal és jól képes végrehajtani azokat. A jól végrehajtott gyakorlatok sorozata "bevésődik" az izommemóriába. A játékos egyúttal "megjegyzi" a jól kivitelezett ütés érzését is.

Az izommemória segít például abban, hogy aki egyszer megtanult biciklizni, az hosszabb kihagyás után is képes a kétkerekűn megtartani az egyensúlyát.

A biciklizés és a tenisz közötti különbség az, hogy a rosszul kivitelezett árnyék ütést jó eséllyel megúszhatjuk borulás nélkül. Figyelnünk kell tehát arra, hogy - edző nélküli gyakorlás esetén -  a labda hiánya ne vezessen a valóságtól való elszakadáshoz:


A videón a játékos az egykezes fonák ütéshez készülődve gyakorlatilag hátat fordít a pályának. Ez éles játék esetén mindenképpen megnehezítené a beérkező labda irányába való helyezkedést, a visszaütésről nem is beszélve. 

Hasznosabb, ha először lassan kivitelezzük az egész mozgássort. Itt nem az a lényeg, hogy gyorsuljon az ütő feje, hanem, hogy az ütő és a kar a megfelelő pályán mozogjon végig.

Ilyenkor tekintetünket ne a képzeletbeli labdára, vagy találati pontra függesszük, hanem az ütő és a kéz mozgását kontrolláljuk.

Nem mindegy, hogy a találat pillanatában milyen szögben áll az ütő feje. A találat pillanatában állítsuk meg az ütést, és ellenőrizzük.

Egykezes fonák esetén gyakori, hogy az ütő előrevezetéséről megfeledkezünk; az ütés csak egy oldalra kaszálássá válik. Az előrevezetés hiányában a labda a hálóban köthet ki.

Az ütés végén, a visszamozgás előtt is álljunk meg egy pillanatra; itt kell befejeznem az ütést? Hol van az ütés, kivezetés vége?

És hogy legyen mivel összehasonlítani:


A lábmunka és az ütéstechnika koordinációját nemcsak oldalirányban, hanem a pálya mélységében is lehet gyakorolni. A videón Fucsovics Márton lábmunka edzését láthatjuk Jan Solcani, szlovák származású ATP teniszedzővel. 

A gyakorlás közben az edző többször emlékezteti Fucsovicsot, hogy technikailag helyesen végezze az ütéseket.


Csoportos edzéseken, ill. bemelegítésként is lehet alkalmazni:Az árnyék-tenisz-"rally" abban segít a játékosoknak, hogy ne csak a labda mozgásából, hanem már az ellenfél ütéshez készüléséből, a karok és az ütőfej mozgásából már anticipálja az ütés várható irányát és fajtáját. 

A szabályok a következőek:
A játékosok az alapvonalon állnak, az egyik játékos "játékba hozza" az "árnyéklabdát." 

1. A másik oldalon álló játékos, amint felismeri az ütés várható irányát, elkezd mozogni annak irányába. Akkor, amikor a játékos  zárt ütésállásból üt, már a lendítés előtt lehet következtetni az ütés irányára. 

2. Ha a játékos semleges ütésállásból üt, az ellenfélnek többet kell várni, hogy kiderüljön az ütés iránya, meg kell várnia, amíg a kar, vagy az ütő feje valamelyik irányba elindul.

Az ütés irányán kívül az ütést fogadó játékos törekedjen arra, hogy az ütés fajtáját (pörgetés, nyesés, átemelés, rövidítés stb.) is felismerje, és ennek megfelelően helyezkedjen, reagáljon arra.

Készüljünk fel a hosszú ütésváltásokra!Az Árnyéktenisz oldalról vissza a Tenisz gyakorlatok oldalra