Babolatking vs. Princegirl

Tenisz taktikai elemzések - amatőrök játékából

Amatőr tenisz taktikai elemzések - Ezúttal amatőr teniszezők játékából vett pontokat elemzünk, amelyek néha tanulságosabbak, mint a profi teniszezők játéka.

A rovat a nevét az első videó játékosairól kapta.
Babolatking
(háttal) - Princegirl (szemben)

Princegirl ügyesen a sarokba helyezi a szervát, igaz, Babolatking tenyeresére. Babolatking, hogy egy kis időt nyerjen a visszahelyezkedésre, magasra emelve, hosszan és középre adja vissza a returnt.

Princegirl ebből a helyzetből nem kockáztat, középre adja vissza a labdát. Babolatking a tenyeres oldalra kilépve továbbra is center irányban adja azt vissza, de nem túl hosszan.

Princegirl elérkezettnek látja az idő a támadásra. Hirtelen ritmust vált, és egy gyors tenyeres kereszttel a pálya széle felé szorítja Babolatking-et, miközben a háló irányába mozog, és úgy, ahogy azt a taktika szabályai megkívánják: a középvonaltól kissé Babolatking irányába helyezkedik.

Várakozásának megfelelően Babolatking épphogy vissza tudja pöckölni a háló felett a labdát. Innentől Princegirl kezébe van a pont, de csúnyán ront; szélesre üti a labdát.

Mit rontott el Princegirl? Princegirl nem taktikai hibát vétett, mintaszerűen játszotta végig a pontot. Technikai hibát követett el.

Nézzük végig, hogy a szervától kezdve minden ütésnél szépen elfordult a felsőteste az ütés előtt. Az elfordult pozíció tette lehetővé a labdák pontos helyezését.

A háló közelében a befejező ütésnél viszont a teste szemben marad a hálóval. Ebből a helyzetből viszont nem tudja megfelelően kontrollálni az ütő fejének nyitását és irányítását. A finom ütés kivitelezéséhez lábbal is ki kellett volna oldalirányban mozogni a labda mögé.

Vance
(szemben) - Michael (háttal)


Michael taktikusan Vance fonákjára szervál, de elég erőtlenül.

Michael röviden keresztbe nyesi a returnt, ezzel nagyon jól leszorítja a pályáról Vance-t. Vance ott rontja el a következő ütést, hogy Michael kezére üti azt vissza a labdát.
(A jó megoldás az lehetne, hogy keresztben visszaejti, vagy pörgeti a labdát, hiszen Vance az alapvonal mögött a fonákoldalon áll.)

Így viszont Vance a kezére érkező labdát - tenyeresre kiállva - a másik sarokba megemelve magasra pörgeti, úgy hogy az alapvonalhoz egészen közel pattan le. Ez az emelés az, ami a viszonylag fürgén mozgó ellenfél számára is védhetetlenné teszi az ütést.
Christophe (szemben) - Thomas (háttal)

Christophe szervál Thomas fonákjára, és ezt követően a labdamenetben végig megtartja a kontrollt. Ő az, aki variálja az ütéseket, és próbál néha gyorsítani.

A háttal álló Thomas passzívan játszik, ha nem tud fonákoldalon tenyeresre kiállni, inkább csak visszanyesegeti a labdákat.
Christophe türelmesen játszik, keresi a kínálkozó lehetőséget.

Thomas az egyik fonákot nem nyesi, hanem visszapörgeti, de nem elég hosszan, amit Christopher kihasznál: hosszan, magasra pörgetett labdát ad ellenfelének.

Thomas, aki kissé belealudt a labdamenetbe, a hosszan jövő labdára nem mozog megfelelően hátra, így a labdát nem a teste előtt, hanem jóval hátrébb, testének vonalában tudja csak megütni, elveszti az ütés feletti kontrollt, és hibázik.

Az Amatőr tenisz taktika oldalról vissza az Egypercesek oldalraKehrling Béla


Szabó Éva képei és történetei

Kulcsszavas keresés

Teniszpartner keresés

Pesten - Budán  - Vidéken

Videós
szabályelemzések


Jónás Dorka diplomát szerzett


Kérdezze
a teniszedzőt!


Taktikai egypercesek


Beugró


FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE Kérjük, írja be e-mail címét,
a keresztnevét, majd kattinston a "Subscribe" gombra!
Then

Don't worry — your e-mail address is totally secure.
I promise to use it only to send you NEWS.