Varga Matyi élményei Amerikában

OTA: Szia Matyi!

Öt hetet töltöttél el Dorkánál Laramie-ban. Kérlek, hogy te is számolj be arról, hogy mit láttál ott! 

Matyi: Örömmel!

Dorkával tavaly a Funside tenisztáborban jöttünk össze, de augusztus végén már vissza is utazott Amerikába.


Nem könnyűek az egymástól távol töltött hónapok, így a látogatás nagy öröm volt a számomra. :)

Laramie városkép


Mivel magam is teniszező, és teniszedző vagyok nagyon érdekelt, hogy egy ilyen profi csapatnál milyen módszerekkel dolgoznak

Idén, 2016-ban február 20-tól töltöttem kint öt hetet Dorkánál. Ez a csapat fő versenyszezonja volt, annak is a vége felé. 

A suli akkor még nem volt annyira erős, de azért már kezdtek felkészülni a vizsgákra és az edzések a maximális óraszámmal mentek. Sőt, az idegenben játszott meccsek előtt és után is kemény edzések voltak. Előfordult, hogy pihenőnapokon is kellett kondizni vagy teniszezni a lányoknak. Hetente hivatalosan egy pihenőnap van, a vasárnap. 

A napi négy óra teniszedzés, és heti két kondi-edzésen kívül a játékosoknak lehetősége van hetente akár több alkalommal is egyénileg ütni a segédedzővel, Maciej-el, vagy szervát gyakorolni.  

Szerintem ez a gyengébben teljesítő játékosoknak nagy lehetőség, de úgy láttam, hogy nem mindenki élt ezzel.

A szervaedzés egyénileg, edző nélkül történik. A szervaedzés monotonitása miatt nagy koncentrációt igényel. Itt nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is nagyon fontos, folyamatosan figyelni kell. :)


A csapat edzéseit mindig végignéztem a pályák feletti lelátóról.


A hétfőt nem szeretik a lányok, mert a hérfő mindig csak iskolázással telik el.
 A verseny után hétfőn "helyrerakják" az ütéseket. Ez a teniszben kötelező.

Hétfőn nincs szituációs gyakorlat, nincs pontjáték. Ez nekik fizikailag meg sem kottyan, de mentálisan megterhelő.

A kedd-szombati időszakban az edzéseknek nincs kötelező struktúrája, de ez nem jelenti azt, hogy az edzések menete esetleges lenne. A játékosok minden nap úgy érkeznek az edzésre, hogy a napi edzésterv a bírói székhez támasztott fehér táblán várja őket. (lásd a képen).


A csapat nagyon sokat edz a páros játékra
A versenyeken 6 egyéni és három páros meccs van, de az érdekesség, hogy a pontozásban az egyéni meccsek 1-1 pontot érnek, viszont a három páros meccs összesen 1 pont ér, vagyis az a csapat, amely a három páros meccsből kettőt megnyer, egy pontot kap. Egy fordulón tehát összesen 7 pontot lehet szerezni. A versenyfordulókon mindig a páros meccsekkel kezdenek.

A csapatnak nagyon fontos, hogy a páros meccsek pontját megszerezze, hiszen ez döntő fontosságú lehet. A páros meccsek megnyerését fontos mentális előnynek is tekintik.  

(Az itthoni csapatbajnokságban szintén hat egyéni meccs van, de nálunk az egyéni meccsekkel kezdünk, és lehet, hogy a három páros meccsnek – annak ellenére, hogy minden meccs egy-egy pontot ér, - már nincs is jelentősége.)  

Az edzéseken nagyon sok páros szituációt játszanak meg: röptézős, kijátszós, pontokból, felépítik a páros szituációt szerva nélkül, aztán szervával. A négy órányi edzés sok mindenre lehetőséget ad… 

De ami a legjobban tetszett az edzéseken: nyolc játékos edz négy pályán, és az edzés úgy épül fel, hogy az egyéni vagy páros szituációk gyakorlásánál a vesztes csapat vagy játékos mindig jobbra megy, a győztesek pedig mindig balra mozognak, és ebből a pozícióból játsszák a következő szituációt. Így a legjobbak a baloldalon játszanak, a leggyengébben játszók pedig a jobboldalon edzenek.

Ezzel a rendszerben minden egyes edzésen kiderül, hogy ki hogyan teljesít. Sokat mond a játékostársaknak és az edzőknek is, ha az erősorrend elején levő játékos a jobb oldalon játszik, vagy ha a négyes-hatos játékos egyre inkább balra mozog… 


Ez egy nagyon egyszerű visszajelzés, és egyben állandó motiváció az edzéseken. Így mindig az adott játékoson múlik, hogy kivel edz, nem az edző határozza meg, hogy ki kivel játszik.

Van olyan, hogy valakinek rossz napja van, és egyes játékosként a hátsó pályán van. Ez mentális nyomást helyez a játékosra, ami egyben mentális edzést is jelent.

A rosszabbul teljesítő játékos  azonnal „éles, meccs szituációba” kerül, ("Úristen, a hatos pályán játszó játékos már a sokadik feladatban teljesít jobban nálam, fel kell kötni a gatyát!") és több, egymás utáni alkalommal kell győznie ahhoz, hogy visszakerüljön az "őt megillető helyre".

A játékosok a játékuk ívének felépítését nemcsak évek, hónapok, hetek vagy meccsek távlatában, de egyetlen edzésen belül is gyakorolhatják. Ez a motiváció azért működik jól, mert a játékosok között nem óriási a játékbeli tudás, senkinek nem reménytelen akár a legjobb ellen egy adott gyakorlatban győzni.

Maciej a legapróbb részletekbe menően foglalkozik az egyes játékosok ütéstechnikájával is, Dean pedig átfogóbban motiválja a játékosokat, próbálja formálni a motivációt, a hozzáállást.

             Maciej                         és                              Dean                    


Az edzők nemcsak az technikai edzéseket, a mentális felkészítést, a taktikai képzést, de a játékosok étkezését is igyekeznek a sporthoz igazítani... :) 


Ebben az évben hetente két kondiedzés volt, de a teniszedzéseken is néha akár két órát is eltöltöttek lábmunka gyakorlatokkal: padokra ugrálással, szökdeléssel, sprintekkel.

A teniszedzésen azt is előfordul, hogy minden széles labda után sprint a falig (négy pálya van egymás mellett!) meg vissza. Utána meg lógó nyelvvel állhatsz vissza a gyakorlatba!

Vagy úgy játszanak, hogy egy szerva lehetőségük van, és ha bukják a pontot, akkor sprint után kell visszaállni a következő labdamenetre. Az egyetlen, második szervával kezdett pont után rosszabbak az esélyek a labdamenet megnyerésére… Ez egy „ördögi kör”. 

A kemény munka mellett az edzők a maximális tisztelettel, egyetlen hangos szó nélkül kommunikálnak a játékosokkal. A játékosok pedig kommentár nélkül elvégzik a rájuk kirótt feladatokat.

Olyan ott nincs, hogy a feladat a sprint és én kocogok! Az ösztöndíj teljesítmény alapon jár a játékosoknak, aki nem motivált és fegyelmezett, az bizony könnyen lapátra kerülhet. 

Sajnos a kint létem alatt otthon nem volt meccsük, csak idegenben. Furcsa volt, amikor Laramie-ban esett a hó, Dorkáék pedig csoki-barnára sülve érkeztek meg. A játékosoknak állandóan alkalmazkodni kell az ottanitól eltérő időjáráshoz, és az időeltolódásokhoz is.

Laramie a tengerszint felett 2200 méterre van (magaslati levegőben edzenek), ez viszont előnyükre válik, amikor egy alacsonyabb fekvő versenyhelyszínre utaznak. Én azt hiszem, hogy az erőnléttel nem volt senkinek problémája a versenyszezonban.


A két csapatkapitány


Idén Dorka és Maggie rangidősként irányították a csapatot. Szerintem minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a csapatot irányítsák, motiválják. Idén az első három játékos jóval több meccset nyert, mint a hátsó három pálya. Azzal, hogy ők a saját meccseiken jól teljesítenek, külön motivációt nyújtottak az újaknak. 

A csapat meccseit mind felveszik, az otthoni meccseket élőben is meg lehet nézni, sőt vissza is lehet nézni a meccseket.

A videó kötelező reklámmal indul:).


Az egymással való játék során hol Maggie, hol Dorka nyer. Dorka, amit csinál, azt nagyon biztosan tudja, nagyon eredményesen tud játszani. Dorka nagyon motivált, nagyon tud koncentrálni.

Maggie talán egy kicsit gyengébb fejben, de nagyon nagy a repertoárja, már ha Dorka hagyja, hogy használja

Nekem nagyon érdekes volt a két játékos játékát összehasonlítani. Maggie-nek az a legfőbb erőssége, hogy nagyon jó keze van. Az orosz lány, Nasztya viszont rettenetesen robbanékony.

Nastya, Maggie és Dorka


Többször volt lehetőségem a klubba járó amatőrökkel páros meccset játszani.

Ezek felnőtt teniszezők, általában a csapat rajongói is egyben, akik maguk is szeretnek teniszezni. Az amatőröknek heti rendszerességgel van csapatedzésük, alkalmanként másfél óra, ilyenkor 16 játékos játszik 4 pályán.

Az edzéseket a vezetőedző, Dean tartja, de rajta kívül edzőként besegítettek azok a tavalyi csapattagok, akik már nem teniszeznek.

A 16 főből a kemény mag jön - ezen felül - hetente még egy vagy két alkalommal párosozni. Az amatőrök természetesen fizetnek a pályáért és az edzésért. Az amatőr meccsek után a játékosok gyakran beülnek egy italra vagy könnyű vacsorára valahova.

Az amatőrök egyben a csapat rajongói is, gyakran segítik a csapatot anyagilag is, pl. a sushi bár tulajdonosa, amikor valaki a csapatból ott eszik, kedvezményt ad. Természetesen ez teljesen önkéntes alapon működik. 

Az amatőrök edzése négy pályán folyik. Nincsenek állandó páros partnerek, folyamatosan cserélődnek az egymással játszó játékosok már a bemelegítéstől kezdve. Mással játszol a háló közelében, mással melegíted a röptét, mással ütsz alapvonalról. Nagyon sokfajta páros gyakorlatot végeznek.

Nagyon jó a hangulat ezeken az edzéseken, nagyon jó a játékosok kapcsolata. Mindenki tisztában van a saját tenisztudásával, és a párok mindig úgy formálódnak, hogy az egymás ellen játszó párok tudásszintje lehetőleg kiegyenlített legyen. A játékosok életkora 35-55 év között van. 

A jó hangulat mellett minden játékos nagyon komolyan veszi a munkát, és mindent belead az edzéseken. A 16 játékossal általában 3 edző foglalkozik. Ezek a játékosok már egy elég magas színvonalat képviselnek. Nagyon szimpatikus ez a koncepció, jó lenne nálunk is meghonosítani. 

***

Kint az itthoni gyakorlattól eltérően mindig keménypályán játszanak. 

Ebből ízelítőt ad a 2015-2016-os szezonról készült videó:


A keménypályás játékban felszálló ágban a talaj felett 15-20 cm magasan ütik meg a labdát, ehhez nagyon mélyen le kell menni térdből.

Én Dorkáéktól a kemény-pályán nagyon kikapnék, hiszen én, mint salakos játékos jóval az alapvonal mögött játszom, Dorkáék viszont el nem mozdulnak az alapvonalrólA kemény-pályán, ha egyetlen lépést teszel hátrafelé, halott ember vagy! 

Egy labdát nagyon szépen visszaütnék, de a továbbiakról bizony lemaradnék, mert olyan gyors a pálya. Azt, hogy a salakpálya és a keménypálya nem ugyanaz, én már halottam, de nagyon más volt a saját bőrömön megtapasztalni a különbséget!

Nekem legalább fél évig kint kellene lennem, hogy hozzászokjak ehhez a borításhoz! Én egy hatalmas hurkot csinálok a tenyeres ütés előtt, Dorka csak egy egészen szűk mozdulatot csinál, de mintha ágyúból lőnék ki a labdát!  Ott senki nem kíváncsi ezekre a hatalmas lendítésekre! Emiatt még az amatőrök ellen is nagyon sokszor törtem a labdát. Ami hasznos volt az a szervám, és a röptejátékom.  

Az egyik alkalommal, amikor Dorkával játszottam, kaptam egy éles szögű fonákot tőle, odaléptem, hogy a tenyeressel bevágom egyenesbe. Óriási out-ot ütöttem! Dorka utána elmondta, hogy nekik azt tanították, hogy keménypályán szögből nem ütünk nyerőt! Nyerőt csak a „belső” egyharmad részéből üthetsz.Dorkával itthon, a Flamenco teniszpályán egy barátságos, kispályás meccs után

***

Néhány pont a meccsről...

                               _________________________________________

                               _________________________________________A Varga Matyi élményei Amerikában oldalról vissza a Jónás Dorka harmadik éve oldalra