USA tenisz ösztöndíj -
Jónás Dorka
második szemesztere -
első rész

(Címkék: USA tenisz ösztöndíj Jónás Dorka)

2014. júliusA Jónás Dorka dosszié tartalma:

Bemutatjuk Jónás Dorkát (2013. augusztus)
Az első egyetemi szemeszter beszámolója (2014. január)


Ezt olvassa most:
A második egyetemi szemeszter beszámolójának első része
(2014. nyara)


Tovább
a beszámoló II., teniszmeccsekről szóló oldalára
 
(2014. nyara)

Tovább
a beszámoló III., teniszedzésekről szóló oldalára
(2014. nyara)

***Jónás Dorka
 2014. június 23-án érkezett vissza Amerikából, a Laramie város (Wyoming állam) egyeteméről, ahol túl van az első tanéven. 

OTA: Szia Dorka! Jó téged újra látni itthon! Nem nőttél?

J.D.: Szia, üdvözlet az olvasóknak! Mindenki azt mondja, hogy nőttem! Jó itthon lenni, most augusztus végéig itt leszek! ***

Az egyetemi város központi épületei Laramie-ban


***


A barátság

OTA: Amikor ősszel megérkeztél Laramie-ba, az új barátok sokat segítettek abban, hogy legyőzd a honvágyat. A Dorka, Tori, Alyona barátság töretlen, igaz?

Igen, de legnagyobb bánatomra Alyona a következő évet már egy másik egyetemen folytatja, egy másik államban. Szerencsére néhány hét múlva érkezik Pestre, és a tanévkezdésig hátralevő időt együtt töltjük.


***

A tanulás


OTA: Milyen óráid voltak ebben a félévben?

J.D.: Matek, "A nők helyzete" (Women's studies), mikroökonómia, művészet-színház, üzleti jog, és a nyári sulin könyvelés, amit szeptembertől folytatok a normál szemeszter keretében. 

A nyári suli azt jelenti, hogy a félév zárása után egy hónapig csak ezt a tantárgyat tanulod.

Könyvelésből alapfogalmakat tanultunk, de a többválasztós teszt mellett már kellett könyvelni gazdasági eseményeket is. 

Matekból algebra volt. A félév során három teszt, és egy záróteszt volt.

A nők helyzete óra online óra volt, ami azt jelenti, hogy nincsen teszt, nem találkozol a tanárral. Hetente viszont két-három esszét meg kell írni, és határidőre leadni. Témák például: "Leszbikus nők helyzete", "Nők helyzete a politikában", "Nők helyzete szegényebb országokban". Számomra ez nagyon nehéz volt, korábban nem gondolkodtam ezekről a dolgokról. Vért izzadtam vele, és így is csak 82%-os lett a teljesítményem; B-t kaptam. 

A művészet-színház órán 200-an ültünk egy osztályban, a tanár egy nagyon jó fej színész volt. A színház történetéről beszélt. Egyszer elmentünk színházba is. Hogy őszinte legyek, a poénokat nem igazán értettem, de a teszten szerencsére nem ezekre kérdeztek rá :).

Az egyik legnehezebb tárgy a jog volt. A jog neve üzleti jog volt, de az elején általános jogi ismereteket is tanultunk, pl. ha leütnek az utcán, akkor milyen jogaid vannak.

A következő félévben megint lesz online órám: vallás.


OTA: Figyel mégis valaki arra, hogy hogyan viselkedsz, beosztod-e a pénzt, rendesen tanulsz?

A lógásokra nagyon figyelnek. Vannak olyan felsőbb osztályos diákok, akik fizetség ellenében szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy bemész-e az órákra. Az edző, Dean csak akkor szól, ha valóban nagyon rosszak a jegyeid. 

Minden diák mellé egy felnőtt, ún. tanácsadó van beosztva, ez olyan, mint mondjuk egy osztályfőnök. Az első évben minden héten találkoznod kell vele, ő minden héten megkapja a jegyeidet. A találkozókon először ő megkérdezi, hogy mi újság, de kamuzni persze nem lehet. Aztán együtt megbeszéled vele, hogy miből kell többet tanulni, min kellene változtatni, miből kéne korrepetálásra menni, stb. 

A második évben – ha jó jegyeid vannak – már nem kell hetente találkozni vele; nekem szerencsére nem kell. Ez jó, mert ez hetente plusz egy óra elfoglaltság. De a tanácsadód 3 éven keresztül megmarad, és bármilyen problémával fordulhatsz hozzá. A szemeszter elején mindig ő segít az órákra való regisztrálásban, segít kiválasztani a tantárgyakat. Tudja, hogy melyik tantárgy mennyire erős, segít abban, hogy ne vállald túl  magad. 


Tanulószoba a sportolóknak


***

Segítség a tanulásban


OTA: A második félévben milyen korrepetálást vettél igénybe? 

J. D.: Mindent, a művészet-színházon kívül mindent! Matekból heti 3 óra, nők helyzete heti 1 óra, gazdaságtanból heti 2, és jogból heti 1 óra, ez hetente összesen 7 óra. Minden délután ott ülök a tanulószobán, és nyomom! Délután 5 körül érek oda, és volt olyan, hogy az egyik korrepetálás este 9-től 10-ig volt, mert akkor ért rá a korrepetitor. 

A korrepetitorok nagyon okos felsős diákok, akik az adott tárgyból legalább 95%-ot teljesítettek. Óránként 9 USD kapnak a munkájukért az egyetemtől. A munkájukat a tanítványaik értékelik, és aki jól tanít, azt többször kérik a tanítványok. Matekból én is csak egy valakivel tudok jól haladni, ő nagyon jól magyaráz. Nem beszél nagyon gyorsan, és figyelembe veszi, hogy nekem nem az angol az anyanyelvem. 


OTA: Van kötelező óraszám?

J.D.: Hetente 12 órányi tantárgyat kötelező felvenni. Nekem szeptembertől 5 tantárgyam lesz, ez heti 16 órát jelent majd. 


OTA: És ehhez jön majd a heti 7 óra korrepetálás?

J.D.: Igen. Sőt most azt hiszem, hogy a tantárgyak nehezebbek lesznek, szóval lehet, hogy még több lesz a korrepetálás. Azt hiszem, megint minden nap estig a tanulószobán fogok ülni, de hát ott ilyen az élet. :)


***

Költözés a kollégiumból az apartmanba


OTA: Az első évben kollégiumban laktatok, igaz?

J.D.: Igen, a második félévben is együtt laktam az Alyonával a kollégiumban

Amikor szeptemberben visszamegyek, már nem kollégiumban, hanem apartmanban fogok lakni 3 másik lánnyal. Az apartmant már tavasszal le kellett foglalózni. A lakbért szeptembertől az ösztöndíjból fogjuk fizetni.


Az egyetemi lakóparkon belül a Bison Run Village lakópark-részben, a 3-es épületben lakom majd. (Az egyetemi lakópark sematikus rajzán kék ponttal jelöltük).


Az egyetemi városban ingyenes buszjáratok könnyítik meg a közlekedést.

Az apartman 4 szobás, ezen felül 2 fürdőszoba, konyha, és egy nappali van benne. Az apartmanokban van TV, hűtőszekrény, mosógép és szárítógép is. 


Az apartmanokban a lakók takarítanak. A lakópark üzemeltetője videóban ad tanácsokat a takarításhoz :) Az első évben nem kaptunk ösztöndíjat, hiszen kollégiumban laktunk, és a menzán ettünk. Összesen 300 dollárt kaptunk, amiből csak ruhát lehetett venni. Ezt csak a külföldi hallgatók kapják, hiszen nem biztos, hogy egy érvre elegendő ruhát tudtak magukkal vinni az év elején. 


***

Ösztöndíj a második évtől


OTA: Másodévben már kaptok ösztöndíjat?

J. D.: Az első évtől eltérően a második évtől ösztöndíjat kapunk. Ebből kell fedezni a lakbért (ez havonta fejenként 400 USD), és minden mást is (kaja, ruha, könyvek stb.) fedezni. A felsősök azt mondják, hogy még egy kis csokizásra is futni fogja az összegből.

A suli egy bankkártyát ad, amire minden hónapban feltöltik az ösztöndíj összegét. 

Az apartmanban lesz lehetőség magunknak főzni, szerencsére, mert a menzára eléggé ráuntam. Ha egy külsős bemegy a menzára kajálni, akkor egy étkezés 12 USD, ami persze csökkenhet, ha egy hétre, vagy egy hónapra befizetsz egy összegben. Viszont annyit ehetsz, amennyi beléd fér. E főételeken kívül természetesen vannak édességek, torta, puding, gyümölcs meg minden, amit csak akarsz. Szóval jó az a kaja, de mégis rá lehet unni, hiszen mindig minden ugyanaz. 


OTA: Tudsz főzni?

J.D.: Most tanulok. Kint elkezdtem tanulni a többiektől, a felsőbb évesektől, most meg itthon anyától. :)


OTA: Mit tanultál kint főzni?

J.D.: Tojást, csirkét, rizst, egyszerűbb dolgokat.


***

A díjak


OTA: Milyen díjakat nyertél?

J.D.: A "nagyobb" díjat a csapatversenyben nyújtott teljesítményemért kaptam. Nem számítottam erre a díjra! A csapatversenyek vége felé van egy úgynevezett konferencia bankett, ahol az összes (13) csapat részt vesz, vagy 200 ember. Vera Popovici-vel együtt kaptuk ezt a díjat a páros teljesítményünkért. Mi a bankett előtt négy páros meccset nyertünk, és egyet buktunk, ez egy nagyon jó arány. Rajtunk kívül még 6-8 páros kapta meg ugyanezt a díjat. 

Én nem számítottam rá, később kiderült, hogy az edző már tudta, a Verának meg már van egy csomó ilyen díja. De nekem nem szóltak, hogy meglepetés legyen. Amikor mondták a nevem, akkor azt hittem, hogy csak elnéztek valamit. Mindenki puccos ruhában ült megterített asztalok mellett, és ki kellett menni átvenni a díjat; hát én teljesen elvörösödtem! Rögtön lefotóztak, taps, meg minden…! Kaptam egy szép plakettet, ez mindenképpen nagy elismerés.

Veronika Popovici, Dean Clover edző, Dorka és a plakett

A másik díj legalább annyira kedves a számomra: a wyomingi egyetem női teniszcsapatában én lettem az év újonca (freshman). A díjat az évzáró banketten kaptam meg. 

A bankett egy családias hangulatú évzáró rendezvény voltamit a focistadion VIP páholyában rendeztek. 

Ide
 a leglelkesebb szurkolókat, és támogatókat is meghívjuk; sőt az edző gyerekei is eljöttek; összesen kb. 40-en voltunk.

Díjat kapott az is, aki a legtöbbször nyert meccset vert helyzetből, és az is, aki a legtöbb meccset nyerte. 


***

Egyetemi újság


OTA: Hogy kerültél a címlapra?


Info:
Branding Iron a Wyoming Egyetem diáklapja, amely 7000 példányban jelenik meg. Nemcsak a kampuszon terjesztik, hanem a városi újságos standokon is megtalálható. A tanévben hetente 4 alkalommal, a nyári szünetben hetente egyszer jelenik meg.
A lap 2014. január 23-án a teniszcsapat texasi meccséről számolt be. 


J. D.:
 Az egyetemi újságban többször megjelent rólunk cikk. Az újságírók a meccsre is eljönnek, feltesznek pár kérdést, és beszámolnak az aktuális meccsről. Az én képemet véletlenül választották ki a cikkhez, nem volt különösebb oka.     


***

A sérülés


OTA: Ebben a szemeszterben komoly sérüléssel kellett megküzdened. Mesélj erről!

J.D.: Fáradásos törés keletkezett a jobb lábfejemben. Minden nap elektromos kezelést kaptam (az alsó kép februárban készült), a készülék öntapadó tappancsai látszanak a képen. Fél óráig kellett feküdni, én meg edzés után olyan fáradt voltam, hogy elaludtam. 

A panaszaim novemberben kezdődtek. Akkor kezdtük el az elektromos kezelést, állandóan jegeltük, és kaptam egy félköríves talpú rögzítőt, amely tehermentesítette a lábfejemet (a csoportképen látszik). Ezt az edzések kivételével mindig viselnem kellett; csak a tenisz előtt vehettem le, a rendes cipőmet nem is hordtam, egészen két héttel ezelőttig. Más nem lehetett ebben az ügyben csinálni szezon közben. Szóval novembertől április végéig így játszottam. 

Április végén a röntgennél kiderült, hogy fáradásos törésről van szó. Örültem, hogy nem a szezon alatt derült ki, mert az megnehezítette volna a helyzetemet. Április óta, 10 hete nem is edzettem.  


A folytatásban:

- A teniszedzések
- A meccsek és utazások
- Eredmények és célok
- A csapatban bekövetkezett változások, csapatépítés
- Kapcsolat az edzővel


Tovább a beszámoló II., teniszmeccsekről szóló oldalára

Tovább a beszámoló III., teniszedzésekről szóló oldalára Az USA tenisz ösztöndíj - Jónás Dorka második szemesztere 1. oldalról vissza az első szemeszter beszámolójához