USA egyetemi tenisz -
Jónás Dorka - II. év
(2015. augusztus)


OTA: Szia Dorka! Üdvözlünk újra itthon, ha csak rövid időre is, hiszen szeptember elején megkezded a harmadik egyetemi évedet. Kérlek, számolj be az elmúlt év fontos eseményeiről!

JD: Üdvözlöm az olvasókat! Örömmel mondhatom, hogy nagyon jó évet zártam. Sok fényképet hoztam, amelyek reményeim szerint színessé teszik a beszámolót.***Gyorslinkek az egyes témákhoz


1. A csapat és egy súlyos konfliktus
2. A csapatverseny végeredménye
3. Meccsrituálék
4. Taktikai képzés
5. Mentális képzés
6. Csapatkapitányság
7. Versenykondi
8. Folyadékpótlás
9. Étkezés
10. A hétköznapok ritmusa
11. Felvett tárgyak
12. Szülinap, szurkolók, támogatók
13. Elismerések
14. Kikapcsolódás
***1. A csapat és egy súlyos konfliktus


A tavalyi  tanév végén - 2014. nyarán - két tag távozott a csapatból:
Vera Popovici és Alona Vasileva. Vera lediplomázott, Alona pedig egy másik egyetemre ment át (transzferált).


Az új tanév kezdete

A 2015. tanév elején két új tag érkezett:
- Egy orosz lány egy luisianai egyetemről jött át, ő Nastya Tokareva.
- Cecilia Mercier pedig Uruguay-ból érkezett.

Így ebben a szezonban egy elsős, két másodikos, egy harmadéves, és négy végzős alkotta a csapatot.  


A 2014-2015-ös csapat (őszi poszterfotó)
balról jobbra:

Jessica Parizher, IV.
Nastya
Tokareva, III.
Christa Gecheva, IV.
Silviya Zhelyazkova (Sissy), IV.
Alma Espinosa (Titi), IV. 
Magdalena Stencel, II.
Cecilia Mercier (Ceci), I.
Jónás Dorka. II.

Az, hogy négy végzős volt idén, jó volt, mert egy nagyon tapasztalt csapattal vágtunk bele az évbe.


Az őszi szezon

Az őszi szezon viszonylag eseménytelenül telt el, akkor kezdtünk újra összeszokni. A szeptember - november közötti időszakban csak egyéni versenyek vannak. A csapatversenyek (konferencia meccsek) januárban kezdődnek.

Az őszi szezonban november közepe felé volt az utolsó verseny, utána a vizsgaidőszak következett.

Ilyenkor kevesebbet találkozunk
, mert a szezonon kívül csak kondi edzés van.


Én Magdával lakom egy négyfős apartmanban, vele tehát sokat találkoztam, de a többiekkel kevesebbet. A négyfős apartmanban még két nem sportoló lánnyal laktunk együtt.


A tavaszi szezon és a konfliktus

A tavaszi szezon korán, már január legelején kezdődött. Ilyenkor állandóan együtt vagy a csapattal. Hét közben edzések, szombaton meccsek. Csak vasárnap van pihenőnap (offday).

Ekkortájt kezdett egy konfliktus kialakulni a csapatban, amit nem részleteznék (egy hülye csaj-dráma), de nagyon kiéleződtek az ellentétek. A csapat gyakorlatilag két táborra szakadt. Voltak, akik jobban, és voltak, akik kevésbé folytak bele a vitába.

Csúnyán összevesztünk
, és 2-3 hétig nagyon nehezen palástoltuk a feszültségeket az edzéseken.

Meccs előtti fotó Utah-ban


Az edzők elől próbáltuk titkolni a dolgot
, mert ők tudják, hogy ha a tagok között feszültségek vannak, akkor a csapat kudarcot fog vallani.

Középen az edzők:
Maciej Bogusz, Ewa Szatkowska és Dean Clower vezetőedző


A csapaton belül fontos, hogy nemcsak magadért játszol. Ez az, amit sokáig nem értettünk meg. Ez oda vezetett, hogy a szezon első 6 hetében (március elejéig) 5 meccset már elvesztettünk, és 5 meccset nyertünk: ez nagyon rossz eredménynek számít. Dean, a vezetőedző itt sokallt be.

Az utazások során is érezhető volt a feszültség, és az edzők ezt pontosan megérezték. Azok a csapattagok, akik semlegesek maradtak, ugyanúgy megitták a levét az egésznek.

Alapvetően két lány egy harmadik csapattag kapcsán került konfliktusba: az egyik védte, a másik támadta őt. Utólag bebizonyosodott, hogy annak volt igaza, aki támadta, de akkor ez még nem volt világos. Emiatt nagyon durva viták zajlottak még a reggeli kondi edzések előtt is. Ez már tényleg nem volt vicc!

Február utolsó hetében az egyik edzésen nem dolgoztunk jól. Akkor Dean, aki soha nem szokott kiabálni, nagyon mérges lett. Először futtatott minket, nagyon sokat futottunk! Utána elkezdett kiabálni velünk, hogy már nem óvodások vagyunk, hogy elege van ebből, nekünk tudni kéne, hogy mi a dolgunk, és haza is küldött minket, pedig ilyen még soha nem volt. Aznap este szerintem mindenki nagyon magába nézett. A megoldás


A következő napra szerveztünk a csapattagoknak egy megbeszélést. Jessica javasolta, hogy akinek valakivel baja van, azt mondja el, és beszéljük meg, mert a csapatot ez megmérgezi. Senki nem szólalt meg, annak ellenére, hogy mindenki tudta, hogy melyik két lány között van a vita.

Aztán egy, a vitában nem résztvevő lány mondta, hogy akkor is, ha nem akarják nyíltan megbeszélni a dolgot, akkor is mindenkinek észhez kell térnie. És ez valahogy segített.

Másnap játszottunk otthon a Montana State ellen, és ez volt a következő tízes győzelem-sorozatunk első győzelme. Ezután kezdődött a tavaszi szünet, amikor Californiába mentünk, és ott két nagyon erős csapatot megvertünk.

Ott a csapat megízlelte a közös sikert, mindenki rájött, hogy ez csak együtt dolgozva lehetséges.


Közben a vitában leginkább érintett két lány
tisztázták a helyzetet, és kibékültek.

A csapat pedig egyszerűen háttérbe szorította konfliktus generáló tagot. Ez lehet, hogy rosszul hangzik, de mást nem tudtunk csinálni, ez közös döntés volt. Nem volt ez egy nagyon látványos mellőzés, mert a szezon közepén azt nem lehet megcsinálni. Ezt ráadásul az edzők előtt is titokban kellett tartani, mert nem akartuk ezzel terhelni őket. Persze ők mégis tudomást szereztek a történtekről, és az év évgén nem hosszabbították meg az érintett személy szerződését.

A nyolc emberből hét összezárt, és onnantól nagyon jól együtt dolgoztunk. Még edzésen is előfordult, hogy egymásra „rászóltunk”, hogy "Dolgozz jobban!", de senki nem sértődött meg, mert éreztük, hogy ez a csapat érdekében történik.

Egyik meccsről a másikra egyre jobban játszottunk, és én eljutottam oda, hogy már el is felejtettem, hogy milyen az, amikor kikapunk! :) Az év első részében borzalmasan szenvedtünk a párossal, utána viszont minden páros pontot elhoztunk.


Megtaláltuk azokat a párokat, akik együtt sikeresek voltak. Én minden lányban megbíztam, tudtam, hogy senki nem dobna csak azért oda egy meccset, mert neki nincs annyira kedve játszani, ami korábban megtörtént, még velem is. De a „kibékülés” után mindenkit motivált a csapat sikere, hogy tudtam, hogy többé ilyesmi nem fog előfordulni.


A konferenciameccseken profi fotóst foglalkoztatott a rendezőség, egyszerűen imádom ezeket a képeket!
Vissza a gyorslinkekhez
***2. A csapatverseny végeredménye


A január-márciusi 5:5-ös nyereség / veszteség mérlegét követőn 10 meccset nyertünk zsinórban, nyertünk a konferencia (régiós csapatversenyek, a mi csapatunk a Monuntain West Conference tagja) elődöntőben és csak a szezon legvégén vesztettünk el a döntőt.


A képen a Mountain West Confercence-ben játszó egyetemi csapatokat narancs színnel jelölték.

A 2015-ös trófea, amelyet a versenyben győztes csapat vihet haza.


A videó az elődöntők eredményéről számol be:


Az éves csapatversenyek mérlege így nagyon sikeresen, 15 : 6-ra alakult, és így a régiós (konferencia) csapatok között a második helyen zártunk!


Az én 2014/2015-ös összevont egyéni mérlegem:
21 győzelem és 15 vereség. Ez tartalmazza a konferencia és a csapatversenyen kívüli egyéni meccseket egyaránt.

A páros mérlegem Magdával 1 győzelem és 4 vereség, Sissyvel 15 győzelem és 6 vereség.
Vissza a gyorslinkekhez
***3. Meccsrituálék


Már a verseny előtt napokkal megkapjuk a pontos programot.

Ha délben kezdünk, akkor 7-kor reggelizünk. ½ 9-től ½ tízig ütünk. Ez csak azt a cél szolgálja, hogy bemozgassuk a tagjainkat, hogy megérezzük a labdát, olyankor csak alapvonalról ütünk.

A fő bemelegítés 11-kor kezdődik.  Először keresztekkel kezdünk, utána röpte. Ilyenkor attól függően, hogy hány pálya van, a nyolc ember kettő-négy pályán melegít be. Nálunk csak négy benti pálya van, ott csak két pálya jut egy csapatra.

Utána pár pontot játszunk, aztán páros pontokat. A végé felé két percet kapunk a mosdóra.

Ezután páros gyakorlatok vannak. Ezek a gyakorlatok arra valók, hogy felvegyük a gyors ritmust. Minden forduló párossal kezdődik, három páros, és hat szingli van. A negyedik pár tagjai, akik nem játszanak, ilyenkor labdát szednek.


A kép az Air Force elleni meccsen készült. A bemelegítés végén az edzők még néhány mondatot beszélnek. Ilyenkor már inkább csak biztatnak bennünket. Ez amolyan tölteléknek hangzik, de nekünk nagyon fontos. 


Majd körben állva elvégezünk egy kis csapatrítust, egymást buzdítjuk ilyenkor. Jessica, az egyik kapitány volt idén az, aki megadta a jelet (beszámolt) a kis rítus elvégzéséhez.


A képen Új-Mexicoban vagyunk, a San Diego State elleni meccs előtt a himnuszt hallgatjuk. Minden pályán van amerikai zászló, a himnusz alatt a zászlót nézzük. Mindez a meccs kezdete előtt 1-2 perccel történik, látszik, hogy már mindenki a közelgő meccsre fókuszál.


Az Air Force elleni meccs előtt a hangosbemondón bemutatják a játékosokat név szerint. 

A hátunk mögött a székbírók állnak. A konferencia meccseken mindig van székbíró.


Ez a kép az Air Force elleni ún. back-to-back meccsen készült.
Ez azt jelenti, hogy két csapat elleni meccset játszunk le úgy, hogy közötte nincs pihenőnap, vagyis van egy meccs pénteken, és egy másik szombaton. Áprilisban már sok meccsen vagyunk túl, ilyenkor két egymást követő napon játszani már nagyon fárasztó.

Itt a többiek már befejezték a saját meccsüket, és az egyik megüresedett pályán drukkolhatnak ilyenkor. A képen egy döntő szett 5:5 körüli állásnál járunk. A meccset 7:5-re nyertem, annak ellenére, hogy a meccs közben úgy begörcsölt a talpam, hogy az egyik térfélcserénél ápolást kellett kérnem. De megnyertem a meccset, és a csapat is győzött 6:1-re. 


A San Diego elleni meccsen Sissynek szurkolunk a felszabadult pályán.


Idahoban, a szingli meccsemen készült a kép. Az edzők bejöhetnek coach-olni, mindig leguggolnak, amikor hozzánk beszélnek, hogy szemtől szembe tudjuk kommunikálni. Itt Maciej beszél velem éppen.

Dean az ún. vezetőedző, de mind a ketten egyenrangúak a csapatban, mindenben együtt döntenek.
A magánéletben is jó barátok. Maciej felesége is az egyetemen dolgozik, a teniszpálya igazgatója. Ő is gyakran velünk utazik.


Otthoni meccsen készült kép áprilisban.
A pálya feletti lelátóra nézünk fel. Ez a meccs végén van, itt már ünnepelünk. Ha megnyerünk otthon egy meccset, akkor a meccs után a DJ elindítja a magnót, és a rajongókkal elénekeljük a Cowboy Joe című dalt. Ez egy kosármeccsen így hangzik...:)


Ahogy a fenti képen is látszik, a meccsek, edzések után a pályán először is lenyújtunk, ez kb. 20 perc. Ez egy bejáratott gyakorlatsor, amit mindenki tud, de egy ember mindig beáll középre és „levezeti” a nyújtást.


Ez a kép egy otthoni horror meccs után készült, amit megnyertünk – április végén - és utána ülünk a jeges fürdőben. ill. a váltottan, hideg-meleg fürdőben (ezt kontrasztnak hívják).

Jó későn volt már, este 10 körül, a Training room-ot már be is zárták. Végül ide, a kosaras fiúk helyiségébe engedtek be minket.

A kontraszt esetén egy percet kell eltölteni a jeges vízben, utána négy perc a forró vízben, és ebből összesen négy fordulót kell csinálni, ami 20 perc. Azt hinnéd, hogy jó a váltott fürdő, de a jegesből a forróba menni pont olyan kellemetlen, mint a forróból a jegesbe, ahogy azt a kézjelek is mutatják...

Ezt egy-egy nehéz kondi edzés után is meg kell csinálni. Olyankor még néha jól is esik lehűteni az izmaimat. Utána pedig – ez már egyénileg történik – akinek valahol fájdalma van, az még kap egy jéggel töltött zacskót, amit az adott testrészre rögzítenek kb. 30 percre. Ezzel már haza is lehet menni. Például egy durva kondi után beülhetsz az órára a bejegelt combokkal.

A meccs után mindig hoznak egy kis szendvicset, hogy lefekvés előtt még együnk valamit.
Vissza a gyorslinkekhez
***4. Taktikai képzés


Minden meccset 2-3, a pálya felett rögzített kamerával felveszünk, elsősorban  persze azokét, akikkel rendszeresen játszunk (konferencia meccsek).

A meccsek előtt szoktuk az egy évvel korábban felvett videókat megnézni, így készülünk fel az ellenfélből.

Olyankor az egész csapat beül a csapatszobába, és ott együtt megnézzük a felvételeket. A csapatok eltérő stílusban, taktikával játszanak: van védekező, van támadó, és van a kiszámíthatatlanságra építő csapat is.


Megnézzük a játékosok mozgását bizonyos helyzetekben, a szervájukat, az edző elmagyarázza, és ha kell, többször visszatekeri a filmet. Nem nézzük meg az egész meccset, csak néhány gémet.

Én tavaly óta, úgy érzem, javultam ebben, de még sok tanulni való van. A videós taktikai képzés számomra fárasztó, mert nagyon oda kell figyelnem.

Egy-egy ilyen alkalom 30-60 percig tart. Jó érzés az, amikor az edző megmutatja egy játékos szerva mintázatait, vagy éppen a gyengeségét, és már a meccs elején magabiztosan belépek a pályára és agresszíven fogadok, ha van rá lehetőség.

Mivel a páros már csak hat gémes játszma, még nagyobb előnyt jelent, ha az elején el tudsz húzni.
Vissza a gyorslinkekhez
***5. Mentális képzés


Néha kapunk újságcikket, amiben sportolók
(nem feltétlenül teniszezők) nyilatkoznak egy-egy meccs után. Ezekről a cikkekről együtt beszélgetünk a csapattal.

Az év elején probléma volt a számomra, hogy a meccsek elején gyakran hátrányba kerültem. Az edzőkkel egyénileg beszéltem erről.


Azt javasolták, hogy a meccsekre a korábbinál hamarabb kezdjek el fejben felkészülni. Az én játékom erősen támadó, és azt javasolták, hogy ne azzal foglalkozzak a meccs elején, hogy az ellenfelet méregessem, hanem azonnal kezdjem el a saját játékomat játszani.

Az utolsó 2-3 hónapban már ment is. Van olyan lány is, akinek az okoz nehézséget, hogy agresszíven belépjen a pályára. Van, aki ideges, és hajlamos lenne rá, hogy odavágja az ütőjét, de persze ezt sem szabad.
Vissza a gyorslinkekhez
***6. Csapatkapitányásg


Idén a csapatkapitányi pozícióban két végzős, Jessica (Parizher) és Sissy (Silviya Shelyazkova) voltak.

Ami a csapatrendet illeti egyéniben: Magda volt az egyesen, engem meg a Nasztyát váltogattak a kettesen és a hármason, Jessica volt a négyesen, a Christa és a Sissy cserélve voltak az ötösön és a hatoson.

Párosban Titi (Alma Espinosa) – és Christa játszott egyesen, ill. Jessica-Magda, én és a Sissy voltunk még párban. Násztya nem játszott párosban, de ő nagyon erős szingli játékos. 

Jövőre várhatóan Magda és én leszünk a csapatkapitányok.
 


A képen Magdával állunk Jessica-ék erkélyén.

Amikor
a tavaszi szünetben Californiába mentünk, Jessica megívott minket egy pár órás látogatásra a családjához az erkélyükön állunk.
Los Angelesben, a völgyben laknak, gyönyörű hely!
A papájával is találkoztunk, aki nagyon édes volt!

Eddig Titi „öltöztette” a csapatot, ami azt jelenti, hogy minden egyes túra előtt ő küldi el az emailt, hogy miben megyünk a reptérre, hogy miben edzünk, miben játszunk. Ugyanis mindig teljesen egységesen kell kinéznünk, ez nagyon fontos az egyetemnek. Rengeteg ruhánk van, ebből kell mindig kiválasztani, hogy melyik szettet viseljük. Mindenki tehet javaslatot is Titinek, aki ezt figyelembe is vette mindig. Egyikünknek például ezt a feladatot kell átvenni. 


Utolsó hazai meccsen készült kép. A végzősök más ruhában vannak, ezzel „ünneplik” az utolsó megjelenést a szurkolók előtt. Ez hagyomány, minden évben így történik.

Át kell venni a közösségi média területeket is. A Facebook profilt az edzők kezelik, de az Instagram és a Twitter felület a csapatkapitányok felelőssége

Van még a SAA,  Student Athlete Association, ahol minden sportot képvisel egy vagy két személy, mi a női teniszt.  Ezek a képviselők havonta egy alkalommal részt vesznek egy megbeszélésen az egyetemi sportbizottság vezetőivel, ahol a sportolókat érintő programokról, változásokról, újdonságokról adnak tájékoztatást: pl. ha egy új eszközt üzemelnek be, azt mikortól és hogyan lehet használatba venni.

Március végén Dean megkérdezte, hogy ki venné át a diplomázóktól ez a feladatot. Én azonnal jelentkeztem, mert nagyon jó, hogy azokkal kerülsz kapcsolatba, akik neked azt ösztöndíjat adják! Ők ezeken a megbeszéléseken úgy fogadnak, mint egy jó ismerőst, egy barátot. Ez egy jó kapcsolatépítési eszköz is. A többieket ez a feladat nem vonzotta, de engem igen. Nekem kint kinyílik a világ, és engem ez érdekel.


Otthon, az öltöző előterében a teniszpályán készült ez a kép. Utolsó hazai meccs volt, és a végzősöknek kidíszítettük az öltöző előterét. A képen nem látszik, de tele volt a helyiség lufival is.
A szöveg: „Rajta vagyunk, Wyo!

Persze, volt nagy sírás, amikor a négy végzős elment. Azóta eltelt majdnem három hónap, és most azt érzem, hogy ennek így kellett lennie. 

Eddig ez az „ő csapatuk” volt, mostantól a miénk lesz a Magdával, mi leszünk a rangidősök. Az elmúlt két év alatt őket lestük, hogy ők mit, és hogyan csinálnak. Én az elmúlt két év alatt minden megpróbáltam úgy csinálni, vagy még jobban, mint ők, bízva abban, hogy ezzel sikeres lehetek. Most Magdával átvesszük ezt a szerepet. 

Mostantól nekünk kell megmutatni az újaknak, hogy hogyan működnek a dolgok. Nagyon örülök, hogy ez a mi két évünk lesz, még eredménytől függetlenül is!

Nagyon fontosnak tartom, hogy azonnal jó benyomást tegyek majd az újakra! Én azt szeretném, hogy rám mindenben felnézhessenek az újak, úgy ahogy én felnézhettem az idősebbekre, akik  - természetesen - nem voltak egyformák.

Olyan is volt, akinek a teljesítményét maximálisan elismertem, de mégsem tudott mindenben példaként szolgálni, és ez nagyon hamar kiderült a számomra. Az első benyomást nagyon nehéz megváltoztatni!


2015. áprilisban Fresno előtti elődöntő nyertes meccsének képe. A konferencián csak a legvégén, a döntőben kaptunk ki.

___________

Az első évben még bátortalan voltam, de másodikban már gondoltam arra, hogy hű, ebben én is szeretnék részt venni, szeretnék abban is abban is részt venni, de a négy ill. két rangidős mellett erre nem volt lehetőség. Nekik akkor ez kijárt, most viszont nekünk jár majd ki. 

Most öt ember ment el, és eddig négy új ember van már meg.  
 
Egy észt, két holland és egy amerikai játékos jön. Eddig hárommal találkoztam. Tavasszal mindig van az újakkal egy hivatalos, háromnapos vizit. Az, hogy valójában milyenek, majd a hétköznapok munkája során derül ki.
Vissza a gyorslinkekhez
***7. Versenykondi


Az a lány, aki a nagy konfliktus okozója volt, ősszel az egyik kondi edzésről egyszerűen kiment! Október vége felé volt egy pénteki, reggel 6 órás kondiedzésen; mindenki éppen haldoklott.

Azt a gyakorlatot csináltuk éppen, (sled) amikor egy súlyokkal (összesen kb. 30-50 kg) megrakott fémlapot kell a füvön magad előtt csúsztatni.


Ebből egyperces menetek vannak, egymás után mondjuk hússzor, közötte félperces szünetekkel. Ez fitness, ez tüdőre megy, amitől szinte a hányásig kifáradsz. Elég nagy mentális kihívás reggel hatkor ezzel kezdeni…

Én nagyon utálom! Szóval éppen ezt csináltuk a kondi edzésen. Az edző nagyon keményen hajt, hogy csináld. Én személy szerint akkor már futni nem is bírtam, hanem csak lépésben bírtam tolni a rakományt. Egyszer csak ez a lány megállt, és közölte, hogy neki fáj a háta. Az edző mondta, hogy ez senkit nem érdekel, csinálja tovább. Erre a lány elkezdett sírni, hogy ő nem bírja. Akkor az edző azt mondta, hogy akkor menjen ki, de amikor az edző ilyet mond, akkor te nem mész ki, hanem nekiállsz, és csinálod tovább!!

A lány erre kiment, és mindenki nagyon megdöbbent, mert ilyen soha nem történt; te az edzést nem hagyhatod ott! Én annyira lassan mentem, hogy már szinte visszafelé haladtam, de csináltam, ahogy tudtam. A lány a másfél órás kondi edzés felénél ment ki. Az edzés végén mentünk jégért és energiaitalért a training room-ba hulla fáradtan, ő pedig ott ült, és közölte velünk, hogy nagyon "rosszul van".

Aznap ő mindenkinek a tiszteletét elvesztette.
Akkor kezdődtek vele a problémák.

Ez a "csúsztatásos gyakorlatot" egyébként inkább focistáknak találták ki, lányokkal ritkán csináltatják. Nekem tavaly óta nagyon sokat javult az erőnlétem. Sokkal gyorsabb lettem. Ez a meccsjáték alatt érződik. Azért érdekes, mert én eddig soha nem vettem észre, hogy jelentősen változott volna a játékom.


Idén azóta vettem észre a változást, amióta új kondiedzőnk van.
 Ez az új edző úgy kezel minket, mint a katonákat. Azóta van az, hogy olyan labdákat érek el, amit korábban nem, és úgy, hogy még én jövök jól ki belőle. A szervám is sokkal erősebb lett. Jobban bírom a meccsek végét, egy döntő szett 5:5-nél még tudok egy kicsit rátenni.

Már nem mozdulok el az alapvonalról, mert onnan erővel meg tudom ütni a labdákat, nem kell hátralépnem. Azzal, hogy erősebb lettem, a testsúlyomat is jobban tudom belevinni az ütésekbe. Az is nagyon feltűnt, hogy nem lihegek annyit meccsek alatt. Ezt már egy hónap után észrevettem, október körül.

Mondtam is Dean-nek, hogy valami megváltozott. Erre azt felelte – Igen, gyorsabb lettél. – Amikor kérdeztem, hogy ez mitől van, akkor mondta, hogy csak a kondi edzés miatt lehet, mert a teniszedzéseken ugyanazt csináljuk, mint korábban.


A kondi edzések mennyisége is nőtt.
 Tavaly hetente háromszor kondiztunk 1 órát, most hetente négyszer másfél órát. De a tavaszi szezonban a másfél óra egyre csökkent. A tavaszi szezonban vannak az igazán fontos csapatmeccsek.

A kondi edzésen rengeteg kinyomás van fekvőpadon, sok a fekvőtámasz is. Új feladat volt idén, hogy gumilabdán háton fekve kézi súlyzókat kell kinyomni. A mostani edzőnél a gyakorlatok pl. kinyomások közötti pihenők aktívan telnek, pl. fekvőtámaszozni kell, felüléseket, vagy tartást kell csinálni. Ettől nyilván meghalsz, de hát kibírod. Az intenzívebb kondinak köszönhetően került fel rám némi izom, ami nekem nagyon nehezen megy.

Változás az is, hogy ez az edző behozta a versenyszellemet a kondi edzésre. Minden edzés végén az utolsó 15 percben verseny van. Pl. falülés. Aki először összeesik, az megy futni. Csak a nyertes mentesül a "büntetés" alól.

A legelső napon pl. falülés volt. Én másfél perc után elsőként estem össze, ez nagyon kevés; szégyelltem is magam. Akkor Magda nyert öt perc körüli idővel.

Következő héten én és Magda 8 percig ültük a falat.
Akkor az edző azt mondta, hogy ok, elég. Egy hét alatt másfél percről nyolc percre mentem fel. Itt persze fejben is bírni kell. Az első alkalommal azt gondoltam, hogy ez butaság, én ezt nem csinálom.

Az edző tudta, hogy tovább is bírtam volna, úgyhogy kemény büntetést kaptam. Sprintelni kellett a focipályán, fekvőtámaszozni, négyüteműt csinálni… mindent! Aki kidől, még le is szidják, elég keményen. Én és Magda vagyunk a konditeremben a leggyengébbek, de már mi is olyan súlyokkal dolgozunk, amiről én soha nem gondoltam, hogy valaha felemelem. Jesscia, Sissy, és Christa nagyon erősek!

Nem rajongok a kondiért, de elviselem, mert látom, hogy van értelme.


___________


Otthoni kép, Új-Mexico elleni meccsről. 3:3 után Sissy egyéni győzelmének örülünk.

Idén nagyon sok 4:3-at nyertünk! A 3:3 után minden egyes meccset megnyertünk. Pedig 3:3-nál már nagyon nagy a nyomás. Mindkét csapat a pálya mellett szurkol, az utolsó szingli dönt a forduló eredményéről.

___________

A versenykondit jó ötletnek tartom, mindenféle gyakorlat volt: pl. kötélhúzás, 4-4 lány egymással szemben. És annyira akarsz nyerni, hogy mindent beleadsz! A kötélhúzást kétszer meg is nyertük, az nagyon jó volt! Szerencsém volt, mert pont az erősekkel kerültem egy csapatba :).

Egy másik feladat, hogy az edző lerak 10 db (20 kg-os) súlykorongot a földre, és húsz méterrel kell odébb hordani őket, de nem ám sétálva, hanem sprintben.

Vagy: egy perc alatt hány fekvőtámaszt tudsz csinálni. Szeptember elején 17-et csináltam egy perc alatt és november végén 33-at, úgy, hogy az edző csak a teljesen szabályosakat számolja!


Itt egy kondi edzés után vagyok reggel, látszik mellettem a joghurt, meg a kanál.

Aznap „lábnap” volt :) – ez annyit tesz, hogy lábra dolgoztunk – a kondi edzésen. Utána a jégfürdő helyett a regenerációnak ezt a formáját választottam.

Belebújok a csizmába, amelyet levegővel nagyon szorosra felfújnak
, szinte fáj is a csontjaimnál. A hatása hasonló a jégfürdőhöz, csökkenti a másnapi izomlázat.

20-30 percet kell eltölteni benne, ezalatt alhatsz, olvashatsz. Ez nagyon jó alkalom arra, hogy egy kicsit még aludj a suli előtt. Ha lejár az idő sípol, így fel is ébredsz.

Azt, hogy melyiket választod, te döntheted el, sőt
úgy is dönthetsz, hogy kihagyod az egészet, de a saját érdeked, hogy regenerálódj a másnapi edzés előtt.
Vissza a gyorslinkekhez
***8. Folyadékpótlás


A
meccseken mindig Gatorade-t iszunk, minden egyetem teniszcsapata ugyanezt a márkát használja. A meccsek előtt – porból - egy „hordóban” előre megcsinálják és lehűtik az italt, és minden játékos - a házigazdák és a vendégek is - abból csapol.


Én két palackot viszek, egy vízzel telit, és egy Gatorade italost, és mind a kettő elfogy. Én nem iszom igazán sokat, de figyelni kell a folyadékpótlásra. Sokfajta ízesítéssel van, én csak a szürke színűt nem bírom, mert az olyan gyógyszer ízű, de a többivel nincs bajom. Most újfajta, kevert ízek is bejöttek: eper-kiwi, eper-görögdinnye stb.


A Fresno elleni meccsen, a konferencia elődöntőjében.
  Sissynek szurkolunk a pálya szélén, aki 3:3-as csapatállás után döntő szett 7:6-ra hozta meccset.
Vissza a gyorslinkekhez
***9. Étkezés


Egy órával a meccs előtt már nem nagyon szabad enni,
esetleg egy energiaszeletet, vagy banánt. Az igazi étkezés 2-3 órával a meccs előtt van, olyankor - ha idegenben játszunk - együtt elmegyünk főtt kaját enni, de nem pizzériába, hanem rendes étterembe.

Korábban – ha elmentünk egy steak-house-ba, nem bánták, ha rendeltünk néha sült krumplit, de idén megváltozott a helyzet.

Idén kaptunk egy dietetikust, aki komolyan beleszól abba, hogy mit eszünk. Márciusban tartott nekünk egy előadást-megbeszélést. Megkérdezte, hogy szerintünk mit kellene kivenni az étrendből. Senki nem szólalt meg...

Ekkor ő azt mondta, hogy a rántott ill. olajban sült ételeket (hús, krumpli) ki kell hagyni az étrendből, a húsokat csak grillezve lehet enni. Nem voltunk boldogok…:( Maradtak a saláták, a főtt ételek, tészták.

Korábbi szabály, hogy az étteremben cukros italt nem ihatunk, csak vizet.

A dietetikus néha velünk is utazik, és bizony nézi, hogy mit eszünk. Egyszer bementünk egy SUBWAY-be, és ott is csak a sonkás, salátás szendvicset ehettük meg, az olasz-kolbászos szendvics bizony repült…

Vissza a gyorslinkekhez
***10. A hétköznapok ritmusa


Reggel 7-kor kondi.
Negyed hatkor kelek, bekapok pár falatot a kondiedzés előtt, egy banánt, egy joghurtot.

9-kor kezdődött idén a suli, és déli tartott. 

A teniszedzés fél 1-től fél 4-ig tart. Utána a training room-ban jégfürdő, aztán eszünk egy keveset.

Ugyanabban az épületben, az emeleti a tanulószobán folytatjuk a napot. A lecke mennyiségétől függően este 6-8 között értem haza.

Lehetőség szerint 10-kor lefekszem, de havonta néhány alkalommal tovább kell tanulni, és csak éjfél után kerülök ágyba.

A nyolc óra alvás elő van írva, de néha egyszerűen nem megy.
Ha vizsgára készülök, akkor nem fekhetek le tízkor…


___________


Konferenciameccsen készült a kép a Boisy ellen áprilisban, Idahoban. Nagyon szeretek Sissyvel párosozni, mert biztos játékos, biztatjuk egymást.

Passzol a játékunk, mert ő inkább jobb a hálónál, én pedig inkább az alapvonalon. Amikor egy erős ütéssel előkészítek, ő nagyon ügyesen befejezi a hálónál. Éjfélig elütögetné is a labdát, nagyon kiegyensúlyozott a játéka; nem szokott buta hibákat elkövetni.

___________
Vissza a gyorslinkekhez
***11. Felvett tárgyak


Idén az első szemeszterben volt: Vallás, matek, menedzsment, angol.

Második szemeszter: Környezeti irodalom, statisztika, matematika, és a beszédkészség óra.

Statisztikából az online oktatást választottam. Lett volna campuson is lehetőség, de a felsősök az online órát javasolták. Nagyon nehéz volt, heti 10-20 órát kellett a videókat néznem! Ez a tárgy 4 kredites volt, ezért kellett ilyen sokat foglalkozni vele.

Az irodalommal is megszenvedtem: az élő környezettel kapcsolatos irodalmi szövegeket kellett elemezni, feldolgozni, és végtelen számú esszét kellett írni. Nagyon sokat szenvedtem emiatt, mert nagyon nehezen ment. Egyszerűen unom a verselemzést, és nem szeretek esszéket írni! Szerencsére a mentorom biztatott rá, hogy beszéljek a tanárral, aki amikor megtudta, hogy külföldi sportoló vagyok segített, és egy picit elnézőbb is lett, és jó  jeggyel zártam az évet.

A menedzsment nagyon érdekes volt: rengeteget dolgoztunk Excelben, és Power Pointban is. Nehéz is volt, ezért nemcsak a korrepetálásra jártunk, hanem a tanár konzultációs óráira is minden héten (kedden este 7-9-ig) beültünk.

Néha olyan házit kaptunk, hogy hozzákezdeni sem bírtunk, pl. meg kellett szerkeszteni egy fájlt, amiben egy vállalat könyvelését rögzíted. Volt, hogy négy fős csapatokban kellett egy vállalat működését szimulálni, mindenkinek megvolt a funkciója, feladatköre.

Mi egy cukrászüzletet "csináltunk", mert az egyik fiú a csapatban, meg van őrülve a sütikért. Választottunk magunk közül egy igazgatót, egy marketingest, egy beszerzőt és a negyedik ember az értékesítésért felelt.

Kellett szerkeszteni egy honlapot is a cégnek. Power Point bemutatót csináltunk, amelyben bemutattuk a céget, a termékeket a szolgáltatásokat, stb. Át kellett gondolni a beszerzést, és a logisztikát is. Nagyon érdekes volt! A vizsgán persze voltak száraz témák is pl. számítástechnikai ismeretek. Ebben a tárgyban rengeteg új szakszó volt, ami nekem nem volt könnyű.

Az angolom sokat fejlődött tavaly óta, gyorsabban olvasok, könnyebben megértem a szövegeket.

Matekból idén deriválást, integrálást tanultunk, de szerencsére nagyon jó matektanárunk volt.

Idén matekból és statisztikából jártam korrepetálásra, de megérte, mert végül elég jó jegyeket kaptam.

És persze hetente egyszer találkoztam a mentorommal, aki figyelemmel követi a teljesítményemet, és segít, ha probléma van.
Vissza a gyorslinkekhez***12. Szülinap, szurkolók, támogatók


Idén, március 9-én voltam 20 éves. Felköszöntött a csapat is, a Magdától kaptam ajándékot is, mert vele szorosabb kapcsolatban vagyok.

Ha étteremben vagyunk a csapattal egy szülinap előtt, akkor az ünnepelt kap EGY SZELET tortát, amit megoszt a csapattal. Mindenkinek csak egy-két falat jut, de ez a szép benne!

Nemcsak a csapattól, hanem a szurkolóktól is kaptam köszöntést, nagyon jólesett. Van egy szorosabb szurkolói kör, akik pénzzel is támogatnak mindet.


Őszi kép, októberben. Egy szervezett eseményről készült ez a kép, látszik, hogy nem vagyunk "összeöltözve", itt Titi még sérült volt, műtötték a lábát. Nagyon nevetünk; valószínűleg a nézőkkel volt valami "történés". Nyílt nap volt, és - úgy emlékszem - bemutató teniszt játszottunk.


Egy tavaly készült kép: a meccs után a szurkolóknak dedikálunk posztereket, fotókat.

Az otthoni meccsekre kb. 300 szurkoló jön el, de van tíz-tizenöt rajongó, akik gyakran velünk is utaznak az idegenben lejátszott meccsekre. Ez nagyon jó, mert van olyan csapat, amelynek nincsenek szurkolói, és üres lelátók előtt játszanak! Dallasban több szurkolónk volt, mint a helyi csapatnak.

Az egyetemi pénzügyi keretet a támogatók adományokkal egészítik ki. A mostani adományokból például legközelebb Mexikóba utazunk, de ruházatot is vesznek nekünk, vagy az idegenbéli étkezéseket finanszírozzák belőle.

Néha szervezünk olyan eseményt, ahol az adományozókkal teniszezünk is.

Van közöttük fogorvos, könyvelő, rendőr, teljesen hétköznapi emberek. Imádják a teniszt, imádnak minket.

Általában olyan emberek, akiknek a gyerekei felnőttek és így idejük jut ránk is. Támogatnak minket, tetszik nekik, hogy küzdünk, örülnek a jó eredményeknek.
Vissza a gyorslinkekhez
***13. ElismerésekŐsszel mindketten nyertünk Magdával egyéni versenyt, ennek kapcsán készült a kép, amely a teniszcsapat honlapjára felkerült.

TOTW: Take over the west! Ezt a hashtaget minden sportágban használják, hiszen az egyetem csapatai a Mountain West Conference tagjai.


A csapatból ketten kaptak páros, és ketten egyéni elismerést. Ilyen díjat csapatonként egy vagy két egyéni játékos, és egy pár kaphat. Titi és Christa idén végeztek, ezért különösen örültem, hogy megkapták ezt az elismerést. A kép az évzáró banketten készült.


Ez a konferencia kitüntetésem: a jó és kiegyensúlyozott játékért. Tavaly páros játékért kaptam, idén egyénire.


A bankett április végén lezárja a tenisz szezont. Utána kezdődik a vizsgaidőszak.A szezon végén Dean Clower, a csapat vezetőedzője megkapta a Mountain West Conference
"2014-2015-ös szezon legjobb teniszedzője"
díjat. Dean az első wyomingi teniszedző aki elnyerte ezt a címet.
(A videón 0:34-től)Maciej Bogusz pedig az
"Év segédedzője"
elismerést kapta.


A csapat
pedig idén tavasszal elérte
eddigi legmagasabb ranglista helyezését:
az I. divízió kb.
400 csapatából a ranglista 65. helyére
kerültünk
.

Vissza a gyorslinkekhez
***14. KikapcsolódásOtthoni meccsen szurkolunk a focistáknak.


A kosaras fiúink megnyerték a konferenciát Las Vegasban
, ott ahol, mi kikaptunk a döntőben. Nekik szurkoltunk, és a siker után együtt ünnepeltünk velük.Bulizunk... Általában szombat este van erre lehetőség. Valakinél összegyűlünk a haverokkal, vagy a városba megyünk szórakozni.
Vissza a gyorslinkekhezOTA: Dorka, köszönjük a beszámolót, és sok sikert kívánunk a következő évre!

JD: Köszönöm, viszontlátásra!
Az USA egyetemi tenisz Jónás Dorka II. éve oldalról vissza a Bemutatjuk Jónás Dorkát oldalra