Teniszpálya információk, speciális teniszpályák


Teniszpálya információk Budapesten és vidéken - Teniszpályák bemutatkozó oldalai

Ez az oldal a budapesti és vidéki teniszpálya információk gyûjtõhelyéül kíván szolgálni. A budapesti és vidéki teniszpályák tulajdonosai és üzemeltetői lehetőséget kapnak arra, hogy a pályát, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat a látogatókkal megismertessék.

Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a lakókörnyezetükben levő teniszpályákat megismerjék, vagy akár nyaralás előtt tájékozódjanak arról, hogy úticéljuk közelében milyen teniszezési lehetőségek kínálkoznak.

Azoknak, akik nem szeretnek a tűző napon játszani, fedett teniszpályákat mutatunk be.

Ha Ön teniszpályát üzemeltet, az alábbi linkek valamelyikére kattintva ismertetőt helyezhet el a honlapon a teniszpályáról.

Az elhelyezett ismertetőkkel kapcsolatban az olvasók értékelést, megjegyzéseket tölthetnek fel az oldalra.

Budapesti teniszpályák

Teniszpályák vidéken

Fedett és egyéb, speciális teniszpályák


________________________________________________

Agassi és Federer bemutató játéka a fenti képen látható teniszpályán, Dubai-ban a "Burj Al Arab" szálloda tetején.

A teniszpályára vonatkozó hivatalos szabályok

A teniszpálya egy 23,77 méter hosszú és egyesjáték esetén 8,23 méter, párosjáték esetén pedig 10,97 méter széles derékszögű négyszög.


A teniszpálya játékterét középen háló választja ketté, amelyet egy kötélre vagy fémhuzalra függesztenek fel. Ez a kötél vagy huzal két hálótartó oszlop tetejéhez vagy, azon átmenően van felerősítve 1,07 méter magasan.

A hálót egész terjedelmében úgy kell kifeszíteni, hogy teljesen töltse ki a két hálótartó oszlop közötti helyet, és megfelelően sűrű szövésűnek kell lennie, hogy a labda ne juthasson keresztül rajta.

A háló magassága középen 0,914 méter, itt egy hálólekötő hevederrel kell azt feszesre rögzíteni. A háló tetejénél a kötelet vagy fémhuzalt egy szegélyszalaggal kell befedni. A szegélyszalag és a hálólekötő heveder teljesen fehér színűek kell, hogy legyenek.

- A kötél vagy fémhuzal legfeljebb 0,8 centiméter átmérőjű lehet. - A hálólekötő heveder 5 centiméter széles kell, hogy legyen. - A szegélyszalag szélessége 5 centiméter és 6,35 centiméter között lehet.

Páros mérkőzéseknél a hálótartó oszlopok középvonalai 0,914 méterre kell, hogy legyenek a páros játéktér két szélétől kifelé.

Egyes mérkőzéseknél, ha egyeshálót használunk, a hálótartó oszlopok középvonalai 0,914 méterre kell, hogy legyenek az egyes játéktér két szélétől kifelé.

Ha páros hálót használunk, a hálót két úgynevezett egyesléccel fel kell támasztani 1,07 méter magasságban. Az egyeslécek középvonalának az egyes játéktér két szélétől kifelé 0,914 méterre kell lenniük.

- A hálótartó oszlopok legfeljebb 15 centiméter oldalszélességű négyszögletes, vagy 15 centiméter átmérőjű kör alaprajzúak kell, hogy legyenek. - Az egyeslécek legfeljebb 7,5 centiméter oldalszélességű négyszögletes vagy 7,5 centiméter átmérőjű kör alaprajzúak kell, hogy legyenek. - A hálótartó oszlopok és az egyeslécek legfeljebb 2,5 centiméterrel nyúl hatnak a hálótartó kötél vagy fémhuzal fölé.

A teniszpálya két végén levővonalakat alapvonalaknak, a játéktér oldalán levő vonalakat pedig oldalvonalaknak nevezzük.

Az egyes oldalvonalak közé, a hálóval párhuzamosan és attól mindkét irányban 6,4 méter távolságban két vonalat kell húzni, ezek az adogatóvonalak.

A háló mindkét oldalán a háló és az adogatóvonalak közötti területet a közép-adogató vonallal két egyenlő részre, adogatóudvarra kell osztani. A közép-adogatóvonal párhuzamos az egyes oldalvonalakkal és azoktól egyen lőtávolságra helyezkedik el.

Mindkét alapvonalat egy 10 centiméter hosszúságú középjellel két egyenlő részre kell osztani. A középjel legyen párhuzamos az egyes oldalvonalakkal és mutasson a háló felé.

- A közép-adogatóvonalak és a középjelek 5 centiméter szélességűek kell, hogy legyenek. - A többi vonal legalább 2,5 centiméter és legfeljebb 5 centiméter széles lehet, kivéve az alapvonalakat, amelyek maximális megengedett szélessége 10 centiméter.

A méreteket minden esetben a vonalak külső szélétől kell mérni. A vonalak legyenek azonos színűek és üssenek el a játéktér színétől.

A játéktéren, hálón, szegélyszalagon, hevederen, hálótartó oszlopokon és egyesléceken nem szabad hirdetést elhelyezni.

A teniszpályák állandó tartozékai

A teniszpálya állandó tartozékai közé soroljuk a hátsó és oldalkerítéseket, a nézőket, a lelátót és a nézők székeit, illetve minden más tartozékot, ami a pálya körül vagy felett helyezkedik el, a játékvezetőt, a vonalbírókat, a hálóbírót és a labdaszedőket, amennyiben kijelölt helyükön tartózkodnak. Ha az egyes mérkőzést páros hálóval és egyeslécekkel játsszák, a hálótartó oszlopokat és a háló egyesléceken kívüli részeit szintén állandó pályatartozékoknak, nem pedig a háló részének kell tekinteni.


A Teniszpálya oldalról vissza a Főoldalra