A teniszhúr


Hogyan válasszunk megfelelő húrt az ütőnkbe?

A teniszhúrokat két fő csoportra oszthatjuk:

- természetes (bél)húr

- szintetikus anyagból készült húrok


Természetes húrok:

A természetes húrok legfőbb előnye a rugalmasság és a húrfeszesség állandósága. A bélhúrok hátránya a magas ár és külső behatásokra való érzékenység.

A szintetikus anyagból készült teniszhúrok:

A szintetikus húrok gyártói folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gyártott húrok minél inkább megközelítsék a természetes bélhúr tulajdonságait.

- Nylon húrok

A leginkább használt teniszhúr fajta. Egy központi húrmagból és az azt védő szálakból áll. A központi húrmag körül 1, vagy többrétegű védőréteg lehet. A legolcsóbb és legtartósabb húr, azok használják a leginkább, akik gyakran "szaggatják" a húrt.

Pl: Wilson Championship Nylon, Babolat Powergy, Prince Tournament Nylon

- Multifilament húrok

Leginkább ez a húr hasonlít a bélhúrokhoz. rugalmas, életszerű húrok. A húr 800-1500 mikroszálacskából van összefonva. A teniszkönyök sérüléssel bajlódóknak kifejezetten ez a húr ajánlott.

Pl: Isospeed Professional, Technifibre X-One Biphase, Head FiberGel, Kirschbaum Touch Multifibre, Wilson NXT Tour, Babolat XCel Premium, Wilson Sensation, Sensation NXT, Head RIP Control

- Monofilament (poliészter) teniszhúr

Egy poliészter szálból áll. Fő jellemzője a nagy szakítószilárdság. Viszonylag hamar vesztenek a kezdeti húrfeszességből, ezért inkább azoknak ajánlhatók, akik gyakran húroztatják az ütőjüket.

Pl: Luxilon Big Banger Alu Power, Kirschbaum Touch Turbo, Signum Pro Poly-Plasma, Head Ultra Tour, Babolat Pro Hurricane, Gosen Polylon, Kirschbaum Super Smash & Super Smash Spiky, Tecnifibre Polyspin.

Speciálisak a sokszög keresztmetszetű új generációs co-poliészter húrok.

Egyre több gyártó jelenik meg ilyen termékkel. A sokszögletű, emellett esetenként csavart szál segíti az erőteljes pörgetést. A co-poliészter emellett rugalmas és nagyon tartós is.

Pl: Technifibre Black Code, Sygnum-Pro Tornado

Hibrid húrozás

A hibrid húrozásnál más-más húrt használnak a keresztirányú és a hosszanti húrszálakhoz.

Kiszerelés

A teniszhúrokat a gyártók a leggyakrabban 12 és 200 méteres kiszerelésben árusítják, de létezik a kettő közötti, 110, 130 méteres kiszerelés is. Egy húrozáshoz 10-12 méter húr kell, az ütő fejének nagyságától függően.

Érdemes több húrt kipróbálni, és ha valamelyik mellett véglegesen letáboroztunk, akkor vásároljunk csak 200 méteres tekercset. Ekkora mennyiségű húrt azoknak érdemes vásárolni, akik havonta húroztatják az ütőt.

A tenisz-sérülések és a teniszhúr kapcsolata:

A nem megfelelően megválasztott húr az arra érzékeny játékosoknál fokozhatja a teniszkönyök ill. vállfájdalmak kialakulásának kockázatát. Aki erre hajlamos, az válasszon "multifilamant", sok szálból sodort húrt. Az ilyen húr jobban elvezeti a teniszütő káros rezgéseit. Ezek a húrok általában rövidebb ideig tartanak, és drágábbak, mint "monofilament", egy szálból álló társaiknál.

A húrok vastagsága 1,10-1,40 mm között változik.

Minél, annál...

Minél vastagabb egy húr

- annál tovább tart

- annál jobban lehet vele pörgetni

Minél vékonyabb egy húr

- annál rugalmasabb

- annál jobban lehet vele pörgetni

- annál komfortosabb vele játszani

- annál rövidebb idő alatt elszakad

húr élettartamát csökkenti a nagyon magas, vagy nagyon alacsony hőmérséklet. A teniszütőt lehetőleg a tokjában tároljuk, hogy megvédjük a külső hőmérséklet hatásaitól.

Ha általában salakon játszunk, érdemes az ütő fejének felső részét ún. fejvédő szalaggal leragasztani. A húrozáskor kérhetjük a fejvédő szalagot.

Minden húr veszít a feszességéből az idő előrehaladtával. A húrfeszesség csökkenése negatív módon befolyásolja játékunkat; az ütőt érdemes 2-3 havonta újra húroztatni.

Húr szakadás, húroztatás:

Az, hogy a húr mennyi idő múlva szakad el, nagyban függ játékunktól. A húr hamarabb szakad el, ha:

- erősen ütünk

- erősen pörgetünk

- nagyon keményre húroztatjuk az ütőt.

Húrfeszesség

A húrozás feszessége viszonylag tág határok között változik. Van, aki 18 kg-ra húzatja a húrt, de olyan is van, aki 30 kg-ra. Minden ütő nyelén fel van tüntetve az adott ütőhöz ajánlott húrfeszesség tartomány.

Minél nagyobb fejű az ütő, annál nagyobb húrfeszesség szükséges. A húrfeszesség emelésével nő a labda kontroll, a csökkentésével pedig az ütéserő, hiszen a kevésbé feszes húrok jobban kilövik a labdát.

A keményre húrozott ütő jobban megterheli a vállat, a könyököt és a csuklót.
A Teniszhúr oldalról vissza a Teniszütő oldalra