Tenisz taktikai gyakorlatok


A következő tenisz taktikai gyakorlatok olyan teniszezőknek ajánlottak, akik a következő területeken kívánnak fejlődni:

- irányok ütése

- labda kontroll pörgetéssel

- játék közbeni taktikai döntéshozatal


Az alaptaktika a teniszben az ellenfél mozgatására épül, ehhez pontos ütések kellenek, valamint az, hogy a játékos el tudja dönteni, hogy az adott helyzetben milyen ütés a megfelelő.

Az alábbi gyakorlatok az egyszerűtől a bonyolultabbak felé haladva segítenek alapütéseink biztonságát növelni, és gyakorolni a tenisz taktikai döntéshozatalt a különböző játékszituációkban.


1. Hosszú keresztütés

Jobbkezes játékosokat feltételezve mindkét játékos tenyeres keresztütéseket üt, törekedve arra, hogy ütéseik az ellenfél oldalán az adogatóudvar mögé érkezzenek. Háromszor öt perc gyakorlás után oldalt váltanak és a fonákoldalon játszák ugyanezt.


2. Hosszú-rövid keresztütés

A játékosok ismét tenyeres ütéssel kezdenek, ahol az egyik hosszan, a másik röviden (az ellenfél oldalán az adogatóudvar külső szélére) játszik. A szerepet és oldalt 3-3 perces gyakorlás után cserélik.


3. A rövid-hosszú keresztütések váltogatása

Az egyik játékos hosszan, a másik játékos hosszan-röviden váltogatva játszik azonos oldalra. 3-3 perc után szerepet, illetve oldalt cserélnek.A gyakorlatot lehet úgy is végezni, hogy a fehér színű játékos eldöntheti, hogy hosszan vagy röviden üti vissza a labdát, attól függően, hogy milyen labdát kap.


4. Hosszú-rövid kereszt és egyenes ütés kombinációja

A játékosok úgy játszanak, hogy a narancs színű játékos mindig hosszan - ugyanoda -adja a labdát, a fehér színű pedig először hosszú keresztet, majd rövid keresztet végül hosszú egyenes ütést üt. 3 perc gyakorlás után váltanak.


5. Félig nyitott játékszituáció

Ebben a gyakorlatban, az egyik játékos minden labdát hosszan, keresztben ad vissza. A másik játékos viszont választhat, hogy hosszú vagy rövid keresztet ill. egyenest üt.

A döntési helyzetben levő játékos megtapasztalhatja döntései következményeit. Például egy tapasztalatlan játékosnak rá kell jönni, hogy jóval az alapvonal mögött játszva egyenesütés kockázatos. De erre ebben a gyakorlatban maga jöhet rá.

A gyakorlat során memorizálhatja, hogy mely ütéskombinációk jók illetve kevésbé jók. Minthogy tudja, hogy ellenfele mindig keresztet üt, nem kell energiát fektetni abba, hogy az ellenél ütéseit anticipálja, hanem saját ütéskombinációira tud figyelni.


6. Nyitott játékszituáció


Ebben a gyakorlatban mindkét játékos szabadon dönt arról, hogy mit üt. Érdemes kizárni a gyakorlatból az ejtést, a hálójátékot, hogy a játékosok az alapvonal ütéskombinációkra tudjanak koncentrálni.

A korábbiakhoz képest egy újdonság, hogy a játékosok hossszan, középre is üthetnek.

A hosszú, középirányú ütés nagyon hatékony arra, hogy védekezés során megnehezítsük az ellenfél támadását, hiszen középről nehezebb megnyitnia a pályát. A pályán a gyakorlat során ki is jelölhetjük ezeket a célpontokat látható módon. Ennek segítségével azt is gyakorolható, hogy a játékos az ütések előtt eldönti, hogy mely célterületet választja.A Tenisz taktikai gyakorlatok oldalról vissza a Tenisz gyakorlatok oldalra