Tenisz kondi
Gyorsaság és ügyesség fejlesztése koordinációs létra használatával


A koordinációs létra
 az általános atlétikai képességek fejlesztését hivatott szolgálni, de nagyszerűen alkalmazható különféle sportok, például a tenisz specifikus mozdulatainak kialakítására, tökéletesítésére is.

A létra ugyanis arra ösztönzi az idegrendszert, hogy a begyűjtött információk alapján gyorsabb mozgásra késztessen minél több izomcsoportot. A végeredmény pedig: gyorsaság, precizitás, agilitás.


A gyakorlás során nagyon fontos
, hogy legyen egy jól felépített rendszer a különféle képességek csiszolására. A koordinációs létra 10-15 osztásból áll.

Fontos, hogy általános gyakorlatoktól haladjunk a komplexebb feladatok felé, illetve a lassú és széles mozdulatoktól az apró és gyorsak felé. Ezek betartása kulcsfontosságú a gyorsabb és hatékonyabb eredmény eléréséhez.

A létrával gyakorlatilag 4 alapgyakorlat végezhető.
Ezek a futás, a szökellés, a sasszé és az ugrás.

Általában a futás az a készség, amit a leginkább fejleszteni szeretnénk, ezért mindig kezdjük a gyakorlást futással. Ezzel aktiváljuk testünk izommemóriáját, amely elraktározza a tökéletesített technikákat.

Ha a mozdulatsorok már kellőképp beépültek az izommemóriába, fokozhatjuk a gyakorlás sebességét és elkezdhetjük a mozdulatok szűkítését. Rendkívül fontos, hogy csak a technika tökéletes elsajátítása után, teljes odafigyelés mellett fokozzuk a sebességet!

Szintén fontos, hogy mind a 4 alaptechnikát gyakoroljuk, mivel mindegyik más-más izomtónusok edzését igényli. Alapvető fontosságú, hogy a gyakorlatokat szériákra bontsuk, és a szériákat ismételgessük.

Próbáljunk meg úgy edzeni, hogy ne azt csináljuk, ami éppen az eszünkbe jut! Helyette inkább tudatosan haladjunk egy előre elkészített ösvényen a kitűzött cél felé. Valószínűleg jó pár kört meg kell tenni a létrán, amíg az meghozza a kívánt eredményt, de ne adjuk fel!Egy alapgyakorlatot minimum kétszer ajánlatos megismételni.Oldalazó gyakorlatoknál ez természetesen oldalanként értendő, így ott a minimális ismétlések száma négy.

Elsőként kezdjük a legegyszerűbbel: fussunk végig a fokok közé lépve.


második gyakorlat ugrásokat tartalmaz:
harmadik széria ez:


negyedik ez:


ötödik ez:
hatodik:
A következő videó ízelítőt ad abból, hogy a teniszversenyzők hogyan fejlesztik ügyességüket, robbanékonyságukat.
A Tenisz kondi | Koordinációs létra oldalról vissza a Tenisz kondi oldalra