Kinetikus lánc

A teljesítőképességet a leggyengébb láncszem határozza meg.

Kinetikus lánc

Mindenki annyira erős (akkora teljesítményre képes), mint amennyire erős a testének leggyengébb pontja. Hogyan lehet ez?

kinetikus szó jelentése: mozgási, mozgással kapcsolatos.

A test szegmensekből áll, amelyek a közös működés érdekében kapcsolódnak egységgé. Mivel a láncszemek (csukló, könyök, váll, hát felső és alsó része, csípő, térd és a boka) össze vannak kapcsolva, ha az egyik szegmensnél erőt hozunk létre az a többi szegmens működését is segíti.

Amikor ez a lánc ép, az erő akadálytalanul áramlik a lábak és a karok között.

Ha a lánc elemeinek mozgékonysága a többi alatt marad, ott energia vész el, és a lánc egészét is gyengíti.

Ha az erőkifejtés követelménye ezekre a relatíve kisebb izmokra hárul, hamarabb következhet be a fáradás, sérülés.

Teniszezés közben a sportoló a talajjal van kölcsönhatásban. Például a tenyeres ütésekor nagy erő nyerhető e kölcsönhatásból, amely aztán átvihető a test többi részéhez, végül az ütőn keresztül a labdában összpontosítható. Úgyis megfogalmazhatjuk, hogy az alsó végtagok erőállapota közvetlenül befolyásolja a kar erejét, mert ez indítja be azt a mozgási láncot, ami a kar mozdulatával ér véget.

Ahhoz tehát, hogy teljesítményünk optimálissá váljon, a láncolat minden tagjához tartozó izmokat és működést erősítenünk, fejlesztenünk kell.

Az edzéseknek tehát az egyes izmok funkció szerinti kondicionálásáról, hanem az izmok együttműködéséről kell szólnia az összteljesítmény növelése érdekében.


Tenisz kondi - Kinetikus lánc oldalról vissza a Tenisz kondi oldalra