Tenisz kondi edzés

Legyen gyorsabb, legyen erősebb, legyen kitartóbb!

Tenisz kondi edzés - Tenisz fitness tippek

Ha nyerési esélyeinket növelni akarjuk, akkor nemcsak technikai tudásunkat kell fejleszteni, hanem fizikai teljesítőképességünket is.

Nagyon fontos, hogy technikánk fejlesztéséhez az első lépés az erősítés.

A fizikai teljesítőképesség fokozásának több területe van, hogy csak a legfontosabbakat említsük:

- Gyorsaság
- Erő
- Robbanékonyság
- Hajlékonyság
- Nyújtás - Stretching

Az itt következő oldalakon erről olvashatnak.

Tenisz regeneráció

A sportolók gyakran alábecsülik a pihenés, a tenisz regeneráció fontosságát. 
Az Amerikai Tenisz Szövetség készített egy útmutatót (linkje az oldal alján) a tenisz regeneráció jelentőségéről és módjairól. Ez a cikk ennek az útmutatónak rövid összefoglalása, amely kivonatos tartalma ellenére is segítséget nyújthat. 


Lábmunka edzés - Wimbledonra készülve
Cikkünk célja, hogy a top játékosok "füves" edzésének bemutatásával a salakon játszó klubjátékosok figyelmét is ráirányítsa a lábmunka legfontosabb aspektusaira. 

Nyújtás, stretching
A sportolás gyakori izom-összehúzódást kíván. A gyakori izom-összehúzódás az izmokat bizonyos fokig megfeszült állapotban tartja. A sportolást követően nyújtás nélkül a nyugalmi állapotban néhány óra elteltével izommerevséget érezhetünk.


A tenisz tenyeres ereje
Az alapütések, így a tenisz tenyeres ereje is nagymértékben származik a felsőtest erőteljes elforgatásából, főként a modern teniszben. Ez a mozgás számos sportnak az alapeleme, gondoljunk csak a hajító sportokra és a golfra.


Aerob és anaerob edzés
Hogyan kondizzak, hogy jobban teniszezzek? A válaszhoz nézzünk meg egy átlagos teniszmeccset: Egy pont lejátszása még salakon sem gyakran tart tovább 10 másodpercnél. Ez alatt az idő alatt gyakran 4-5 alkalommal is hirtelen irányt kell változtatnunk. A pontok között 10-15 másodperc, a térfélcserék alkalmával 1-2 perc pihenő van. Viszont egy meccs eltarthat 1-1,5 óráig is. Honnan és hogyan biztosítjuk ehhez az energiát?


A kar erősítése giroszkóppal
A giroszkóp egy gyors pörgettyű, ami felpörgetett állapotban próbálja megtartani irányát. Ezen az elven működik a GyroTwister, amellyel karunkat erősíthetjük.


Törzsizomzat erősítése
A fitness, tenisz kondi szakirodalom egyre gyakrabban foglakozik a törzsizomzat, vagy core fogalmával és a benne rejlő lehetőségek kihasználásával. A core magházat, valaminek a velejét jelenti.


Kinetikus lánc
Mindenki annyira erős (akkora teljesítményre képes), mint amennyire erős a testének leggyengébb pontja. Hogyan lehet ez?


Vállerősítés erősítő szalaggal


Gyorsaság fejlesztése koordinációs létrával

A koordinációs létra az általános atlétikai képességek fejlesztését hivatott szolgálni, de nagyszerűen alkalmazható különféle sportok, például a tenisz specifikus mozdulatainak kialakítására, tökéletesítésére is.
A Tenisz kondi oldalról vissza a Főoldalra