Tenisz játék tippek a bemelegítéstől a meccslabdáig

Tenisz játék tippek

Tipp 1

Amikor a bemelegítést elkezdjük, az első dolog, hogy hozzászokjuk az adott körülményekhez, aznapi formánkhoz. Tehát először tájékozódunk az meccs körülményeiről: szeles, napos vagy éppen hűvös az idő, amelyekhez igazítani kell a taktikát. A bemelegítés első perceiben szintén felmérjük aznapi hangulatunkat, játékformánkat.

Tipp 2

A meccs kezdetén mindig az ellenfél felmérése a cél. Sok játékos a bemelegítés során nem ugynanazt mutatja, mint a meccsen. Nem kell pánikba esni, ha nem tudunk azonnal alkalmazkodni a minden körülményhez, ehhez némi időre van szükség.

Tenisz játék tipp 3

A pont sorsát leginkább befolyásoló ütések a szerva és a return. Ha szervánk vagy adogatásfogadásunk gyenge, a teljes labdamenet során védekezésre kényszerülhetünk. Fontos, hogy megtaláljuk a szervánkat. A meccs kezdetén csak 75%-on kezdjük a szervát, és fokozatosan növeljük az erőt.

Ugyanez vonatkozik az adogatás fogadásra is, kezdjünk közepes sebességű, középre ütött labdákkal és fokozatosan növeljük az erőt és a szögeket. Az első szerva fogadásánál a cél azt hosszan, középre visszadni, a második szervánál pedig törekedjünk azt keresztbe visszaadni, ezzel mozgatva az ellenfelet.

Tipp 4

A játék a fonák és egyenes alapütéseken alapul. Ezeket is meg kell tehát érezni a meccs kezdetén. Kezdjük a játékot úgy, hogy a háló felett 30-60 cm-rel üssünk és az alap és oldalvonalaktól 80-100 cm-re. Amikor beütöttük magunkat, akkor kezdjük elenfelünket futásra kényszeríteni kereszt és egyenes ütésekkel.

Tenisz játék tipp 5

Ugyanez vonatkozik a röptékre és a lecsapásokra. Néha 10-20 perc is eltelik, mire ezekre sor kerül egy meccsen, előszörre itt sem várhatunk tökéletes ütést. Aki gyakran megy fel a hálóhoz tudhatja, hogy ezeket az ütéseket is be kell melegíteni. Az ellenfélnek azt kell látnia, hogy nem félünk felmenni a hálóhoz.

Tipp 6

Ha mindezen túljutunk a meccs során, most már bátran dologzhatunk azon, hogy az ellenfelet kijátsszuk. Nézzük meg újra, mik az erősségei és gyengeségei? Törekedjünk az ellenfél gyengeségeinek kiaknázására és kerüljük el, hogy gyengeségeinket ellenünk fordítsa. Ez logikusnak tűnik, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a játékosok a pályán sokkal inkább emocionálisan viselkednek.

Tenisz játék tipp 7

Ha azonosítottuk az ellenefél gyengeségeit az a dolgunk, hogy felmérjük, hogy tudásszintünk megfelelő-e ezek kihasználásához. Ha például az ellenfél lassú mozgású, elég magabiztosan tudunk-e rövidíteni, ahhoz, hogy ezt kihasználjuk? Nem ajánlatos azonban játékunkat nagymértékben változatni vagy olyan ütéseket alkalmazni, amelyek nem elég biztosak.

Tipp 8

Ha a fenti tippeket jól tudtuk alakalmazni, akkor lehet, hogy nyerésre állunk. Ez az egyik legnagyobb csapda a meccs folyamán. Megrpóbáljuk megvédeni nyerő helyzetünket az mondván: Nem akarom elveszetni ezt a meccset.

És minthogy az agyunk nem érti a NEM szót, az hallja: El akarom veszteni ezt a meccset. és ebben fog segíteni. Ismerős ez a helyzet? Inkább gondoljuk ezt: Meg akarom nyerni a szettet. VAGY Növelni akarom az előnyömet.

Tipp 9

Elérkeztünk a meccslabdához, miután mesterien játszottunk végig.

Itt is sok mentális csapda van. Ilyenkor azt gondolhatjuk:

- Ha ezt a meccslabdát elszúrom, nem lesz több alkalmam nyerni.

- Ha nyernék, az nem lenne fair. Ő jobb teniszező.

- Jaj, csak most ne üssek kettős hibát!

Ha ezek a gondolatok törnek elő, csak nevessünk rajtuk, aztán játsszuk le a meccset eldöntő pontot bátran és ellentmondást nem tűrően. Majd fogadjuk ellenfelünk gratulációját.

A Tenisz játék tippek oldalról vissza a Tenisz taktika és stratégia oldalra