Tenisz alapütés gyakorlatok - Tenisz IQ


... a mentális kitartáshoz

A továbbiakban található néhány olyan tenisz alapütés gyakorlat, amely javítja a küzdőszellemet, és kitartást.

A spanyol küzdő gyakorlat

Ha valaha elgondolkodtunk azon, ahogy a spanyol játékosok salakborításon hogyan képesek küzdeni, ez a gyakorlat választ adhat erre.

a. A játékosok számolják, hogy a labda hányszor repül át a háló felett. Még jobb, ha egy harmadik személy számol, hogy a játékosok a gyakorlatra tudjanak figyelni. b. Ha a labdamenet véget ér, az azt megnyerő játékos nyeri a pontokat. Ha ez a szám 8, akkor a játék állása 8:0. Ha a következő menetet a másik játékos nyeri 27 ponttal, akkor az állás 8:27. Láthatjuk tehát, hogy minden alkalom, amikor a labda áthalad a háló felett, pontot ér.A játék akkor ér véget, amikor az egyik játékos eléri a 100 pontot.

Előnyök:

A játékosok - ahogy nő a labdamenet hossza - egyre jobban figyelnek, hogy ne hibázzanak. Ez a helyzet nagyon hasonló a meccseken előforduló hosszú labdamenetekhez. Az a játékos, aki képes kitartani egy hosszú labdamenet során, nagy nyomás alá tudja helyezni ellenfelét.

Hármak - Tenisz alapütés gyakorlat

Ez a gyakorlat a pillanat fontosságát, és a labdamenet végéig tartó koncentrálást tanítja meg.

a. A játék szervával kezdődik. b. A játék állását nem két, hanem csak egy szám mutatja, tehát nem X:Y, hanem csak X.c. A szerváló játékos pontnyerése eggyel növeli az állást, a fogadóé pedig eggyel csökkenti azt. Ha tehát az első 2 menetet a szerváló nyeri, akkor az állás +2. Ha utána a fogadó nyer, akkor az állás +1 lesz. d. Az a játékos nyer, amikor az állás elére a +3-mat vagy a -3-at.e. Ezután szerepet cserélnek.

Előnyök:

A játékosok megtanulják, hogy akkor se adják fel, amikor nem állnak jól, hiszen egyetlen labdamenet megnyerésével visszakerülhetnek a játékba. Ez a tenisz meccsen a 40:15-ös álláshoz hasonlít. A játékosok azt is gyakorolhatják, hogy az utolsó labdamenetig küzdjenek, még akkor is, ha nyerésre állnak. (A meccseken a 40:0 állásnál a vezető játékos hajlamos kiengedni.)

Kettő egy sorban - Tenisz alapütés gyakorlat

Ez az előzőhöz hasonló gyakorlat, de itt még nehezebb nyerni, főleg két hasonló tudású játékos esetén.

a. A labdamenet szervával kezdődik.b. Minden pontot kétszer kell megnyerni. Az adogató először a jobb oldalra szervál. Aztán ISMÉT a jobb oldalra szervál, és újra lejátszák a pontot. Ha ugyanaz a játékos nyeri meg mindkét labdamenetet, akkor vezet 15:0-ra.c. Ha egy-egy labdamenetet nyer mindkét játékos, akkor az állás 0:0, és az adogató ismét a jobb oldalra szervál. d. A game befejezése után szerepet cserélnek.

Előnyök:

A játékosok megtanulnak küzdeni minden pontért. Megtanulják azt is, hogy ilyen pontozással egy jó játékost megverjenek, mindenre szükség van: erőfeszítésre, türelemre, koncentrálásra és kitartásra.

Egymást követő pont többet ér - Tenisz alapütés gyakorlat

a. A játék szervával kezdődik vagy kézből hozzák játékba a labdátb. 21-es meccset játszanak: Ha A nyeri az első pontot, akkor 1 pontot kap. Ha a második mentet is megnyeri, akkor 2 pontot kap, tehát 3 pontja lesz. A harmadik egymást követő labdamenet nyeréséért 3 pontot kap, tehát ekkor az állás 6:0 lesz.

Ha ezután B nyeri a menetet, akkor az állás 6:1-re változik. Ha ezt követően A nyer, akkor 1 pontot kap, hiszen B sorozatát követően neki ez az első nyert menete.

Előnyök:

A játékosok megtanulják, hogy az egymást követően nyert pontok értékesebbek. Az igazi játékban a pontszámlálás eltérő, de a helyzet emocionális érzékelése hasonló. Ha valaki 5:1-re vezet, majd az ellenfele feljön 5:5-re, akkor úgy érzi, hogy vesztésre áll.

A játékosok azt is gyakorolhatják, hogy hogyan másszanak ki a bajból. Mert ha a játékban valaki 15:5-ös - vesztő - állásnál 4 menetet nyer egymás után, akkor (1+2+3+4=10) 15:15-re felzárkózik. A vesztes helyzetet így kell megközelíteni. Még akkor is, ha a szakadék mélynek látszik, mondjuk 5:1-es állásnál, ha a lemaradt játékos képes 2 játékot nyerni egymás után, ellenfele már veszni érezheti a szettet.
A tenisz alapütés gyakorlatok oldalról vissza a Tenisz gyakorlatok oldalra