Szabó Éva
Örökös magyar teniszbajnok
fényképei és történetei
                                   
Az interjú 2014. novemberében készült Szombathelyen.
   

Az interjú rendhagyó módon készült. Elővettünk nagy, fényképekkel teli dobozokat, és amikor egy érdekes kép előkerült, Éva elmondta a hozzá kapcsolódó emlékeit.

Szabó Éva személyében az egyik örökös magyar teniszbajnokot és egyúttal egy melegszívű, vagány és karakán embert ismerhetünk meg.

Aki nem ismeri őt személyesen, az alábbi kis riportból képet kaphat róla. A riport 2014. augusztus 25-én készült a Vasas pasaréti úti telepén.
Kérem, fogadják szeretettel!

A cikksorozatban hetente jelenik meg egy új kép, vagy képcsoport a hozzá tartozó sztorival, emlékekkel.


Gyorslinkek az egyes témákhoz


18. Boldog születésnapot!
17. Visszavonulás, veterán versenyek és Federer
16. Achilles műtét
15. Teniszruhák
14. Csapatfotók
13. Politika, barátok és nem barátok
12. Roland Garros
11. A csehszlovákok ellen
10. Szettet nyertem Margaret Court ellen
9. Vegyespáros Machán Róberttel
8. Ion Țiriac
7. Versenyek itthon
6. Teniszütők
5. Bujtorék
4. Versenysorozat a Riviérán
3. Edzők és edzések
2. Ihász Gábor volt az első masszőröm
1. A kezdetek
0. Sportpályafutása röviden


***


Isten éltessen Éva!


2015. október 31-én a szombathelyiek
születésnapi meglepetéspartit

szerveztek Szabó Évának.
A partira közel százan érkeztek ünnepelni.

Manapság egyre több étteremben vezetik be a sebességkorlátozást is a dohányzás tilalma mellett, de ez nem ment a jókedv rovására.


Fotók: Tirbus Ferenc   ***17. A visszavonulás, veterán versenyek és Fedrerer***

Ez az osztrák csapatom volt. Veterán csapatban játszottam pénzért velük. Az elején volt egy őrült gazdag tulajdonosunk, egy hétvégéért 5000 schillinget kaptam. 5 szinglit játszottunk, és két párost.

A tulajdonos ruházta a csapatot, finanszírozta az utazást. A legmagasabb ligában játszottunk. Akkor már Szombathelyen laktam, innen jártam ki. Aztán a tulaj egy idő után " abbahagyta". Akkortájt lett az euro a fizetőeszközük, a csapat többi tagja meccsenként 200 eurot dobott össze.


***


"Eljártam a veterán versenyekre
,
egyszer-egyszer külföldre is. Elmentem ide Ausztriába, Feldenbe, meg is nyertem. Azt sem tudták, hogy ki vagyok. A német csajokkal jóban voltam, akiket korábbról ismertem.

Heidi Ortnak baromi gazdag ura van, ő most is járja a világot. Mesélték, hogy valami belga csaj megkérdezte tőlük, hogy ki ez a Szabó Éva. Mondták, hogy Magyarországról egy teniszező. A belga csaj meg erre mondta, hogy hát egy 20-25 perc alatt elrendezem. Amikor elmondták nekem, látták, hogy a lila köd leereszkedett… Hát ők ismertek, tudták, hogy még így is, hogy nem járom a világot, azért még tudok teniszezni!

És odaültek a meccsre. Hát 20 perc alatt kapott a csaj 6:0 6:0-át, mert felmérgesített.  Amúgy soha a veteránon nem vertem senkit 6:0, 6:0-ra, mert ez már szórakozás.

Ment a verseny, és eljutottam a nyolc közé, és akkor a veterán világranglista elsőjével, az első kiemelttel, egy amerikai csajjal játszottam. Ütögetek vele, hú, mondom, ez a csaj úgy szervál, mint az állat, úgy fut, mint a gazella, úgy üti a tenyerest-fonákot, mint a gép. Na, Szabó Éva, most aztán mi legyen? Kapott tőlem egy 6:0, 6:1-gyet. Egy senkitől.

Nem magam akarom fényezni, de itt kezdődik a versenyzés, hogy én fölmértem, hogy ha én ellene a saját játékomat játszom, hát sanszom sincs! Nem mondom, másfél órába került, de ez a csaj a meccs alatt nem kapott máshova labdát, csak a két lába közé. Mindig odaütöttem a labdát, ahol állt. Ettől megőrült! Összeborogatta a kis-centert, szemetest összetörte, a bírói széket, a padot feldöntötte. Nem tudta megemészteni.

Másnap viszont odajött, és megkérdezte, hogy hogyan csináltam. Mondtam neki, hogyha én ugyanazt játszom, mint te, de te jobb vagy benne – egy pár évvel fiatalabb volt – nem vetted észre, hogy csak a lábad elé kaptál labdát? -.

***


Aztán ugyanezen a versenyen a következő fordulóban játszottam egy holland csajjal, kétméteres volt. Hát nem tudott pontot ütni, de mindent visszaadott. Hát mondom, egy ekkor csaj, majd hülyét csinálok belőle. Pikk-pakk, az első szettet elvette 6:3-ra.

Játszottam végül is vele három és fél órát. De amikor vége lett a meccsnek, leültem, és kiöntöttem a vért a cipőmből. Mert elkezdtem gyalogolni, és felvettem vele a versenyt abban, hogy ki ront hamarabb. A magyarok már röhögtek a lelátón, én meg már dumáltam.

Amikor nagyon el vagyok fáradva, akkor dumálok, magammal, meg a közönségnek. Ilyenkor a saját fáradtságomról vonom el a figyelmet. Már akkor tömeg lett körülöttünk, mintha a világbajnoki döntőt játszanánk. A végén így megnyertem a meccset. Itt az a lényeg, hogy tudj váltani! A mi generációnkban ezt sokan meg tudták csinálni, mi tudtunk alkalmazkodni a másik játékához! Nyilván az a legkényelmesebb, amikor a saját játékommal tudom megverni az ellenfelet. De van, amikor ez nem jön be, és ott kezdődik a teniszező, aki tud váltani. ..."


***

Ezek az uruguaji képek. Csapat világbajnokságra mentünk. Az elsőn uruguay-i nagykövet felesége, Fridenzi Éva, és Dénes Péter. Én fotóztam.


***

"... Hogy mióta vagyok én Federer rajongó?  

50+ kategóriában világbajnokságot nyertem, és ugyanakkor volt egy ilyen kis gyerekverseny, 14-15 éveseknek. A mellettem levő pályán láttam egy nyakigláb fiút, aki csapdosta az ütőjét, mondta a magáét, iszonyú sok hibával játszott, de halál elegánsan. Többször is megnéztem. Azóta vagyok Federer szurkoló. Amúgy ő is megnyerte a saját versenyét.


Federer az, aki megtölt egy stadiont, még akkor is, ha első fordulót játszik. Idestova 17 éve nézem a pályafutását, és még most is van olyan, amit eddig nem láttam tőle, a talpa alól visszaüti a labdát! Ő szereti a teniszt, és játsszon is addig, amíg élvezi a játékot! ..."
Vissza a gyorslinkekhez
16. Achilles műtét"Itt Taróczy Balázssal azért vagyunk civilben
, (ez már 79-ben volt) mert már nem tudtuk a döntőt lejátszani, női páros döntőt sem, mert komoly Achilles-ín problémáim voltak.

Érdekes, hogy Taróczy Balász abszolút balkezes, de jobb kézzel játszik, mert amikor lement a Blökére, azt látta, hogy mindenki a jobb kezében fogja a teniszütőt. Lehet, hogy ha bal kézzel teniszezik, még nagyobb eredményeket ér el :).


A feladott páros díjkiosztóján; nem engedtek már játszani. Mellettem Fagyas Kati, és Gráczol Ági.

Nekem transzplantált Achilles-inam van. Ez úgy történt, hogy meghalt egy fiatalember motorbalesetben. Az Achilles inamat egy paraszthajszál még tartotta. Kifúrták a sarokcsontomat és abba rögzítették az idegen ínt, és kötötték össze a sajátommal. Az volt a szerencsém, hogy a Fiumei útról akkor ment át a Sportkórházba egy ragyogó sebész.

A főorvos akkor ment ki külföldre, valami továbbképzésre két hónapra, de én nem várhattam tovább: „Doki, hát az nem úgy működik, hogy most én két hónapig nem csinálok semmit! Akkor előröl kezdhetem a teniszt!” Egy kicsit meg is sértődött.

Szóval, ez a fiatal orvos azt mondta: No, akkor Évike, ezt úgy csináljuk meg, hogy húsz évvel fiatalabb lesz ez a lába, mint a másik. Októberben műtöttek meg. Már a járógipsszel teniszeztem. 6 hétig otthon voltam, olyan „lánctalpaim” voltak.


82-ben azt mondták, hogy álljak vissza versenyezni. Ez már a műtét utáni visszatérés képe. "
Vissza a gyorslinkekhez
15. A teniszruhák" Bratislava – 60-as évek közepe.
Itt még látszik, hogy mindenki olyan szedett-vedett cuccokban volt.


Szörényi Jutkával pörgetünk egy fedettpályás meccsen.
Itt már Fred Perry zoknim és cipőm volt. A Fred Perry a harmincas években volt komoly teniszező. Volt ahol konkréten alá is írtunk szerződést, de volt, amikor csak szóbeli megállapodás született, vagy egyszerűen adták a ruhákat, hogy abba játsszunk. Mi meg örültünk, hogy gyönyörű cuccaink vannak! A Sergio Tacchini cuccai egyszerűen csodálatosak voltak. Az Adidas meg olyan németes volt. ...

Én egy évben részt vettem vagy 15 külföldi versenyen, 16 évig válogatott voltam. A külföldi versenyeken megkerestek minket a gyártók. Bementünk a verseny színhelyén egy boltba, és akkor mondták, hogy ennyi szoknya, ennyi ing, ennyi zokni, és kiválogattam, ami tetszett. ...

... A teniszruházat az elején csak fehér volt, de ahogy múlt az idő, a ruhák egyre színesebbé váltak."
Vissza a gyorslinkekhez
14. Csapatfotók"A Vasas csapatával 5 alkalommal nyertünk csapatbajnokságot, 1966-ban, 1968-ban, 1970-ben, 1971-ben és 1973-ban. 


1967.
Hensch Judit, Jószay Klára , Taróczy Nóra, Cojacarin Anna, Tóth, Szabó Éva, Kisbánné, Guggol: Sólyom Erzsébet, Somogyi József edző

A Kisbán Ellike, a csapatkapitány is egy nagyon jó teniszező volt. Ezért voltunk mi olyan jó teniszezők, mert ezeknek a hátán jöttünk föl; vért pisiltünk, hogy ezeket az öreglányokat meg tudjuk verni, akik akkor 35-38 évesek voltak! Azért tudtunk mi jól megtanulni teniszezni.


1968.
Burde Éva, Kisbánné, Cojacarin Anna, Sólyom Erzsébet, Jószay Klára, Szabó Éva, Hensch Judit


1970.
Fagyas Katalin, Jószai Klára, Tomcsányi, Burde Éva, Hensch Judit, Szabó Éva, és Sólyom Erzsébet


1971.
Hensch Judit, Szabó Éva, Kisbánné csapatkapitány, Taróczy Nóra, Tomcsányi Éva, Burde Éva, Tóth Judit, Sólyom Erzsébet, Fagyas Katalin és Somogyi József edző.


Fagyas Katalin, Somogyi József (Szöszike), Sólyom Erzsébet, Tóth Judit, Tomcsányi Éva, Burde Éva, Taróczy Nóra, Szabó Éva, Hensch Judit.


Burde Éva, Szabó Éva, Taróczy Nóra, Sólyom Erzsébet, Hetei Katalin, Fagyas Katalin, Hetei Katalin


1973.
Szabó Éva, Taróczy Nóra, Burde Éva, Somogyi József mesteredző, Sólyom Erzsébet, Magyarossy Edina, Hetei Katalin, Fagyas Katalin


1982. dr. Halmos Imre mesteredző, Faggyas Katalin, Miltényi Éva, Mohácsi Mónika, Szanthoffer Katalin, Hanák Beatrix, Gáspár Katalin, Szabó Éva.

Itt már az Achilles-ín műtét után tértem vissza játékosként. A háttérben látszik a Vasas fedett pályája, aminek a borítása festett beton volt. Nagyon gyors pálya volt. Utána olyan volt a salakon a játék, mintha állna a labda, persze nem volt könnyű átállni.1985.
Ez az én magyar bajnok ifi csapatom, még a Vasasban, mielőtt 85-ben hazajöttem. A kép a Spartacusban készült, a Tabánban. Urbantsok Judit, Dékány Dóra, Hanák Bea, - középen én - Mohácsi Monika, Csanádi Klára, Kókai Krisztina. Ez az én kis csapatom."
Vissza a gyorslinkekhez
13. Politika, barátok és nem barátok


"1968-ban a Kútvölgyiben kétoldali sérvvel operáltak. Pont akkor szálltuk meg a cseheket. Én feküdtem az A folyosón, Kádár János a B folyosón szívbillentyű problémákkal. Ott haverkodtam össze az öreggel, minden nap beszélgettem vele, jó humora volt! Voltam nála a házában is. Aztán hányszor összeszedett autóval a pasaréti pálya közelében Mariska, a felesége! Nem volt kocsim, battyogtam a Budapest szálló felé, Mariska meg felvett a stüszi kalapjában....

...Az öreg szerette a Vasast nagyon, azon belül szerette a sakkot, a Mészölyt, meg a Szabó Évát. Ha én döntőt játszottam, akkor mindig kijött. Ha az öreg kijött, akkor kijött a fél Központi Bizottság ...

... Én meg utáltam Fock Jenőt, az akkori miniszterelnököt. Az öreg tudta, hogy miért utálom Fock Jenőt, mert feltettem neki a nagy kérdést.

Fock a Dózsán, a Margit-szigeten csináltatott világítást, rendben van, aztán kitiltatta az autókat a szigetről, hát rendben van.
Utána a Duna felőli oldalt lebetonoztatta, hogy a pályára ne fújja a szél a homokot. Rendben van.

De az nincs rendben, hogy azt mondta: - Hát azért csináltattam a világítást, hogy ne kelljen a plebsszel teniszezni! - Csípőre tettem a kezem, és megkérdeztem: - Na most akkor Kádár elvtárs, ki is itt a plebsz ebben az országban? -

A meccsek után, mindig az öreg jött először gratulálni. Először jött az öreg, aztán meg jöttek a többiek. Az öreg beállt az öltöző mellé az ajtóhoz, a szemébe húzta a szalmakalapját, és várta, hogy hogyan nem fogok kezet a Fock Jenővel. És előre röhögött. Mert nem fogtam vele kezet.

Megtehettem. Amikor negyedik, ötödik egyéni bajnokságot nyertem zsinórban, akkor már sok mindent megtehettem. De nem éltem vissza a lehetőségeimmel. Én magamért soha nem jártam el, de sokat elintéztem másoknak. ...


Tudod, velem szemben senki nem volt közömbös
. Vagy utáltak, vagy szerettek. Én senkit nem bántottam hátulról, de ha bajom volt valakivel annak a szemébe mondtam, amit gondoltam. Tény, hogy óriási pofám volt.

Nekem mindegy volt, hogy a miniszterelnök, vagy a Vasas elnöke volt az, volt úgy, hogy az asztalt rádöntöttem arra, aki nem tetszett. A hatvanas években nem volt divat a kokárda, de én abban virítottam Pesten. Nekem most is Kossuth címer van a házamon, és a zászló is leng.


... Most is pofázom, levelezem az Orbánnal is, mert én ki akarom taposni a fedett pályát Szombathelynek, de mit tudnak velem csinálni?! Az eredményeimet senki nem tudja elvenni tőlem, a nyugdíjamat sem ...

...Ha gondjaim vannak, fogom, eladok valamit. Amikor az autót már nem tudtam fenntartani, akkor elkezdtem busszal járni, Szombathelyen meg biciklivel. Úgy lett a szakosztálynak biciklije, hogy minden veterán versenyen a lányoknak egy biciklit sorsoltunk ki, a fiúknak meg birka ágyneműt. A bogláriak nyertek, de volt már biciklijük, kicsi volt az autójuk, visszavásároltam tőlük, aztán azzal jártam. ...

... Egy nap megjelent Simon Péter, akit én tanítottam teniszezni. Megjelent és hozta nekem ezt a kis Smartot, hogy használjam. Télire meg a szakosztályelnöktől kapok egy Peugeot 307-es kombit, mert a Smart-tal egyszer nagyon megcsúsztam. ...


... Itt meg az én nagy haverommal, Balczó Zoltánnal.
Tavaly még a parlament elnöke volt. Talán már az EU-ban van. Most fedett pályát szeretnék Szombathelynek, aztán felhívtam, hogy segítsen.

Azt mondta: - Hogyan segítsek én neked? Hát én ellenzéki vagyok! -. Hát, mondom: - Hogy? Negyven éve imádsz engem, negyven éve imádod a teniszt, az a dolgod, hogy segíts! -

Utána röhögve hívott hetekig: - Te, az Orbán már menekül előlem! Ha meg már nem tud elmenekülni, akkor meg elkezd pattogni: „Tudom, tudom, a HVSE-nek, a fedett teniszpálya, az Évikének!”  ...


***

... ... A Vasas sportolók nagyon összetartóak voltak. Kijártunk a kézilabdameccsekre, a focimeccsekre, ökölvívó meccsekre, mindenre kijártunk. De jóban voltunk a Dózsásokkal, a Fradistákkal, együtt zsugáztunk. Edzés után együtt kártyáztunk, römizünk, pókereztünk. Imádtam zsugázni. ...


... Hegedűs Csabinkót a müncheni olimpia előtt egy héttel kiloptuk az edzőtáborból és nálam, az összes termeimben, a másfél szobás lakásomban bulit tartottunk. Kiloptuk Hajdú Jancsit, meg Hegedűs Csabinkót is :) …


Nahát, ez egy borzasztó kép:) ! Elbújtam a 6-os pálya mögött a csalitosban. Valamit bohóckodtunk, szokás szerint.


***

...Vasas közgyűlés, sportolókkal az elnökségben. Gedó Gyuri, Hegedűs, Szabó. Középen Biszku kopasz feje világít. Ez az egy ember volt, akitől féltem ebben az országban.


***

Kölcsönkértem Kádár különvonatát


... Már itthon voltam Szombathelyen edzőként, amikor a csapatommal valahova nagyon messze, tán Berettyóújfalura kellett mennünk. Kétszer kellett volna átszállni. Gondoltam egy nagyot -  1985 után – és elkértem a Kádár különvonatát, amit Ezüstnyílnak hívtak. Elmentünk a Keletibe vonattal, és ott várt minket a különvonat.

Az állomásfőnökök szalutáltak minden állomáson.

Én laktam az öreg szobájában, a gyerekek a másik fülkében. Volt egy dolgozószobája, egy hálószobája, egy fürdője, egy étkező meg kabinok. Vettünk valahol grillcsirkét a gyerekeknek, és a kocsikísérő átöltözött, felvett egy fehér mellényt és egy fehér kesztyűt, a herendi porcelán készletet kirakta, és abból ettük a grillcsirkét. Éjszaka a vonatban is aludtunk. 

Másnap visszavitt minket a Keletibe, onnan meg hazajöttünk."
Vissza a gyorslinkekhez
12. Roland Garros"A Roland Garroson 1975-ben nyolcban voltam
. Az ötödik fordulóban Janet Newberry-től kaptam ki."


Szabó Éva                       és            Janet Newberry


" ... Mire eljutottam a nyolcba, már mindenki hazament rajtam kívül, mert kiestek, és a korábbi római tornán meg is sérültem. ...

" Rómában Navratilova ellen döntő szettben kikaptam. Akkor jött divatba a műanyag vonal. Egy fonáknál megcsúsztam, utána állandóan injekcióztak, de állandóan fájt a térdem. Az már ott is az ötödik forduló volt. ..."


"... Az Open Era előtt nem kellett kvalizni. Abban az időben egy nemzetből 4-5 embert hívtak meg. És mellettünk volt a profi cirkusz. 10 nő és 10 férfi kapta a nagy pénzeket. Ők voltak a profik, ők bemutatóztak. Ha mi indultunk Európa bajnokságon, akkor oda volt írva, hogy „dilettante”..."

"... Rómában kaptam egymillió kétszázezer lírát, a Roland Garroson ötezet francia frankot. Most ugyanezért százhúszezer dollárt adnak. Az Open Era elindulásával kezdtünk egy kicsit több pénzt keresni. ...

... A lányok sokkal kevesebbet kerestek, mint a férfiak. Billie Jean King-nek köszönhető, hogy mostanra egyelőek a férfi és a női pénzdíjak a négy Grand Slamen; ő nagy harcos volt. ..."


***


" ...Szőke Péterrel 1968-ban a Garrosról kettesben indultunk haza. ..."

Szőke Péter 1975-ben, a magyar csapatbajnokságon


" Franciaországban akkor egy irtóztató nagy sztrájk volt.  Nem volt repülő, nem volt busz, és nem volt taxi sem. A versenyzőket Brüsszelben gyűjtötték össze, és onnan buszokkal vitték őket Párizsba.

Hazainduláskor – abban az évben szálltuk meg a cseheket – Brüsszel, Frankfurt, Prága, Budapest volt a tervezett útvonal. Frankfurtban voltunk a repülőtéren, amikor bemondták, hogy Szőke Pétert és Szabó Évát várják az információnál.

Ott mondták, hogy egy kis baj van, mert Prága közölte, hogy amennyiben magyarok is vannak a járaton, akkor nem fogadják a gépet. Elnézést kértek, hogy kicsit sürgetnek minket, de a müncheni járat húsz perce vár ránk. Utána pedig Münchenből jöttünk Budapestre.

Hazafelé hallgattuk a Szabad Európát. Egyszer csak bemondták, hogy Szabó Éva és Szőke Péter ragyogó ajánlatot kaptak, és disszidáltak. Megérkeztünk Ferihegyre, és az útlevél ellenőrzésen még nekünk kellett győzködnünk a hatóságokat, hogy nem disszidáltunk. Elkezdtem röhögni, és mondtam nekik: „Úgy látszik, nemcsak mi hallgatjuk a Szabad Európát!”. Szóval mindig nagy volt a pofám.  ..."

"... 1976-ban egy 200 000 dolláros szerződést kínáltak nekem. De amiatt nem fogadtam el, hogy 5 évig nem jöhettem volna haza. Én abba belediliztem volna!... "
Vissza a gyorslinkekhez
11. A csehszlovákok ellenBratislava – 60-as évek közepe


"A képen balról Kunovics Zsuzsi, egy szombathelyi csaj volt, Polgár Erzsi, a diósgyőri Monori Jutka (egy nagyon jó teniszező volt), utána én vagyok, mellettem Széll Erzsi, aztán meg külföldiek.

Ez egyéni verseny volt, a verseny előtt a játékosok felvonulása. A megnyitón dumák voltak, eljátszották a rendező ország himnuszát. Itt még mindenki olyan szedett-vedett cuccokban volt. "


"Itt a Slavia – Praha versenyen vagyunk Prágában
 a klub teraszán. Minden évben utaztunk Prágába, ezen a képen: Hencz Jutka, Burde Éva, Tomcsányi Éva meg én, a Vasas csapat."


"Navratilovát ismerem gyerekkora óta
. 11 évvel vagyok öregebb, mint ő. Nagyon jóban vagyunk. Minden évben találkoztunk a Slavia Praha versenyen.

1976-ban megvertem, a budapesti magyar-cseh csapatmeccsen, pedig akkor már 10. volt a világranglistán. ...

... Egyszer Wimbledonban megkérdezték, hogy emlékszik-e a Szabó Évára. Elkezdett vigyorogni, és mondta, hogy akkor mások is emlékeznek rá, hogy őt a Szabó Éva hogy elkente 1976-ban. Nem szeretett velem játszani, mert ugyanazt játszottam, mint ő: Jó szerva, előremenni, rövid labdamenetek. "


1976 - Budapest, Magyarország-Csehszlovákia női csapatbajnoki mérkőzésen
 az "A" válogatott egyik páros mérkőzése előtt: Széll, Szabó - Tomanova, Navratilova (4:6, 7:5, 8:10). 


Részlet a versenyt összefoglaló cikkből és az eredmények

Cím:
Szabó Éva bravúrja
Vissza a gyorslinkekhez
10. Szettet nyertem Margaret Court ellen"Na, ő Margaret Court. 1973-ban a Margitszigeten játszottunk a magyar nemzetközi teniszbajnokságon. Azért nevetek, mert meg voltam elégedve a játékommal. 

Azt hiszem, hogy Margaret Court volt, aki először nyerte meg mind a 4 Grand Slam-et, világelső volt. A Margitszigeten a nyolcban vagy négyben játszottunk egy három szettes meccset. Kőkemény három szett volt!

Döntő szettben kikaptam, és azt írta az újság, ha csak úgy játszanék mindig, ahogy a harmadik szettben, akkor is óriási lennék. Én külföldön mindig sokkal jobban teniszeztem, mint itthon."


(Szövegnagyítás CTRL+)
Vissza a gyorslinkekhez
9. Vegyespáros Machán Róberttel"Machán Robival a Tabánban
. Irtózatosan jó keze van, viszont futni soha nem szeretett. Szingliben emiatt ritkábban indult, de vegyes párosban zsinórban nyertem vele vagy kilencszer magyar bajnokságot. "

Részlet egy újságcikkből (1976)


"... Amikor 1970-ben a Roland Garroson indultunk vegyes párosban a Robival, Billie Jane King és Hewitt ellen játszottunk. Két iszonyú szoros szettben kaptunk ki. Ha nem ez a két név játszik ellenünk, akkor - ha nehezen is - de nyerünk. ...

...Amikor a 2000-es sydney olimpiáról jött haza a csapat, Márkus Erzsikének, (a Haladásos) aki a második lett súlyemelésben én intéztem a buszt, mert a Volán vezére nálam teniszezett. Amikor hazaérkeztek Sydney-ből, szintén busszal mentünk fel Pestre érte a stadionba.

Először jön Machán Robi, - mert ő volt a női csapat kapitánya, - és mondja:  - Billie Jean King üdvözöl! - Mondtam - Persze, mitől üdvözölne?! - Aztán jött Berényi is, aki a teniszszövetség elnöke volt száz évig, és ő is átadta nekem Billie Jaen üdvözletét.

Később Robi elmesélte, hogy amint sétálgattak az olimpiai faluban, az arra járó Billie Jean King megismerte őt, és érdeklődött rólam."Vissza a gyorslinkekhez
8. Ion Țiriac"Ezt a bongyor pasit megismered mellettem a kép jobb oldalán? Hát ez Ion Țiriac! A kép Kitzbühelben készült. Tiriak úgy beszél magyarul, mint te meg én, meg mellette még hat nyelvet, pedig ő echte román. Ő a madridi verseny jelenlegi tulajdonosa.

Ő, és Ilie Năstase már Ceaușescu idejében is nagy urak voltak, minden megengedhettek maguknak.

Egyszer például Romániába utaztunk a csehekkel. Mi a román nemzetközi bajnokságra mentünk, a csehek pedig Davis Kupára. A csehek között utazott Jan Kodeš is. A repülőtéren Kodešt megállították a vámosok, szétcincálták a cuccait, még a szuszpenzorát is kivették a csomagjából.

Én meg néztem nagyon, hogy milyen ismerős ez a vámos, hát Năstase volt!
Țiriac és Năstase olyan nagy emberek voltak akkor Romániában, hogy ilyeneket megcsinálhattak. Hát, betegre röhögtük magunkat! Szegény Kodeš meg idegileg már teljesen szétesett…

Romániában ez a két ember isten volt. Miért? Năstase, miután megvette az első Rolls-át, vagy Bently-ét, nem sokkal később fillérekért eladta a Ceaușescu fiának, a Nikunak.

Tiriak, miután megépítette az első 100 méter hosszú házát, eladta fillérekért a Nicu-nak. Attól kezdve ők azt csináltak, amit akartak. Bárhova utazhattak, nem kellett pénzt leadniuk. Monte-Carlo-ban a Țiriac-nak olyan kérója van, hogy a 200 négyzetméteres terasz benyúlik a tenger fölé. Sokat jártam oda, sok mindent láttam. "
Vissza a gyorslinkekhez
7. Versenyek itthon


"A magyar bajnokságon - egyéniben - tizenkétszer voltam döntőben, és hatszor nyertem: 66-67, 70-71, 73-74-ben. "


"Ez az első magyar bajnokságom, azt hiszem. A jobb oldalom egy versenybíró, középen Bardóczy Klári, aki egy baromi jó teniszező volt, és Széll Erzsi barátnőm. "


"1970-ben a döntő után az eredménytábla mellett. Akkor még 64-es volt a főtábla a magyar bajnokságon!"


"Van egy fonák mozdulaton, ami még egy ajándék porcelán kupára is rákerült. A fonáknak az a lényege, hogy térdben lemész."


"Én a tenyeresemmel ütöttem a nagy poént, de abból rontottam többet; a fonák egyenes nyeséssel indítottam a támadásokat."


Somogyi Józseffel, Szöszikével 1971-ben a bajnokság után.


"A következő képen a szüleim láthatóak. Amikor bajnokság volt, akkor a család mindig feljött Pestre
.

Az apám egy ragyogó cipész, az anyám pedig szakácsnő volt. Amikor elkezdtem teniszezni, örültek, hogy valamivel elfoglalom magam. Természetesnek vették, hogy sportolok, de persze örültek a sikereimnek, hiszen már fiatal versenyzőként Vas megye legjobb ifjúsági sportolója lettem, 1964-ben pedig felkerültem Pestre."


Újságcikk részlet a hatodik bajnoki cím megszerzése után, 1974-ben.

Olvassuk figyelmesen a jobb oldalon a csillag utáni részt, különös tekintettel arra, hogy "már" 74-et írtak:

 ... - Úgy örült édesapám, amikor felhívtam telefonon.

 - Haza telefonált Szombathelyre?

 - Áh, dehogy. A szüleim mindig feljönnek a bajnokságra ...     

(A szerk.)


"Tőlem a képen balra Klein Bea, jobbra Szörényi Judith és mellette az édesapja, Szörényi Lóránt. Szörényi Samu volt a VTSK szakosztályvezetője. A Vasas fedettpályát ő építtette annak idején úgy emlékszem, és a Városmajori tenisztelepet is.

Szörényi Samu volt a Triál főnöke
, minden nyugati sportcucc rajta keresztül került be az országba. Én nagyon szerettem, tisztességes, rendes zsidóember volt. Imádta a csajokat, az első felesége egy ragyogó teniszező volt."


"Klein Beával és Szörényi Samuval. Klein Bea később disszidált Amerikába."


"Egy ízben Hüblerovával játszottam Pesten a nemzetközi bajnokság döntőjét, ez a kép a díjkiosztón készült."


Célokról, eredményekről, pofonokról, játékról...


"...Volt, hogy a hazai mezőnyben két évig nem kaptam ki. Már kezdtem azt hinni, hogy én vagyok a Jani!
Aztán kaptam egy akkora pofont Kisgyörgy Margótól! 20 kg volt vasággyal együtt (a Kisgyörgy Gergő apjának volt a testvére), azt hittem, hogy elég lesz, ha kiküldöm a gatyámat, meg az ütőmet, aztán a Városmajorban kaptam tőle egy olyan 6:2, 6:1-et, hogy csak pislogtam! Két év után ő vert meg először. ...

... Egyszer Klein Beával játszottam - ha jól emlékszem -  meccslabda, állok a hálónál, és ziccer jött vissza. A háló mögött állva hagytam leesni a labdát, és az ütő nyelével ütöttem be a meccslabdát. Aztán írták rólam az újságok, hogy lenézem az ellenfelet, szét akartak szedni. De én imádtam játszani, kártyázni is. Aki ismert engem, az tudta, hogy nem erről volt szó, én egy jó poénért eladtam egy meccset

... Fűzfőn minden évben rendeztek egy komoly versenyt, a Balaton bajnokságot. Több sportágban rendezték. Fagyinkóval (Faggyas Kati) fogadtam, hogy megverem úgy, hogy csak löbböt, meg rövidet ütök. Megcsináltam. Igaz, hogy beledöglöttem… Másfél óráig tartott a meccs. Ehhez iszonyú koncentráció kellett, abba fárad el az ember. Nagyon oda kell figyelni, és az nagyon ki tudja csavarni az embert. ..."
Vissza a gyorslinkekhez
6. Teniszütők"Soós haverunk, a ping-pongos
 állandóan fotózott; később sportfotós lett. A fotók nagy részét ő készítette. Ez a kép a Vasas Pasarét pályán készült.

Megmutatom egy régi Maxplay teniszütőmet. Mi voltunk Taróczyval az utolsók, akik ezeket a fából készült ütőket használtuk. Nehezen tudtunk átállni a fémből készült ütőkre.

A karrierem elején a szövetség biztosította a teniszütőket. Később pedig Londonban a kézméretemre készítették az ütőket. Nekem és Balázsnak olyan ütőink voltak, amelyeknek a végén nem volt bunkó.

Amikor bejöttek a fémütők, akkor nekünk elküldték az összes maradék faütőt Angliából, azzal, hogy muszáj lesz átállni az új ütőkre, mert nincs tovább!

Abban az időben bélhúrokat használtunk, ami ha nem kapott vizet, akkor azért kitartott. Mi nem pörgettünk, emiatt - a mostani játékhoz képest - ritkábban szakadtak el. Telilapos ütéseink voltak, meg a nyesés.

A Vasasban, amikor egy kicsit is párásabb idő volt, azonnal vitték az ütőket, hogy egy speciális folyadékkal kezeljék a húrokat az időjárás viszontagságai ellen.

Én mindig a legvékonyabb Babolat VS bélhúrral játszottam. Akkor 1200 Forint volt egy garnitúra, csak kiutalásra lehetett kapni.

A következő kép 1980. körül készült. Itt már fémütővel játszottam. "Vissza a gyorslinkekhez

5. Bujtorék"Bujtor István meg a testvére, Frenreisz Karcsi gyakran jöttek velünk teniszezni.
Fagyinkóval (Faggyas Katalin) párosoztunk velük, akár egy héten négyszer is.

Állandóan meg akartak verni bennünket. Két akkora ember volt, mint egy víztorony! Fejenként 600 forintban játszottunk velük, akkor az nagy pénz volt! Mondtam a Fagyinkónak: - Gyere anyám, tutira jön az az 1200 forint! - ”


"Bujtor Pistivel a Vasas Pasarét teniszpálya bejáratánál állunk."

"A képen Bujtor Pisti, Fridenzi Éva, akit a Vasas Bicikli Szakosztályának az elnöke "fojtogat". Az ő biatorbágyi vadászházánál készült a kép. Ott van még Borka Kati, Széll Erzsi, meg Borkának a húga, de ő nem teniszezett. Aki iszik, az vagyok én :). 

***

Nemcsak a színészek, de a politikusok is szerettek teniszezni:

Egy ízben a Honvédon, a Margitszigeten edzettem, amikor egyszer csak jönnek rohanva, hogy le kell menni a pályáról. Kérdeztem, hogy miért? „Mert jön az Uszta (Gyula) elvtárs játszani!

Mondom - Ki az az Uszta? Valami vezérezredes volt, ilyen „vastag csíkos”. Szokásomhoz híven teli pofával elkezdtem: „Na jó, hát akkor ide többet nem jövök, ha nekem  egy ilyen csíkos gatyás miatt le kell jönni az edzésről.”

Később, amikor 70-ben tavasszal megkaptam a lakást, a tizedikre költöztem be. Ősszel, egyik nap a ház előtt megállt egy nagy fekete kocsi. Szinte az egész házban élsportolók laktak, mindenki az ablakban lesett, hogy kihez jött az autó. Ott lakott Bujdosó barátnőm, aki a világ legjobb kézilabda kapusa volt abban az időben, ő lakott a kilencediken, én a tizediken. De laktak ott súlyemelők, focisták, evezősök is.

Szóval megállt a kocsi a ház előtt, de senki nem tudta, hogy ki jött. Én is lestem ki az ablakon, aztán egyszer csak csöngettek. Hohó, - mondtam magamnak – már megint nagy volt a szád, Szabó!

Egy sofőr volt az, és mondta, hogy az Uszta elvtárs kéri, hogy menjek vele teniszezni, a Klapka utcába, a Honvéd fedett pályájára."Vissza a gyorslinkekhez
4. Versenysorozat a Riviérán"Itt Asbóth Jóskával Monte Carloban vagyunk, 1971-ben. Ő a fehér nadrágos, mindig hosszú nadrágban is teniszezett.

Minden évben öt hetet töltöttünk a rivirérai versenyeken: Beaulieu-ben, Menton-ban, Caen-ban, Nizza-ban, Monte Carlo-ban.
Februárban indultunk, és valamikor április elején jöttünk haza.

Somlai Artúr színész unokaöccsei, Lehel meg Attila, kint éltek Nizzában, ők voltak a "bankáraink". Amikor külföldön voltunk, küldtek nekünk pénzt, mi pedig a Magyarországon élő rokonaiknak kifizettük az összeget forintban, így nekünk nem kellett valutát csempészni.

A hivatalos költségek finanszírozásának megvolt a maga szabálya. A szövetségtől kaptuk a vasúti jegyet, vagy a repülőjegyet. Abban az időben napi 110 franc volt a szállásdíj, és 100 franc volt a napidíj, amit szintén itthon kaptunk. 

Ha kaptunk kisebb-nagyobb pénzdíjat, akkor abból egyrészt valutában vissza kellett fizetni ezeket a költségeket, illetve ami azon felül megmaradt, annak a 40-50-60%-át kellett leadni. Minél többet nyertünk, annál kevesebbet kellett visszafizetni." 


"Azt, hogy ki utazik, azt a Szövetség döntötte el
, abba nekünk nem volt beleszólásunk. 

A Szövetség először benevezett minket ezekre a nemzetközi versenyekre. De a második, harmadik évben már nemcsak a Tenisz Szövetségnek, hanem nekem, nekünk, személyre szólóan is küldtek meghívót
. A meghívó tartalmazott napi egy meleg étkezést a Country Club-ba; így hívják a mai napig a klubbot, ahol a versenyt rendezik.

A magyar csapat tagjaként hol Szörényi Judith-tal (a fenti képen), hol Széll Erzsivel mentem ezekre a versenyekre. Általában 3-4 fiú, és 2 lány utazott. A szocialista blokkban nagyon erős volt a sport, ezen belül a tenisz is. Amikor külföldre mentünk versenyre, mindig jött velünk egy csapatvezető."

(Szövegnagyítás: CTRL +)  Vissza a gyorslinkekhez
3. Edzők és edzések


"Legelőször, kisgyerekként úgy kerültem kapcsolatba a tenisszel, hogy Asbóth Józsefnek sokszor szedtem labdát. 1953-ig, amíg a Széll Kálmán utcában laktunk, a cukrászda és a rendőrség között volt két teniszpálya. A labdaszedés kiváltságos és élvezetes dolog volt, és utána mindig kaptam egy fagyit a cukrászdában. A közelben laktunk, így amikor kellett, tudtunk menni labdát szedni. A környékbeli gyerekek mind tudták, hogy ott lehet 20, 50 fillért keresni, vagy egy fagyit kapni. ...

... Nagyon jó labdaérzékem volt. 50 métereket dobtam bőrlabdával az iskolában. 11 éves koromban még alig értem fel fejjel a hálót, de 13 éves koromra nőttem több, mint húsz centit. ..."

Első edzőm, Asbóth Sándor

"Amikor elkezdtem teniszezni Szombathelyen, az iskola után kezdődött az edzés, de nyáron már reggel hatkor a pályán voltunk, egészen este tízig. A teniszpálya mögött még megvolt a szabad-strand is. Amikor reggel kimentünk, azzal kezdtük, hogy megcsináltuk a pályákat. ...

... Asbóth Sanyi bácsi speciális edzéseket is tartott nekünk. Mi a falnál is tanultunk lecsapni meg szerválni is. Sanyi bácsinak nagyon tehetséges keze volt. Csinált egy speciális szerkezetet, amivel a tenyeres ütést lehetett gyakorolni. Ő maga csinálta biciklibelsőből, rugóból, egy állvánnyal.

Szintén készített segédeszközt a szervához-lecsapáshoz, olyan volt, mint egy akasztófa, csak magasabb.

Szerintem lecsapni és szerválni legjobban falnál lehet megtanulni. Leütöd a labdát a fal előtt, az a falról felpattan, és újra leütheted....

... Asbóth Jóska nekem egyszer Monte Carlo-ban azt mondta: Jól akarsz teniszezni? Tanulj meg 10 ütéssel egy zsebkendőt kihajtani a pályáról! ..."


Somogyi Józseffel, akit csak Szöszikének szólítottunk

 
"... A mi időnkben az volt a jó, hogy a tehetség kijött, mert mindent megkaptunk a szakosztálytól.

Mi voltunk a szocializmus kirakata. Mert abban az időben ki mehetett nyugatra? A Honvéd Táncegyüttes, a élsportolók, egy-két tudós, és kész. Amíg húztunk, addig mindent megkaptunk. Jó fizetésünk volt, és jártuk a világot...

... Én állandóan el voltam foglalva, hogy valami újat tanuljak. Szöszike (Somogyi József) mindig rajtam röhögött, amikor egy új ütőfogást tanultam... 

... Amikor Borg „divatba jött” behozta ezt a pörgetést. Borg első felesége, Simionescu nagyon jó barátnőm volt, így jóban voltam vele, sőt ismertem az édesapját is, aki gyakran elkísérte a Borgot a nagyobb versenyekre. Az apja széles vállú, keskeny csípőjű, kimondottan jéghokis alkat volt, a fia ezeket az adottságokat örökölte.

Borg embertelen kemény ütővel teniszezett, 32 kg-ra volt húrozva az ütője, üveghangja volt! 1974-ben Király Kupát játszott a Vasason, "hatszáz" ütőt fogyasztott el egy meccsen, annyiszor odavágta az ütőjét, mert minden erőfeszítésük ellenére a magyar csapat legyőzte őket...

...Az én időben telilapos ütések voltak, meg a nyesés. Később egy fél évet szántam rá, hogy megtanuljak pörgetni. ... Korábban mindkét oldalon azonos fogással, kalapácsfogással játszottam. A pörgetéshez egy kicsit átfogtam az ütőt tenyeresre. Megtanultam, de ha bajban voltam, akkor mindig visszatértem az eredeti ütéseimhez, játékomhoz... "

Bujtás Balázzsal a Margit-szigeten az országos bajnokságon


"... Szöszikével az edzés végén azt játszottuk
, hogy ki éri el előbb necces ütéssel a 6 pontot. A meccs két 6 pontos szettből állt. A cél az volt, hogy megtanuljunk tudatosan a neccre játszani.

Szöszike úgy tanított minket teniszezni, hogy 50-60 labdát ugyanabban a ritmusban, ugyanabban a hosszban, ugyanabba a magasságba adott, azért, hogy a normális helyzetben tanuljunk meg teniszezni. Az a labda, ami fönt, meg lent van, az már kényszerhelyzet.

Nála minden edzés végén 20 percre át kellett venni a másik kézbe az ütőt. Egyrészt azért, hogy a jobb agyfélteke is dolgozzon egy kicsit, másrészt azért, hogy ne legyen olyan egyoldalas az edzés. Én adogatni is tudok bal kézzel.

Úgy szerváltunk, hogy betettük a labdás-dobozt a szervakocka sarkaiba, és el kellett találni..."

Szöszike taktikai tanácsokat ad egy őszi versenyen

"...Miután felkerültem Pestre három edzővel dolgoztam, és mind a három hozzásegített, hogy magyar bajnokságot nyerjek. Engem csak fegyelmezni kellett valamilyen formában, bár ez a feladat nem volt egyszerű :)...

...Télen sokat futottunk, bár ez csak az alap-állóképességet fejleszti, a speciális teniszmozgást-futást nem. Én utáltam futni, viszont reggeltől estig elteniszeztem volna. Nekünk annak idején félévente le kellett futni a Cooper tesztet, ez azt méri fel, hogy hány métert tudsz lefutni 12 perc alatt. Hát én 800 m-t futottam 12 perc alatt.

Fehér Gyöngyi, aki szintén Szombathelyen kezdett játszani, később a női válogatott szövetségi kapitánya lett. Azt mondta nekemNa jó, ha összeszeded magad, kapsz egy rekesz sört tőlem”. Akkor 2800 métert futottam le 12 perc alatt. Nem a sör mennyiségéről volt szó, egyszerűen kellett valami motiváció.

Meg tudtam csinálni, csak egyszerűen utáltam. Fehér Gyöngyi azt nyilatkozta egyszer: „Ha keményen bánok vele, otthagyott volna.” ...

... Én az Open Era-ban harmincvalahanyadik voltam a világranglistán, azt hiszem, hogy sokkal előbbre lehettem volna, ha jobban tudnak motiválni...

... Akkoriban más volt a tenisz, sokkal lassúbb volt. De mi röptéztünk, mi rövidet adtunk, nem erőteniszt játszottunk...

... A fonáknak az a lényege, hogy térdben lemész. Én az elején kalapácsfogással fogtam az ütőt, az tenyeresre és fonákra is jó volt. Az elején fonákról nyestünk, vagy tiszta lappal ütöttünk. Én a nyeséssel támadtam, és a tenyeresemmel ütöttem a nagy poént.

...Én azt mondom, hogy a kétkezes fonákkal egysíkú a játék. Mit lehet ütni kétkezes fonákkal? Lehet ütni egy aránylag tisztalapost, meg egy pörgetettet. Meg kell tanulni egykezes nyesett egyenest ütni. Az egy halálos ütés, még a mai világban is...

...Szerintem a fonák sokkal könnyebb ütés, mint a tenyeres! Ott a tested, ami ad egy támaszt a fonáknak, az egy biztonságos ütés, míg a tenyeresed a „levegőben” van! Ott nincs támaszod. A tenyeresnél, ha csak öt centivel elszámítod az előkészítést, akkor az már rossz lesz..."
Vissza a gyorslinkekhez
2. Ihász Gábor volt az első masszőröm"A kép a Margit-szigeten készült a magyar bajnokságon. A baloldalon Ihász Gábor, a jobboldalon pedig Vidáts Csaba, aki - Gabival együtt - a Vasasban focizott.  A Vasas sportolói nagyon összetartóak voltak, amikor a magyar bajnokságon játszottunk, kint volt a Vasas sportolók háromnegyed része.

Gabi egy nagyon tehetséges focista volt, de 18 éves korában szívizomgyulladást kapott, és abba kellett hagynia a sportot. Akkor lett masszőr, ő volt az első "házi" masszőröm.

A mama, az én mamám imádta őt, és elnevezte Clarence-nek. Akkor ment a "Daktari" című sorozat a tévében. Abban szerepelt egy bandzsa oroszlán, annak volt a neve Clarence.

Amikor Gabi első feleségének "elege volt" abból, hogy állandóan otthon klimpírozik, sokat volt nálam. Az első dalainak egyikét – talán a Múlnak a gyermekévek címűt -  is nálam írta."


Retro bejátszás :
Ihász Gábor : Elszáll a gondom c. száma.
Konferál: B. Tóth László
 


"Amikor anyám fönt volt nálam Pesten – a magyar bajnokságra mindig feljött a család - gyakran kérte őt Gabi: „Mama, Szabó mama, krumplistésztát!” 

Abban az időben a Varga Gyula parkban laktam a Stadion mögött. Ott öt darab tízemeletes, négy lépcsőházas ház épült. Én 1964-ben kerültem fel Pestre, később abban a házban kaptam lakást sok más sportolóval együtt.

Akkoriban ez a csipkés bugyogó volt a divat. Az ára húsz nyugatnémet márka volt. "


***

A kép illusztráció

"Ihász Gabi megvette Czinege Lajos honvédelmi miniszter díszszemle autóját a nyolcvanas években, miután a politikus megbukott. Az autó egy tizenhat-hengeres Zil volt, nem volt teteje, viszont volt benne kapaszkodó, és hatalmas kerekei voltak.

Nem volt benne több, mint ötszáz km, de Gabi fillérekért jutott hozzá.
Brahiból beletettünk egy piros telefont, és elindultunk a Balatonra. Ahány benzinkút volt, annyiszor álltunk meg tankolni, mert fogyasztott vagy 100 litert !!! :).  Amerre mentünk, megállt a forgalom, de mire hazaértünk egy vas sem maradt a zsebünkben!

Gabi egy jó humorú srác volt, akit nagyon lehetett szeretni :)."
 Vissza a gyorslinkekhez
1. A kezdetek


"A Nagykaricsa hírneves utca volt Szombathelyen. Gyerekkoromban ott fociztunk, lovagoltunk, és fürödtünk a Perint patakban, ami úgy meg tudott áradni, hogy legalább nyolc méter mély volt. Az egyetemnél volt egy híd, a megáradt folyóba a híd pilléréről belecsusszantunk. A megáradt Perint az utcánk közepéig ment föl, ott meg kilábaltunk belőle. 

"Tízéves koromban már kézilabdáztam, kosaraztam, meg lovagoltam is, mert a barátaim szüleinek lovaik, fuvaros-lovaik voltak. Hétvégén megkaptuk a lovakat, kivittük a prérire, tábortüzet gyújtottunk, és kukoricahajból sodortunk cigarettát. Nagyon eleven gyerek voltam.

Nyáron az volt a reggelink, amit a Perintben halásztunk. Hajnalban lementünk rákot és halat fogni, - akkor még voltak ezekben a vizekben - és a zsákmányt megsütöttük. Napközben a szülők dolgoztak, az utcában összeverődött a banda."

Két nővéremmel

"Két nővérem volt. Az egyik itt lakik pár házzal odébb, ő nyolc évvel idősebb nálam. A másik tíz évvel volt idősebb nálam, de ő már húsz éve meghalt. Ő akkoriban a megyei sporthivatalban dolgozott, amikor én tíz éves voltam. Nagy Jancsinak, a megyei sportköri elnöknek volt a titkárnője. 

Azt mondja nekem az idősebb nővérem, - mert úgy ettem a vasárnapi ebédet, hogy a levesestállal a kertben járkáltam közben; most úgy mondanák, hogy hiperaktív a gyerek – menj le a Haladás pályára, keresd meg Asbóth Sanyi bácsit, mondd meg neki, hogy a Szabó Mari küldött, és hogy teniszezni szeretnél!"

Asbóth Sándor, az első teniszedzőm Szombathelyen

"Asbóth Sándor Asbóth József testvére volt. Az Asbóth családban hét gyerek volt, és mindegyik teniszezett. Szóval lementem Sanyi bácsihoz, ő még sokáig így mesélte ennek a történetét: „Jött egy férfigyerek, klottgatyába’ odaállt elém, és azt mondta, hogy "Én vagyok a Szabó Éva, teniszezni akarok! és így kezdődött. Még abban az évben Vasutas bajnok lettem, ez 1956-ban volt.

Szóval akkor kaptam egy ütőt, és így lettem teniszező. Abban az időben a tenisz nem számított drága dolognak, a tenisz szakosztálytól kaptuk a Slézi teniszütőt sőt, később már tornacipőt is kaptam. "

"A kép 1957-ben készült a Vasutas bajnokságon, Szombathelyen. Asbóth Sanyi bácsi a hátsó sorban áll, jobbról a harmadik.

A szombathelyi Haladás egyébként 1911-ben alakult, a tenisz talán 10 évvel később indult el.

Amikor Sanyi bácsi meghalt, - egyedül élt - a rokonai felhívtak, hogy menjek el a lakásba, mert oda akarnak adni valamit nekem. Én minden nyilatkozatomban elmondom, hogy nála kezdtem teniszezni. Az, hogy amikor külföldön jártam, természetes volt, hogy küldtem neki egy lapot. De ha jobb eredményt értem el, illetve minden magyar bajnokság után, küldtem egy lapot neki, csak ennyivel: Köszönöm! Ezek a lapok el voltak mind téve Sanyi bácsinak."
Vissza a gyorslinkekhez
Sportpályafutása - röviden


A Magyar Teniszlexikon összefoglalása teniszkarrierjéről:


Szabó Éva szülővárosában, Szombathelyen
Asbóth Sándornál kezdett teniszezni, későbbi edzői Somogyi József, Tóth László és Bujtás Balázs voltak.

A Vasasnál töltött két évtized (1964-1985) előtt, és után a Haladás VSE-ben játszott, majd edzősködött. 1993 óta szakosztályvezetőként is dolgozik, s tagja a Vas megyei szövetség elnökségének. 

Már korosztályos játékosként is magyar bajnok volt egyesben (1960, 1962) és párosban is, még szombathelyi színekben.

Másfél évtizeden át szerepelt a válogatottban 1964-1979 között1973-ban és 1974-ben az Év teniszezője. Hét mérkőzésen képviselte Magyarországot a Fed Kupában. Legjobb világranglista-helyezése: 37.

Egyesben Európa-bajnoki döntős. (összesen nyolc érmet nyert a kontinensbajnokságokon - három ezüst, öt bronz).

A Roland Garros-on nyolc között volt (1974).

A római nagy versenyen szintén negyeddöntős volt

Monte-Carlóban négyszer is a legjobb négy közé jutott. Martina Navratilova ellen akkor is sikerült nyernie, amikor a cseh klasszis már a 10. helyen volt a világranglistán. Kitzbühelben páros bajnok, Hamburgban párosban elődöntős.

Huszonhét hazai bajnoki címet nyert. Egyesben hatszor diadalmaskodott (1966,1967,1970,1971,1973,1974), párosban hétszer volt első, vegyesben kilencszer (ebből nyolc alkalommal Machán Róbert oldalán), csapatban pedig öt bajnoki címet jegyzett a Vasas együttesével.

Veterán versenyekről számos trófeát őriz, korosztályában volt világbajnok, Európa bajnok, és ranglistavezető is.

2006-ban az elsők között kapta meg az MTSZ életműdíját.

Forrás: Magyar Teniszlexikon


***Vissza a gyorslinkekhez


A Szabó Éva örökös teniszbajnok oldalról vissza a Tenisz anno oldalra