Pszichológiai módszerek a fókuszáláshoz a teniszben


A következőkben néhány olyan pszichológiai módszert ismertetünk, amelyekkel segítjük a fókuszálást, és annak fenntartását a teniszben.

Teniszmeccsen előfordul, hogy a pálya közelebbi vagy távolabbi környezetében valami elvonja a figyelmünket, vagy folyamatosan zavarja a koncentrációnkat, de nem tudunk rajta változtatni. Ha valóban nem tudunk ezen változtatni, akkor arra kell törekednünk, hogy semlegesítsük ezt az ingerforrást.

Ilyenkor használhatjuk az üvegbúra módszert, amely segítségével a zavaró külső ingereket kizárhatjuk.

Képzeljünk egy üvegbúrát a teniszpálya fölé. A búrát igény szerinti szűrőkkel láthatjuk el: pl. amely átengedi a pálya szélén szurkoló barátok vagy csapattársak biztatásait, de a pálya közeléből hallatszó kutyaugatást nem.

Ha zavar minket az, hogy néznek bennünket játék közben, akkor egyszerűen „tegyünk” egy, a belátást akadályozó fóliát a búrára. A búrából való kiláthatóságot viszont megtarthatjuk.

A búra, ill. a szűrők kialakítását és használatát edzésen és meccseken gyakorolással rögzíthetjük.

A teniszben zseblámpa (fejlámpa)- módszerrel javíthatjuk a figyelemkoncentrációt. Ilyenkor egy képzeletbeli lámpa világítja meg a koncentráció tárgyát, a teniszlabdát.


A koncentráció javítható az önbizalom növelésével.

Önbizalmunkat növelhetjük korábbi események felidézésével. Gondoljunk a legutóbb aratott győzelmünkre. Próbáljuk meg a lehető legszínesebben felidézni az átélt élményt. Emlékezzünk vissza arra, hogy mivel biztattuk magunkat; idézzünk fel minden, ehhez kapcsolódó érzést, emléket és próbáljuk ezeket rögzíteni.

A meccs előtt vagy akár közben, amikor elbizonytalanodunk, idézzük fel ezeket az emlékeket.

Gondolatstop és dobozolás a negatív gondolatok elkerülésére.
Amikor a meccs közben egy-egy elrontott labdát követően negatív gondolatok lesznek úrrá rajtunk, akkor képzeletben idézzük fel egy óriási stoptábla képét.

A negatív gondolatuk legyőzésében az is segíthet, ha képzeletben egy dobozba belerakjuk őket, amit gondosan lezárunk, és félrerakunk a táskánk mélyére.


A Pszichológiai módszerek a fókuszálásra a teniszben vissza a Tenisz pszichológia oldalra