Nadal szerva - korrekció


Nadal szerva korrekciója - A megoldás a részletekben rejlik.

Nadal nem tartozik a nagy szerválók közé, de akik figyelmesen követték a játékát, észrevehették, hogy 2010-ben megváltozott a szervája és erőteljesebbé vált.Most egy, a maga nemében egyedülálló videó felvételt láthatunk.

Megnézhetjük annak az oktatásnak a felvételét, ahol Rafa és Toni Nadal "órát vesznek" Oscar Borres-tól, azért, hogy a Nadal szerva erejét, hatékonyságát növeljék.Az első fényképeken látható Nadal korábbi szervamozdulatának képe, az, ami miatt Nadalék a változtatás mellett döntöttek.

1. lépés:
Az első gyakorlat dobógyakorlat, amely célja, hogy Rafa megérezze, hogy hajításkor mi a dobó kar optimális mozgása, amely a kar és a labda megfelelő gyorsulásához vezet.

Megjegyzés: 
Magunk is megtapasztalhatjuk, ha elvégezzük ezt a gyakorlatot, hogy a hajítás akkor a leghatékonyabb, ha labdát tartó karunkat lefelé elindítva majd háromnegyed kört leírva vesszük a lendületet, majd a labda elhajítása előtt a könyökünket közvetlenül a fülünk mellé emelve indítjuk a hajítást.

2. lépés:
A probléma azonosítása
Youtube videókat nézegetve elemzik Rafa szerváját. Borras megmutatja a szerva mozdulat hibáját, nevezetesen azt, hogy az ütőt tartó kéz nagyon eltávolodik, mielőtt a trófea pozíciót felvenné. Az ütőt tartó kéz nemcsak nagyon eltávolodik, de a Nadal csuklója, és ezzel az ütő is visszacsuklik. Oscar mutatja Toninak, hogy az ütő fejének felfelé kellene néznie.

3. lépés:
A csukló helyzetének javítása
A könyöknek behajlított helyzetben kell lennie és az ütő fejének felfelé kell néznie.

Megjegyzés:
A lényeg leginkább az, hogy az ütőnek és az ütő kéz könyökének hamarabb és közelebb kell érnie a testhez, mint korábban. Ha a könyök közelebb kerül a testhez, akkor egyúttal az ütőt tartó kéz oldali váll is mélyebbre kerül. Ráadásul Nadal az ütő fejét az előrelendítés megindításakor mélyebben a háta mögé tudja ejteni, és így több idő áll rendelkezésre a gyorsításra.

4. lépés:
A helyes csuklóhelyzetből a szervamozdulat felétől próbálja Rafa a helyes mozdulatot rögzíteni.

5. lépés:
Gyakorlás félpályáról
Az ütő fejének gyorsítását az új helyzetből félpályáról gyakorolja Rafa.

6. lépés:
A labdát feldobó kar helyzetének korrekciója. A probléma ott van , hogy Rafa labdát feldobó keze a szerva indításakor túlságosan a teste-feje fölé lendül. Ez megakadályozza abban, hogy testének tömegét hatékonyan a szervába adja. A cél tehát, hogy a labda a teste előtt legyen, és a kar ne lendüljön a szervával ellentétes irányban a test fölé.

7. lépés:
A lábmunka ritmusának korrigálása
A probléma, hogy a két láb mozgása; a jobb láb behúzása a bal mögé megkésett. A láb behúzásának gyorsabbá kell válnia.

A képen jól látható ez a változás a régi és az új szerva (baloldal 2008., jobboldal 2010.) között, ha megfigyeljük, hogy az ütő hol helyezkedik el abban a pillanatban, amikor Nadal a jobb lábát előrehúzza.


Így a Nadal szerva erősebbé, ugyanakkor könnyedebbé is válhatott. Borras számítása szerint Rafa szervája 20-25 km/h-val vált gyorsabbá.


Végül is, hogyan összegezhetnénk a látottakat?

1. A legnagyobbak is sokat tudnak fejlődni. 

2. A fejlődés a teniszben sok pici dolog összegződéséből alakul ki.

Tipp:
A szerva gyakorláshoz nem kell feltétlenül teniszpálya. Ha a mozdulatot kell összerakni, akkor fogjunk egy szivacslabdát, és egy falnak szerváljunk vele. Ha a mozdulat nagyjából összeállt, mehetünk a pályára.

Érdekességként nézzük meg Nadal szerváját 2002-ben: 


A Nadal szerva - korrekció oldalról vissza a Tenisz videók oldalra