Momentum


A pillanat ill. fordulat, a teniszmeccs során, amit meg kell ragadni, vagy túl kell élni.

A momentum egy pszichológiai tényező, amely hatással van az egyéni teljesítményre ill. a meccs kimenetelére. És mint ilyen, érdemes egy keveset foglalkoznunk vele.

Ha nagyon egyszerűen fogalmazunk, akkor a momentum annak az érzete, hogy a történések ellenünk vagy velünk dolgoznak. Tehát negatív és pozitív értelemben is létezik. 


Melyek a pozitív lehetőségek jelei?
Amikor szerencsés dolgok történnek a pályán, a meccsen. Úgy érezzük, hogy minden bejön, amit csak megpróbálunk. Amikor úgy érezzük, hogy mi kontrolláljuk a dolgokat. A negatív fordulat ezeknek az ellentéte.

A pillanat egy másik fontos jellemzője, hogy egyik pillanatról a másikra meg tud változni.

Mi váltja ki a változást? Egy fontos pont elvesztése, egy bekiabálás a nézőtérről, az időjárás hirtelen megváltozása, a taktika megváltoztatása, egy hibás out kiáltás, két game közötti pihenő, éberségi állapotunk megváltozása, vagy akár érzékelésünk megváltozása.

A pozitív és negatív momentumok tehát hullámzóan váltogatják egymást, akár labdamenetenként.


Mi a cél?

Az, hogy megragadjuk a pozitív fordulat adta lehetőségeket és megpróbáljunk változtatni, amikor a történések nem nekünk dolgoznak. Fontos tehát, hogy törekedjünk e pszichológia tényező kontrollálására.

Ahhoz, hogy kontrollálni tudjuk, meg kell tanulni érzékelni, felismerni magát a jelenséget és annak változásait, méghozzá minél hamarabb.

A "pillanat" ritkán változik egyik pillanatról a másikra az egyik végletből a másikba. A változásnak vannak köztes állapotai is; a pozitív fordulat, pillanat kevéssé pozitívvá, ill. semlegessé változik, azután a kifejezetten negatív állapotot megelőzi egy kevéssé negatív periódus. Ezeknek az átmeneteknek az észlelésére és tudatosítására kell rátanulni.


Hogyan tartsuk fenn a pozitív pillanatot?

Hagyjuk folyni az eseményeket, és élvezzük a játékot. Gesztusainkkal közvetítsük az ellenfél irányába az önbizalmat.

Tartsuk fenn a fókuszálásunk erősségét. Törekedjünk az első pont megnyerésére és arra, hogy az ellenfél esetleges taktikájának változását felismerjük. A pihenők alatt érdemes azt is felidézni, hogy mi váltotta ki a pozitív változást.


Mit tegyünk, ha az események ellenünk dolgoznak?

Nos, maradjunk nyugodtak, ne siettessük a dolgokat, teniszezzünk fegyelmezetten. Legyünk résen, hogy észrevegyük azt a pillanatot, amikor fordíthatunk! Néha érdemes meggondolt kockázatot is vállalni, azért, hogy az ellenfelet kibillentsük a ritmusból.A Momentum oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra