Kell a teniszlabdát nézni?

Kell a teniszlabdát nézni?

Sokszor hallhattuk hogy "Nézd a labdát"! De mi történik akkor, ha a tenisz labdát nézzük?

Sok játékos el követi az a hibát, hogy amikor éppen megüti a labdát a gondolatai már jóval előbbre tartanak. Amikor a test még éppen végerehajtja az ütést, de a gondolatok már száguldanak előre: gyorsan fel kell mennem a hálóhoz, mi legyen a következő ütés?...

A következmény az, hogy a fej a gondolatokra koncentrál, és nem a labdára, rosszul időzítjük a lendítést és ennek gyakran hibás ütés a vége.

Mindennyian hallottuk a "Nézd a labdát!" tanácsot. De egy dolog elsikkad. Az hogy a probléma lényege nem az, hogy nem nézzük a labdát, hanem ennek következménye, azahogy a gondolataink nem maradnak az ütésnél.

Ha fegyelmezzük magunkat arra, hogy egyéb gondolatok ne töltsék meg a fejünket az ütés pillanatában, akkor nem hibázzuk el azt. Csak amikor tisztán megütöttük a labdát, akkor haladhatunk tovább gondolatainkkal és a testünkkel.

Ezt nomál labdamenetek közben nem olyan nehéz megvalósítani. Sokkal inkább kihívás ez a "könnyű" labdáknál, ziccer helyzeteknél. Akkor amikor a gondolatok már előre ünnepelnek. Ilyenkor van az, hogy nem nézzük a labdát.

Arra kell tehát rászoktatni magunkat, hogy a könnyű, vagy befejező ütéseknél is nézzük a labdát, miután keményen megdolgoztunk a pontért, és kihasználtuk a kínálkozó lehetőséget.

Ha az ellenfél látja, hogy a rövid labdákat kérlelhetetlenül megöljük, nagy feszültséget generál benne, és több hibát fog véteni.

Természetesen nem könnyű minden ilyen labdamenetet megnyerni, de ha a többségét ki tudjuk használni, ellenfelünket nagy nyomás alá helyezhetjük. Ezzel önbizalmunk is megnőhet, így a kínálkozó lehetőségeket jobban és nyugodtabban ki tudjuk használni.A Kell a tenisz labdát nézni? oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra