Jónás Dorka - 
Bemutatjuk a magyar ranglista
8. helyezettjét
(2013.07.)A Jónás Dorka dosszié teljes tartalma:

Ezt olvassa most:
Bemutatjuk Jónás Dorkát 
(2013. augusztus)

Az első egyetemi szemeszter beszámolója 
(2014. január)


A második egyetemi szemeszter beszámolójának első része
(2014. nyara)

Tovább:
a beszámoló II., teniszmeccsekről szóló oldala 
(2014. nyara)

Tovább:
a beszámoló III., teniszedzésekről szóló oldalára
(2014. nyara)


Tovább:
A második egyetemi tanév beszámolója
(2015. nyara)


A harmadik tanév beszámolója
(2016. nyara)Jónás Dorka elmeséli eddigi tenisz pályafutását, és mesél arról, hogyan lehet a tanulást és az élsportot összeegyeztetni.  

Ősszel az USA-ba, Wyoming államba megy egyetemre, ahova tenisz-sportösztöndíjat kapott, és elmeséli nekünk, hogyan is működik ez a rendszer Amerikában.

(Az interjú 2013. júliusában készült az Ábris teniszklubban.)Szia Dorka! Köszönjük, hogy interjút adsz az Online Teniszakadémiának! 
Szia! Én köszönöm a lehetőséget. Üdvözlöm az olvasókat!

Mikor születtél?
1995. március 9–én születtem Budapesten.

Ballagás

Hol tanulsz? 
Most érettségiztem a Vörösmarty gimnázium sportosztályában. Ősztől pedig Amerikába megyek egyetemre, tenisz-sportösztöndíjjal.

Hogy sikerültek az érettségik?
Vegyesen sikerültek. Ami fontos volt, angol, matek, töri, azokra sokat tanultam, és jól sikerült. A magyarra és a földrajzra kevesebbet készültem. Én az angolba vagyok beleszerelmesedve, nekem az volt a fontos, hogy az jól sikerüljön.

Hogyan kezdtél el teniszezni? 
Először úsztam, 5 éves koromban kezdtem el úszni, és amikor 2. osztályos voltam, anya beíratott egy nyári tenisztáborba a Bókay kertbe. 1 hetes volt a tábor, ahol napi 1 óra tenisz volt. A táborban az edzéseket Faggyas Katalin tartotta, és ő javasolta, hogy járjak hozzá teniszezni. Sajnos ő már meghalt azóta. 8 éves koromtól 11 éves koromig edzettem nála. Utána a fiánál, a Böröczky Zolinál edzettem egy ideig. 13 éves koromban mentem át Soroksárra, a Topsport teniszklubba, Juhász Gáborhoz. Az IDOM-ra, illetve ma már Ábris, 14 évesen jöttem. Itt Németh Jánossal és Jaross Gáborral edzem.

Az Ábris teniszklub a Népligetben

Hányadik vagy a magyar ranglistán?
Jelenleg a nyolcadik.

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6. 
7. 
8. 
9. 
10. 

Babos Tímea
Czink Melinda
Arn Gréta
Jani Réka Luca
Bukta Ágnes
Marosi Katalin
Lukács Vanda
Jónás Dorottya
Borsányi Csilla
Halász Klaudia

A felnőtt női magyar ranglista 2013. júliusában

Mióta teniszezel komolyan? 
8 éves korom óta. Kati néni abban hitt, hogy úgy fejlődök a legjobban, ha minél több versenyen indulok. Azonnal betett versenyekre, bár akkor még nem is tudtam szerválni. Azt mondta: „Minden hét végén kell menni játszani!” És igaza volt. Ez nagyon jó alapozás volt.

Amikor elkezdtél teniszezni 8 évesen, mennyit edzettél?
Először hetente háromszor 1 óra edzés volt. Később ez felment heti ötször 1, illetve heti ötször 2 órára. Tizenhárom éves koromban kezdtem el a reggeli edzéseket.

Mi volt a napi program?
Reggel 8-tól 1-1,5 óra tenisz, aztán suli. Délután 2-4-ig megint tenisz, aztán még egy kondi edzés.

Most, 18 évesen hogyan edzettél, amíg a suli volt?
Ugyanígy, naponta 2x2 óra tenisz, és 1 óra kondi. Az edzés eltartott 5-6-ig, hazaértem 7 körül, utána meg tanulás.

A kondi edzést külön edzővel csináljátok? 
Igen van külön kondi edző, aki felügyeli a gyakorlatokat. Szerda a szünnap, szerdán nincs kondi edzés. Hétfőn lábmunkázunk, kedden lemegyünk súlyzózni, és szerdára olyan izomlázam van, hogy nem tudnék semmit csinálni. Csütörtökre elmúlik, és akkor folytatjuk. Hétvégén pihenünk, és hétfőn kezdjük újra.

A lábmunka-edzés mit takar? 
Például létrázunk, vagy combizmot erősítünk pl. falüléssel. Comberősítő gyakorlat a padra való felugrás is, egy lábbal vagy páros lábbal. Néha sprintelünk, ha meg állóképességet kell fejleszteni, akkor itt a Népliget, mondjuk, futunk egy órán keresztül.

Nemsokára kezdődik az edzés...


Az év folyamán milyen ritmusa van az edzéseknek, mikor vannak felkészülési időszakok? 
Két alapozási időszak van: az egyik novembertől januárig. Ilyenkor nincsenek versenyek.  Olyankor kimegyünk a futópályára és 4x1000m, vagy 8x400, vagy 6x600 m időre. Vagy fuss egy Coopert, utána meg lépcsőzzél.
És van egy második, egy sokkal rövidebb tavasszal, hogy nyárra meglegyen az állóképességünk. Olyankor csak annyi, hogy 1-2 hétig hosszútávot futunk.

Mennyibe kerül mindez, hogy ennyit edzel?
A díj 10 ezrestől a 100 ezres nagyságrendig változik, attól függ, hogy ki mennyi kedvezményt kap. A kedvezmény pedig az eredményektől függ, mert a klub kap pénzt az eredmények után.

Melyik sportszergyártó támogat?
Először a Babolattól kaptam támogatást, vagy 5 éven keresztül. Azt a támogatást Kati néni intézte, de ehhez elsőnek kellett lennem a korosztályos ranglistán.  Kaptam ütőt, húrt, táskát, grippet, cipőt és ruhát is.

A Babolat pénzügyi problémáit követően lettem Yonex-es. Mi kerestük meg a magyar Yonex-et. Megnézték az eredményeimet, és rábólintottak. Tőlük évente 4 ütőt kapok, amelyet tesztelés után én választottam ki, meg táskát és ruhákat. Írásbeli szerződés nem volt, de kérték, hogy a húrba fessem be a Yonex jelet, amikor versenyzem. A régi Vozniacky ütővel játszom, ez a Yonex V-Core 100 S.

Magyarországon milyen pénzbeli támogatást kaptál?
2010-ben kaptam egyszer 500 000 Ft-ot a szövetségtől a versenyek költségeire. De a szövetségnek nincs elég pénze. Úgy tudom, néhányan külföldi pályázatokat nyújtanak be, hogy támogatáshoz jussanak. 

Edzésen


Hogy tanultál ennyi edzés mellett?
7. osztályban már egyes órák alól mentesítve voltam, és magántanuló lettem 8. osztálytól kezdve. Nekem, meg anyának kellett kitalálni, hogy hogyan szerkesztjük össze az órákat. Amiről úgy gondoltuk, hogy egyedül be tudom pótolni, azokat kivettük, meg persze az éneket, osztályfőnöki órát stb.

Az órák mellett rengeteg lehetőségem volt konzultációra, korrepetálásra. A tanárok sokat segítettek, különösen a matektanárom. Őt nagyon szerettem. Ő, ha nekem úgy volt a jó, akkor reggel hétre bejött a suliba tanulni velem, akkor is, ha neki 11-ig nem volt órája. A dolgozatokat a saját felkészülésem ritmusában írtam az egyes tantárgyakból, nem feltétlenül akkor, amikor a többiek.

Mióta tartod nyilván a meccseidet?
Van egy füzetem otthon, amit a nagypapámtól kaptam, és abba írom a győzelmeket és a vereségeket. 13 évesen kezdtem vezetni ezt a füzetet. 100 körül van a vereségek száma, és 350-400 körül a győzelmeké. Felírom azt, hogy kivel játszottam, hány éves volt az ellenfél, és az eredményt. A versenyek nevét vagy helyét nem tüntetem fel.


Edzés után Koleszár Zsófival

Ki a példaképed a teniszben? 
Sokáig Kim Clijsters volt, azért mert a kislánya születését követően másfél év múlva megnyerte a US Open-t. Ez nekem egy nagyon nagy dolog volt, hogy 6 hónap alatt készült fel, és végigvert mindenkit. Ettől eltekintve nincs igazán példaképem.

Kinek a meccseit nézed szívesen a tévében? 
Djokovicot nagyon szeretem nézni, ahogy küzd, meg harcol, és Sharapovát ugyanezért. Engem nem is annyira a játék érdekel, hanem a játékosok viselkedése, az hogy mire hogyan reagálnak, ahogy ökölbe szorítják a kezüket, esetleg oda vágják az ütőjüket. Nézem a szemüket, hogy hogyan fókuszálnak, és még nagyon szeretem a játék utáni interjúkat. 

Te már indulsz pénzdíjas versenyeken? 
Igen, az elsőn talán 14 évesen indultam. A magyar versenyeken általában 100 000 Ft az összdíjazás, a legjobb 4 játékos kap pénzdíjat. Ez azt jelenti, hogy a nyertes kb. 40 000 Ft-ot vihet haza. Idén eddig 3 pénzdíjas versenyen indultam. A pénz annyiban motivál, hogy legalább azt a pénzt nyerjem vissza, ami a nevezési díj volt. A megnyert pénz anyának megy, úgyis rám, meg a húgomra költi. Külföldön még nem voltam pénzdíjas versenyen.

Ősztől egyetemre fogsz járni Amerikában, ahova sportösztöndíjat kaptál. Mesélj egy kicsit erről ! 
Amerikában van vagy 1000 egyetem, ahol működik teniszcsapat. A egyetemek csapatai egymás ellen játszanak. Három divízió van, amelybe játékerő alapján sorolják be az egyetemeket, az egyes a legerősebb. Engem az 1. divízióba vettek fel, ahol kb. 400 egyetem versenyez. Egy Denver melletti egyetemi városba, Laramie-ba megyek. Az első divízióban 75 csapat szerepel a ranglistán. És persze minden csapat azért hajt, hogy felkerüljön a ranglistára.

Az iskolák egymás között versenyeznek. Az első szemeszterben, ami december közepéig tart, nincs csapatverseny, hanem elsősorban egyéni és páros versenyek vannak. December közepétől január közepéig szünet van. Amikor januárban visszamész, akkor beindul, és minden hétvégén versenyekre utazik a csapat. Elképesztő mennyiségű meccs van ott! Mindig van valami izgalom!

A Campus Laramie-ban


Hogyan vettek fel? 
Az egyetemek rengeteg diákot toboroznak külföldről a teniszcsapatokba, és nagyon szeretik az európai játékosokat. Ne kérdezd miértegyszerűen szeretik őket. Dél-Amerikából meg Új-Zélandról is érkezik néhány játékos. De ázsiai, afrikai játékosok nincsenek ott. Az első divízió élén az elit egyetemek állnak, ahova gyakorlatilag csak amerikai játékosokat vesznek fel, ilyen például a Stanford.

Ha van ITF eredményed (ez a 18 év alatti játékosok nemzetközi ranglistája), - mert azt szeretik, ha van, - akkor megkeresnek a Facebook-on vagy e-mailen.  Ezen kívül a csapatok edzői Európában töltik a nyarat, és a versenyeket járják, itt, Magyarországon is. A nyári ITF versenyeken csak úgy nyüzsögnek mindenhol. Engem nem így választottak ki, hanem az eredményeim alapján küldött több egyetem is ajánlatot. Nekem a legjobb ITF ranglistás helyezésem a 280. hely volt. 

Az ITF (ez a Nemzetközi Tenisz Szövetség rövidített neve) ranglistán több, mint 1600 játékos van, és még ott van az a rengeteg teniszező, akik nem tudnak felkerülni a ranglistára. A ranglistára való kerüléshez ITF versenyeken kell indulni, illetve meccset nyerni főtáblán. Az ITF-ben 6 erősségi kategória van, a legelöl az „A” kategóriás Grand Slam versenyek. Rengetegen indulnak ezeken a versenyeken, és nem könnyű 3 meccset nyerni a kvaliban, hogy feljussál, és utána még egyet legalább nyerni a főtáblán. 

A nevezési díj 50-60 EUR. Ezen felül van az utazás, a kaja, és a szállás, amit fizetned kell. Ha feljutsz a 3. kategóriába, akkor a rendező klub fizeti a szállás és a kaja költségeit, amíg versenyben vagy. 

Ha van sok pénzed, elmehetsz Ázsiába vagy Afrikába pontot szerezni. De egy átlagos magyar versenyző, inkább csak a környékbeli országokba jut el. Csak az kerülhet fel a ranglistára, aki folyamatosan tud magas szinten teniszezni.  

Sok olyan WTA és ATP játékos van, aki tenisz egyetem után kezdett el a profi teniszben játszani, John Isner, James Blake vagy Andrea Petkovics.


Ki finanszírozza az egyetemi tanulmányaidat?
100%-os sportösztöndíjat kaptam az egyetemtől, nekem semmit nem kell fizetnem. Van, akinek csak 80%-os ösztöndíjat kap, annak 20%-ot kell fizetni. Úgy tudom, hogy a szállással együtt az éves díj kb. 20 000 USD.

Hány évig tart az egyetem?
4 évig. Ez az alapképzés. Akkor még mindig csak 22 éves leszek. Ha úgy megy a játék, akkor visszajöhetek, és esetleg beszállok a WTA versenyzésbe, ha nem, akkor 3 éves mesterképzés van, amit vagy ugyanazon az egyeteme töltök el, vagy áttranszferálhatok egy másik egyetemre. Tehát 4-7 évről van szó.

Dorka az egyetem honlapján az újoncok listáján a jelenlegi csapat képe alatt

Mit fogsz tanulni? 
Még nem választottam szakot, de már vannak elképzeléseim. 2 év múlva kell konkrét szakot választani. Amit most meg kell határozni, hogy pl. természettudományok, vagy a üzleti tudományok felé akarok orientálódni. Ez meghatározza az alaptantárgyakat. Én a "business"-t választottam. Ami nekem nagyon fontos, az angol. Az első évben erre helyezik a hangsúlyt. 

Milyen angol nyelvtudást kérnek? 
Jót, nagyon jót. Ezt úgy „ellenőrzik”, hogy meglátogatnak. Tavaly augusztusban volt itt a két edző, akik két napot töltöttek el velem, és a családommal. Elvittük őket várost nézni, és eljöttek az edzésemre is. Nagyon megdicsérték az angol nyelvtudásomat. Hoztak katalógust az iskoláról, meséltek a teniszcsapatról. Ők az eredményeim alapján kerestek meg engem. 

Sokan mennek ki Magyarországról? 
Idén velem együtt 4 lány megy, és még egy fiúról tudok. 

Egyetemi appartman


Hol fogsz lakni? 
Az első évben kollégiumban leszünk, kétszemélyes szobákban. A második évtől viszont kiköltözünk a városba, amikor 2 ember egy kompletten felszerelt apartmant kap egy lakóparkban. A szobatársamat már ismerem, egy holland lány, már egy fél éve tartjuk a kapcsolatot a neten.

Mi lesz a napi program? 
Reggel kondi edzéssel kezdünk, utána suli, délután tenisz, egyelőre ennyit tudok. Mindenesetre nagyon pörög az egész, mindig lesz valami dolgunk, unatkozni biztosan nem fogunk! 

Mikor indulsz?
Augusztus 16-án indulok.

Mikor jössz haza legközelebb?
Először december közepén jövök haza a téli szünetre, 1 hónapra. Aztán meg az egész nyarat itthon fogom tölteni. Ki úgy utazom, hogy elmegyek Düsseldorf-ba, onnan Toronto-ba, és úgy Denverbe. Visszafelé Denverből Frankfurtba, és onnan Pestre.  Az egyetem minden költségünket fizeti, kivéve az oda-. és hazautazásokat, azt nekünk kell fizetni. Az első retúrjegyem 200 000 Ft volt, a mostani kiutazás és a decemberi visszaút.

Van munkalehetőség is nyáron, kisgyerekek táboroztatása. Ha egy hónapot lecsípek a nyárból, akkor meg tudom keresni a repülőjegyre valót, meg egy kis költőpénzt magamnak.

Az egyetem fedett teniszcsarnoka


Minden költségedet térítik? 
Igen mindent, a komplett teniszfelszereléstől kezdve, az étkezésen át, az utolsó tollig és füzetig. A teniszütőimet magammal viszem, de a tenisztáska már túl sok lenne. Ott úgyis mindent kapok, olyat, amilyet választok. A rendszer úgy működik, hogy mindenki kap egy kártyát, amin egy meghatározott keret van, de annyira sok, hogy nem is tudod teljesen levásárolni. Még utcai ruházatra is kapunk valamennyi keretet.

Vannak ismerőseid, akik kinn tanulnak? 
Igen sokan vannak kinn a barátnőim közül, és borzasztóan jól érzik magukat.

Mit mondanak? 
Azt mondják, hogy az első szemeszter nehéz: honvágyad van, hiányzik anya ölelése és a hugi puszija, de amikor megszokod, nagyon jól érzed magad.

Sportösztöndíjasként később is tanulhatnál Amerikában? 
Nem, az a szabály, hogy érettségi után – ha minden kötél szakad – kihagyhatsz egy szemesztert, de januárban mindenképpen el kell kezdeni az egyetemet. Ha egy évet kihagysz, akkor már csak a második divízióba jelentkezhetsz, később már egyáltalán nincs erre lehetőség. Nekik fiatal játékosokra van szükségük. 

Jó utat és sok szerencsét kívánunk! Decemberben beszámolsz nekünk az első szemeszter élményeiről? 
Örömmel!


Ön mit kérdezne Dorkától?

Please note that all fields followed by an asterisk must be filled in.

Please enter the word that you see below.

  

Nevem, illetve azonosítóm: Csereklei Petra

Kérdésem:
Kedves Dorka, : Szia, Dorka! Először is gratulálok Neked! Remélem jól vagy!Azt szeretném Tőled kérdezni, hogy én 19 és fél évesen fogok érettségizni a 0, évf. miatt.Szerinted még akkor is lenne esélyem ösztöndíjra? Persze valószínű, hogy nem az élvonalba..

Köszi: PetraA Jónás Dorka oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra