Játékmintázatok a teniszben - Rend a "káoszban"

Játékmintázatok a teniszben

Mit jelent az játékmintázatok felismerése?

Ez annak a képessége, hogy a tenisz játék „káoszában” képesek legyünk felismerni a rendet, a megismétlődő elemeket. A labdamenetek első ránézésre véletlenszerűnek tűnnek, de ha mélyebben kielemezzük őket, ismétlődő elemeket tudunk megkülönböztetni bennük.

Például ilyeneket: A játékos a második szervát mindig az ellenfél fonákjára üti. Először pörgetett ütést ad tenyeres oldalról, majd nyesést fonákoldalról. A hálóra mindig egyenes ütés mögött megy fel és így tovább.

A játékosok gyakran tudják, hogy az ellenfél adott játéka ellen hogyan kell játszani, viszont nem ismerik fel az ellenfél jellemző játékmintázatát.

Brad Gilbert a „Csúnyán nyerni” könyvben ezt frappánsan így fogalmazta meg: Felismerni, hogy ki, mit játszik, ki ellen.

Ez az. Felismerni az a játékmintázatot, amit az ellenfelünk velünk szemben alkalmaz, és ennek segítségével korábban reagálni, illetve a megfelelő ellentaktikát megválasztani.

Az alábbi Federer-Gonzales videot megnézve próbáljuk meg a fő taktikát, játékmintázatot felismerni mindekét fél esetében.
(Megoldás: Federer Gonzales fonákjára játszik és ennek nyomán szinte minden alkalommal felmegy a hálóra. Gonzales a tenyeresével akarja irányítani a pontokat, először Federer fonákjára adva megpróbálja kiszorítani ellenfelét, majd a nyitott pályarészt támadja tenyeressel.)


Néha igen nehéz felismerni a játékmintázatokat a teniszben, mert nagyon sok van belőlük.

Sokszor ismétlődik például a keresztütés, mert ez a játékosoknak lehetővé teszi, hogy az ütést követően elérjék azt a pontot, ahonnan megfelelően fedezhetik a pályát.
Törekedjünk arra, hogy a szokványos, és a kissé szokatlan mintázatokat egyaránt felismerjük.

A WTA és ATP szintű játékosok néha még azt is tudják, hogy ellenfelük bizonyos állásnál hova helyezi általában a szerváit. Például Pete Sampras gyakran szervált a T-re, amikor bajban volt.

Ha ezt még egy külső személő is észreveheti, akkor biztosak lehetünk abban, hogy Agassi, és a hozzá hasonló kiváló taktikai érzékkel megáldott többi játékos is tudatában volt ennek a mintázatnak.

Csak a játék kedvéért nézzük a következő video válogatást, amely Nadal játékmintázatát szemlélteti:
Hogyan javíthatjuk azon képességünket, hogy a játékmintázatokat a teniszben felismerjük?

Nézzünk teniszközvetítéseket és próbáljuk meg kitalálni, hogy a játékosok mit próbálnak elérni bizonyos ütéskombinációkkal. Először csak különálló ütéseket fogunk látni, később azt is észrevesszük, hogy mi kapcsolja őket össze.

Lehet, hogy látunk egy balra adott labdát, aztán egyet jobbra, egy ejtést és végül egy átemelést. Ez egy mintázat? Lehet. Lehet, hogy az, és a célja az ellenfél mozgatása. Adott-e a játékos ellenfelének a meccs során ellenlábra labdát? Vagy mindig a nyitott pályarészt célozta?

Egy kis gyakorlással egyre több és több játékmintázatot és taktikát ismerhetünk fel.

Most rajtunk a sor, hogy ezen új ismereteinket a következő meccsen felhasználjuk arra, hogy ellenfelünk játékát ilyen szempontból elemezzük. Ellenfelünk lehet, hogy bizonyos mintázatokat ösztönösen, másokat tudatosan alkalmaz.

Amikor kezdünk rájönni, hogy „ki, mit játszik, ki ellen”, nagyon gyorsan felismerhetjük, hogy milyen ellentaktikát kell használnunk.

A Játékmintázatok a teniszben oldalról vissza a Tenisz taktika és stratégia oldalra