ITF és ATP
teniszversenyek rendszere


Ha egy gyermek teniszező tehetséges és jó eredményei vannak, akkor az edző és a szülők is szorgalmazzák, hogy egyre komolyabb versenyeken induljon. A 13-18 éves korosztály már nemzetközi mezőnyben is versenyezhet az ITF (Nemzetközi Tenisz Szövetség) Junior Circuit-ban. 

A nemzeti tenisz szövetségek az ITF-nek ajánlásokat tehetnek saját versenyeik ITF minősítésére. Az ITF a versenyeket A, B, C, ill. 1-5 kategóriába sorolja.

Ezeken a versenyeken nincs pénzdíj, a nyertesek kisebb ajándékokat kapnak. A nevezési díj a verseny kategóriájától függően 60-75 USD. Vannak olyan versenyek, ahol a játékosok szállás és reggelit kapnak arra az időre, amíg versenyben vannak. A versenyeken a játékosok ranglista pontokat gyűjtenek.

A junior versenyeket követően a 14 éves kort elért játékosok beléphetnek az ún. Pro Circuit-ba. Ezek a versenyek már pénzdíjasok.
A játékosok először a Futures, majd később Challenger versenyeken indulhatnak. Amerikában évente kb. 90, világszerte több, mint 200 ilyen versenyt rendeznek. A Futures versenyeket az ITF, a Challenger versenyeket az ATP (Profi teniszezők szövetsége) rendezi. 

A versenyeken minden főtáblán nyert meccs után pontokat kapnak a játékosok, amelyekkel feljebb juthatnak a ranglistán. Minél nagyobb a verseny összdíjazása, annál több pontot lehet nyerni az egyes fordulókkal.

A Futures versenyek összdíjazása 10 000-15 000 USD között van. Ez az első lépcső a versenyrendszerben.  A nevezési díj 40 USD. Az összdíjazás kb. 80%-át kapják az egyéni és 20%-át a páros díjazottak. Itt az első főtáblás meccs megnyerése még nem ad ranglista pontot, de hoz kb. 150 USD-t a konyhára, ami kb. 1 nap költségeit fedezi, az addig eltöltött kb. 1 hétből. A nyertes kb. 500 USD-t vihet haza.  A Futures versenyen bárki indulhat, de a 64-es főtáblára való jutáshoz 3-4 meccset kell nyerni. Így aztán ezeken a versenyeken akár 30 éves játékosokkal is találkozhatunk. A játékosok ranglistás helyezése általában magasabb, mint 250. A Futures versenyen azok kapnak pontokat, akik bejutnak a főtábla legjobb 16 versenyzői közé. A 10 ezres versenyeken 128-as selejtező tábla, és 32-es főtábla van, a 15 ezreseken 64-es selejtező és 31-es főtábla.

A verseny költségeit (repülő, szállás, étkezés) maga a játékos állja. Így aztán a játékosokat általában nem kíséri edző, masszőr vagy családtag. Vannak olyan versenyek, ahol a főtáblán induló egyéni és páros játékosoknak a főtáblás mérkőzéseket megelőző 2. naptól addig, amíg a játékosok versenyben vannak, játékosonként 1 fő részére szállás + reggeli ellátást biztosít az ITF (H - hospitality).  

2013-ban Franciaországban 21 Futures verseny rendeztek. 
A verseny kategóriájában a H betű az ITF biztosította alapellátást jelöli.


Magyarországon kettőt.


A Challenger versenyek összdíjazása 50 000 – 100 000 USD között van. A Challenger és ATP versenyeken már az első főtáblás kör megnyerésével pénzdíjat és ATP ranglista pontokat kap a játékos. Ha a Challenger versenyben 1-2 fordulót nyer a játékos, akkor 500 -1000 USD-nyer. Ahhoz, hogy nagyjából fedezze a költségeit 2 – 3000 USD-t kell nyernie. Miközben pl. a US Open összdíjazása megtöbbszöröződött az utóbbi 20 évben, a Challenger tornák azóta sem fizetnek többet. A US Open-en 1 meccs megnyerése több, mint 20 000 USD-t fizet.

A Challenger versenyeken már sokszor találkozunk olyan játékosokkal, akik az ATP versenyeken is indulnak. A Challenger versenyeken az ATP ranglista 71-400 helyezettjei indulhatnak. A versenyeken 32-es selejtező, és 32-es főtábla van.  Az Challenger versenyeken szerzett pontokat beleszámítják az ATP ranglistába.  

A Challenger versenyek nyertesi 72-125 pontot kapnak. Ha egy játékos egy éven belül kb. 500 raglista pontot gyűjt, akkor már az ATP top 100 környékére kerülhet.

A Challenger versenyeken nem indulhatnak a ranglistán nem szereplő játékosok még a selejtezőben sem. Az indulás általános alsó korhatára 16 év, ez vonatkozik egyébként az ATP World Tour versenyekre is. A 14 év alatti fiúk évente max. 8, a 15 év alatti fiúk évente max. 12 Challenger ill. ATP World Tour versenyen indulhatnak. Az egyetlen lehetőség, ha szabadkártyát kapnak. A szabad kártyát kérvényezni kell.

A versenyeken a pontokon kívül pénzdíjakat is kapnak a jól szereplő játékosok, általában az első 8 helyezett. Azok azonban, akik szerepelnek a főiskolai teniszcsapatokban, amatőr státuszuk elvesztését kockáztatják a pénzdíj felvételével. Ezek a játékosok nem vehetnek fel olyan pénzdíjat, amely elért eredményükkel van összefüggésben, viszont egyes költségeik térítéseként vehetnek fel pénzt.  

Már a Junior tornákon a játékosoknak IPIN azonosító kóddal kell rendelkezni. A regisztráció díja 55 USD (2013). Az IPIN kóddal a játékos online módon tud a versenyekre jelentkezni.

Az ATP ranglistás hellyel rendelkező játékosok az ATP honlapján a Player Zone rendszerbe online belépési kódot kapnak, és ennek segítségével regisztrálnak a versenyekre.


Az ATP World Tour versenyek 3 szinten kerülnek megrendezésre: a 250-es, az 500-as és az 1000-es versenyek. A versenyek melletti szám azt mutatja, hogy a nyertes hány ranglista pontot kap.

A 39 db 250-es verseny összdíjazása kb. 500 000 USD, a 11 db 500-as versenyé kb. 1,5 millió USD, és a 9 db Masters-é 3-5 millió USD. A főtábla a 250-es versenyeken 32-es a legnagyobb versenyeken pedig 96-os.

A női felnőtt korú játékosok A WTA Tour versenyein indulhatnak. 


A Grand Slam versenyeket nem az ATP, hanem az ITF rendezi. A nyertes 2000 ranglista pontot kap, és legalább 1 millió USD-t. A főtábla 128-as, és 3 nyert szettre megy a játék. A verseny időtartama általában 2 hét.


Senior versenyek
Az ITF szenior versenyeken 35 év feletti versenyzők indulhatnak. A 85 év felettiek egy csoportban indulhatnak. A versenyeket 1-5-ig kategóriákba sorolják.

Az ATP rendezi az ún. Champions Tour versenyeket. Itt az indulás kritériuma a következő:
- Valaha világelső cím birtokosa vagy
- Grand Slam nyertes vagy
- Győztes Davis kupa csapattag (egyes játékos) és
- az ATP World Tour-ból visszavonult játékos

2013-ban 7 versenyt rendeznek világszerte.

A jelenlegi (2013. október) ranglista első három helyezettje: McEnroe, Moya és Ivanisevic.

A következő, 2013. október végén Rio de Janeiro-ban rendezendő versenyen indulnak: Fabrice Santoro, Mats Wilander, Henri Leconte, Tomas Enqvist, Wayne Ferreira és Marcos Daniel.

Vessünk egy pillantást játékosok edzésére egy korábbi fordulóból:


És egy meccsre is:Az ITF és ATP teniszversenyek oldalról vissza a Profi teniszverseny oldalra