Hogyan készüljünk fel lelkiekben egy nehéz teniszmeccsre?

Hogyan készüljünk fel lélekben egy nehéznek ígérkező teniszmeccsre?

Ha a meccsen nehéznek ígérkező ellenféllel kell megküzdenünk, és előre látható, hogy ez fizikailag és mentálisan is megerőltető lesz, akkor érdemes több időt szánni a felkészülésre.

Természetesen a felkészülés átlagos meccsek esetében is hasznosnak bizonyulhat.

Tippek a meccsre való felkészüléshez:


1. Gondolatban vegyük sorra erősségeinket a teniszben.

A gondolatmenetet elkezdhetjük így: „Jó vagyok a következő dolgokban: …” Gondoljuk át a játék fizikai, mentális, taktikai és technikai aspektusait, és készítsünk listát azokról, amelyekben jók vagyunk.

Most nem az a cél, hogy kritikai megjegyzéseket fűzzünk képességeinkhez. Az a cél, hogy megerősítsük önbizalmunkat, tehát azokat a dolgokat vegyük számba, amelyek erősíteni fognak minket a meccs alatt. Ilyen lehet a gyorsaságunk, a jó hálójátékunk, gyors reflexeink, hogy néhány példát említsünk.


2. Összpontosítsunk arra a törekvésre, hogy játékunk minél jobb legyen; ne az ellenféllel foglalkozzunk.

Tudatosítsuk magunkban saját, kedvelt játékunk jellegzetességeit.

Gyakran előfordul, hogy ellenfelünk annyira ránk akarja erőltetni saját játékát, hogy sajátunkról egyszerűen megfeledkezünk. Ilyenkor, ahelyett, hogy saját játékunkra koncentrálnánk, az ellenfél játékára reagálunk.

Foglaljuk össze magunkban röviden azt, hogy hogyan akarjuk a pontokat megnyerni: például, hosszú pontokkal kifárasztjuk az ellenfelet, az alapvonal mögé szorítjuk őt, a gyengébb oldalát támadjuk, sokat pörgetünk… stb.


3. Ha ismerjük az ellenfelet, akkor készítsünk listát gyengeségeiről, és arról, hogy milyen módon tudjuk ezeket kihasználni játékunk során.

Legyen ez az általános terv kevésbé hangsúlyos része; ha túlságosan erre koncentrálunk, akkor könnyen kieshetünk saját játékunkból. Soroljuk fel magunkban ezeket: hogy gyenge a fonákja, hogy nem jól röptézik, hogy gyenge a lecsapása valamint azt, hogy hogyan használjuk ki azokat: hogy gyakran fogunk rövidíteni, hogy a fonákját támadjuk….

Vizualizáljuk magunkban ezeket a játékelemeket, hogy a játék során automatikusan megjelenjenek a játékunkban.

Ezt nemcsak a meccs előtti percekben, de a meccs előtti napon is érdemes megtenni, ha van rá lehetőség.


És mi legyen akkor, ha olyan meccs elé nézünk, ahol a győzelem várhatóan apró dolgokon dől majd el?

Erre az esetre álljon itt még néhány tipp:

a) Soha ne adjuk fel!
A meccs során számtalan olyan szituáció kialakulhat, amikor úgy érezzük majd, hogy nem nekünk áll a zászló. Lehet, hogy ellenfelünk jobban kezd, vagy egy fontos pontot nem tudunk megnyerni. Ilyenkor emlékeztessük magunkat arra, hogy soha nem szabad feladnunk. Folytassuk a kemény küzdelmet minden egyes pontért.

b) Akárhogyan is, de próbáljuk az ellenfelet nyomás alatt tartani.
Figyeljünk arra, hogy játékunk színvonala folyamatosan a lehető legmagasabb legyen. Ha játékunk intenzitása csökkenni kezd, összpontosítsunk arra, hogy kikerüljünk a hullámvölgyből. Ha viszont az ellenfél kerül hasonló helyzetbe, próbáljuk meg “lent tartani” őt.

c) Várjuk cselekvésre készen a változás pillanatát.
Az igazán kemény ellenfél nem fogja engedni, hogy elhúzzunk. Nagy a valószínűsége, hogy elvesztjük vezető pozíciónkat, és ő veszi át a vezetést. Gondoljunk arra, hogy ez a meccs része, és arra, hogy minden egyes pontért meg kell harcolni.

d) Készüljünk fel hamis out kiáltásokra, és más csalafintaságokra! Ne várjuk azt, hogy minden ellenfél 100%-osan fair módon játszik! Vannak olyan ellenfelek, akik megpróbálnak becsapni minket; a sok kis apró bosszúsággal az a céljuk, hogy kizökkentsenek minket a játékból.

Ezt is a meccs részeként kell elfogadnunk, különben a játék helyett azon fognak járni a gondolataink, hogy ennek nem szabadna előfordulni és, hogy ez mennyire nem tisztességes magatartás. Elvesztük az összpontosításunkat, és a meccset is elveszthetjük.

Minél több meccset játszunk, annál több gyakorlatot szerzünk az ilyen szituációk kezelésében.
A Hogyan készüljünk egy nehéz teniszmeccsre? oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra