Fontos pontok a teniszmeccsen


Hogyan viszonyuljunk a fontos pontokhoz a teniszmeccsen? Ehhez ismerni kell saját magunkat, és játékstílusunkat valamint azt, hogy mentálisan hogyan reagálunk bizonyos helyzetekre.

Fontos pont lehet: 1-3 as, 30:30-as állásnál, amikor mi szerválunk 5-4-es állásnál, amikor a meccsért szerválunk akkor, amikor a meccseben maradásért szerválunk rövidített játékoknál...

Vannak, akik azt mondják, hogy minden pontnál azonos módon kell játszani. Mondják ezt azért, hogy a játékos ne lássa a többitől különböző módon a fontos pontokat, ne féljen azoktól.

Jelen írás azt a megközelítést képviseli, amely szerint a fontos labdamenetek igenis hatással vannak ránk. Arról van szó, hogy ilyenkor előtt kezdjük kényelmetlenül érezni magunkat. Ez a kényelmetlenség megnyilvánulhat: félelemben, aggodalomban, nyomás érzékelésében. Az ember az ilyen diszkomforttal járó helyzetekből mihamarabb ki akar szabadulni.


1. A szerva és a szervafogadás siettetése

A játék siettetése az egyik leggyakoribb következmény. Azonban ha lerövidítjük játékkal kapcsolatos szerva, és szervafogadási rituáléinkat, akkor koncentrációnk szintje nem fogja elérni a normál játékunk fókuszálásának szintjét.


2. A labdamenet lerövidítése

A labdamenetek rövidítése szintén egyfajta menekülés a kényelmetlen helyzetből, de ez gyakran vezet rossz taktikai döntésekhez, és így pontvesztéshez.

Hogyan törekszünk a labdamenet lerövidítésére:
- ejtéssel
- szerva röptével
- a hálóra való elhamarkodott felfutással
- előkészítetlen nyerő ütéssel

Ha a labdamenetek rövidítésére törekszünk, nem a megszokott kockázatokat vállaljuk a játék során; ütéseink kockázata megnő, és a sikerstatisztika ellenfelünk javára fog elmozdulni. Vagyis az egyik lényeges dolog, hogy ezeket a labdameneteket lehetőleg a megszokott ritmusunkban játsszuk.

Mentális megközelítés

Ahogy azt korábban láttuk, természetesen törekszünk arra, hogy a kényelmetlen helyzetből hamar kifussunk. Ha ezt érezzük, a következőkkel visszatarthatjuk magunkat:

1. Ne hagyjunk fel a szervák ütésekor kialakult kis rituálékkal. Mert éppen ez a rituálék (labda pattogtatása, izzadság letörlése homlokunkról, stb) szerepe, vagyis hogy egy kicsit összeszedjük gondolatainkat, és az elkövetkező eseményekre koncentrálunk.

2. Tudatosítsuk magunkban mentális állapotunkat. Tanuljuk meg felismerni, azt amikor kényelmetlenül érezzük magunkat, hiszen csak így tudjuk kontrollálni azt.

Tehát ha nyomás alatt érezzük magunkat:
- Hagyjunk időt a szervák előtt
- Vegyünk mély lélegzetet, és fújjuk ki vele a ránk nehezedő nyomást.
- Gondoljuk át ismét a követendő stratégiát, és vizualizáljuk a pont lejátszását. A kényelmetlenség érzésének az egyik oka, hogy az esetleges vesztés (általunk képzelt) következményire gondolunk.
Gondoljunk a jelenre - itt és most - és koncentráljuk az előttünk álló feladatra.


Játék fontos pontoknál - taktikai megközelítés

A taktika megközelítés lényege: játsszuk azt, amit a legjobban tudunk.

A védekező játékosok még stabilabban játsszanak, az egész pályás játékosok igyekezzenek kihasználni játékuk változatosságát. Ha megnézzük a profi játékosokat, náluk is felfedezhetőek a fontos pontoknál szokásosan használt ütéskombinációk.


A Fontos pontok a teniszmeccsen oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra