Erő vagy helyezés?


Erő vagy helyezés? Ki nem akar erőset ütni? De mi az öröm abban, ha túl nagy sebességgel ütjük meg a labdát, de az rendszeresen jóval a pályán kívül ér földet? Nos hát, ebben semmi öröm nincs.

"Teniszkarrierem kezdetén én is szerettem jól megütni a labdákat, de a pontosság nem tartozott az erényeim közé. Aztán összeakadtam olyan ellenfelekkel, akik viszont stabilan teniszeztek. A meccs alatt ide-oda futtattak a pályán jól helyezett ütésekkel és megvárták, amíg hibázok.

Néhány hasonló meccs után rá kellett jönnöm, hogy valamit nem csinálok jól. Az ütéseim túl dinamikusak voltak megfelelő kontroll nélkül.

Úgyhogy elkezdtem azt gyakorolni, hogy jobban helyezzem az ütéseket és néhány hónapon belül elkezdtem nyerni a meccseket. És ahogy a labdák helyezésében biztonságra tettem szert, újra elkezdtem keményebben megütni a labdákat. Sokkal könnyebb az ütések erejét növelni azután, hogy biztonsággal képesek vagyunk a labdákat helyezni, mint fordítva."

Más szavakkal, a helyezés biztonsága magával hozza az ütéserő növekedését. Lehet, hogy ezt mi magunk az elején nem is vesszük észre, de ellenfeleink érezni fogják. Sokkal fontosabb tehát az ütések biztos helyezése, mint az ütéserő. Ha fontos pillanatokban nem tudjuk a labdát odaütni, ahova akarjuk, annak a játékunk látja kárát.

Lássuk, hogy mik az előnyei annak, ha biztosan tudjuk helyezni az ütéseinket:

- Az elütések magasabb arányban lesznek sikeresek

- Kiszoríthatjuk az ellenfelet a pályáról

- Sikeresebben irányíthatjuk a labdameneteket

- Kevesebb ki nem kényszerített hibánk lesz

- Könnyebben támadjuk ellenfelünk gyenge oldalát

- Több meccset nyerünk!

De ne gondoljuk, hogy ezek a tanácsok csak a az alapütések esetén tesznek jó szolgálatot; a szerva, a röpte és a lecsapás esetén is jól jönnek. A szerva egy kicsit más; sok olyan játékos van, aki csak erősen megüti a szervát és ezzel sikeres. (Mindazonáltal, ha ők helyeznék is a szerváikat, még sikeresebbek lehetnének.)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az edzéseinken, a gyakorlások alkalmával soha ne az erős ütésekre koncentráljunk, hanem a pontosságra. Az edzéseket mindig fokozatosan építsük fel: az elején mindig játsszunk a háló közelében, és az ütéseink finomak, lágyak, de egyben precízek is legyenek. A háló közelében töltött gyakorlás fontos: a kis sebességgel, helyesen végrehajtott mozdulatok belevésik az izom-memóriánkba a mozdulatokat, amelyeket később nagyobb sebességnél is pontosabban hajtunk végre.
Ha már a kisebb ütések gyakorlásán túl vagyunk, akkor kezdjük fokozatosan növelni az ütéserőt. Ha a hibák száma hirtelen megnő, akkor vegyünk vissza a sebességből.


Az Erő vagy helyezés oldalról vissza a Tenisz taktika és stratégia oldalra