Ejtés


Az ejtés fontos taktikai eleme lehet játékunknak, megfelelő kivitelezés híján viszont könnyen ellenünk fordítható.

Néhány szempont az ejtés alkalmazásával kapcsolatban

- magasra pattanó labdát kapva ne alkalmazzuk az ejtést

- ne törekedjünk arra, hogy az ütés a háló felett épphogy csak átmenjen; adjunk kellő magasságot a labdának a háló felett. A jó helyzetben ütött, jó ejtés ilyenkor is sikeres.

- Sikeresen akkor lehet kivitelezni, ha a labda megfelelő távolságra van testünktől, és a test egyensúlyát az ütés során nem vesztjük el.

- Ritkábban alkalmazzuk alapvonalról

- Akkor alkalmazzuk, ha az ellenfelet az alapvonal mögé szorítottuk előzőleg

- mindig álcázzuk az ütést mozdulatát

- ne essünk túlzásba; ha sokszor ejtünk, akkor az ellenfél anticipálhatja az ütést.

- az ejtést támadó ütés, védekezésre ne használjuk.


Gaston Gaudio - tenyeres ejtés

Az ütés során az egyik legfontosabb szempont, hogy szándékunkat elrejtsük az ellenfél elől. A szokásos lendítést csak az utolsó pillanatban fékezzük le.

A felvételen jól látható, hogy Gaudio csak az utolsó pillanatban változtat az ütő fogásán, és lazítja meg a csuklóját az ütéshez.

A jól kivitelezett ejtés közvetlenül a háló mögé esik. Az ilyen ütés, még akkor is gyakorlatilag védhetetlen, amikor magasan halad át a háló felett. Az ütést követően a labda visszafelé pörög, ezért lepattanás után nem az ellenfél felé mozog, hanem szinte függőlegesen emelkedik fel.Roger Federer - fonák ejtés

Federer specialitása ez a megnyesett fonák ejtés. Az ütés során a labdának nemcsak visszafelé irányú, hanem a teste előtt jobbra elhúzva az ütőt oldalirányú pörgést is ad.

A labda a lepattanás után az oldalvonalon túlra, oldalra kipörög. Ezzel gyakorlatilag védhetetlen, hiszen ha az ellenfél be is futná, az oldalirányú pörgésre nem számítva egyszerűen nem éri el az ütőjével a labdát.


A következő videón többször egymás után láthatjuk az ütést, különböző ellenfelek ellen.

Az ellenfelet egy dinamikus ütéssel az ellenkező oldalon az oldalvonal közelébe futtatja, majd az ellenkező sarokba a háló mögé ejti a labdát. Az ellenfélnek nem könnyű keresztirányban mozogni a labda felé, arról nem is beszélve, hogy a lehető leghosszabb utat kell megtennie odáig.

A felvétel végén látható, hogy bár a labda magasan a háló felett ér az ellenfél oldalára, mégis védhetetlen, hiszen egészen a háló közelében pattan le.
Az Ejtés oldalról vissza a Tenisz videok oldalra