Benső játék a teniszben


Először is némi magyarázat a "Benső játék" kifejezésről. Timothy Gallwey vezette be ezt a fogalmat 1976-ban megjelent "Benső játék - a játék" című könyvében.

Ebben a korábbitól teljesen különböző megközelítésben írt a teniszoktatásról, megmutatta az elme szerepét a tenisztanulás és játék során, valamint azt is, hogy ez hogyan válhat a teljesítmény gátjává.

Gyakorlatokat is bemutatott, amellyel elménket arra trenírozhatjuk, hogy segítsen a játékban, ne pedig gátoljon. Rájött arra, hogy elménkben valami akadályozhat abban, hogy teljesen kibontakoztathassuk tudásunkat. A célja az volt, hogy megszüntesse ezeket az akadályokat.

Íme egy rövid lista ezekről a benső akadályozó tényezőkről:

- félelem a vesztéstől
- a koncentráció elégtelen volta
- erőlködés
- perfekcionizmus
- önbizalom hiánya
- harag
- unalom
- elvárások
- máshol kalandozó gondolatok

Bár ez a lista hosszú, a megoldások számosak és egyszerűek, de nem mindig könnyen megvalósíthatóak.

A benső tenisz játék alapjai

Self1 és Self2

Ha megállunk egy pillanatra és kicsit fülelünk arra, hogy elménkben mi zajlik, hamarosan egy folyamatos dialógus tanúi lehetünk. Az egyik hang állandóan utasításokat ad és kritizál, a másik inkább csendben van és cselekszik. Hamar felimerhetjük, hogy kettejük kapcsolata nem túl jó. Az egyik, a Self1 folyamatosan utasítja a másikat, hogy az mit csináljon. Úgy tűnik, hogy ő mindent tud a teniszről, hogy a térdet be kell hajlítani, hogy nézni kell a labdát, stb. A másik, a Self2 egy néma végrehajtó.

Sőt, a Self1 nem is nagyon bízik Self2-ben, aki a kezébe veszi a dolgokat, megmozdítja a testet, megfeszíti az izmokat és odalendíti a kart ahova gondolja, hogy kellene. De mire végrehajtaná Self1 utasításait, a pillanat tovaszáll; gyakorta elvéti az ütést, így Self 1-nél eggyel több oka van a kritikára.

Bízni a testben

Ez a benső játék alapeleme. A tenisz complex sport és testünknek (Self2) fantasztikus képessége van arra, hogy tanuljon. A Self1 és Self2 összeütközése nélkül Self2 hatalmas tehetségnek mutatkozik, amellyel félünk azonosulni, mert az elvárásainktól távol áll. De ha véletlenül mégis találkozunk vele, arra azt mondjuk, hogy véletlenül sikerült az ütés.

A benső játék első képességét úgy nevezzük, hogy "hagyjuk megtörténni a dolgokat". Ez azt jelenti, hogy fokozatosan megtanulunk bízni saját testünk azon képességében, hogy megtanuljon és végrehajtson dolgokat. Némi időt igényel a dolog, de azonnal nekifoghatunk.

Nézzük meg a következő példát: álljunk egy lábra. Csak álljunk így, és figyeljünk lábunk izmaira, ahogy az egyensúlyt megtartják. Minél inkább figyelünk, annál inkább érezzük, hogy izmaink hogyan dolgoznak, kinyúlnak és összehúzódnak. És ez még mindeddig nem olyasmi, amit tudatosan csinálunk. Tudatosan felemeljük és leeresztjük karunkat. Ez egy tudatosan (Self1) létrehozott mozgás. De a korábbi példában a lábizmok mozgása nem tudatos (Self2). Szóval a hagyjuk megtörténni a dolgot azt jelenti ebben az esetben, hogy hagyjuk, hogy az egyensúly létrejöjjön. Nem tudatosan tartjuk meg az egyensúlyi állapotot, csak egyensúlyban akarunk maradni.

Az elme megnyugtatása

A tenisz játék során néha van elég idő arra, hogy tudatosan gondolkodjuk a labdamenet során. De testünk csúcsteljesítményre való képessége közvetlen módon függ elménk nyugodtságával. Ha elménk zajos, nyugtalan és zaklatott az összeütközésbe kerül az idegrendszer izmoknak adott csendes instrukcióival.

A benső játék fő célja, hogy ellenőrizzük és megnyugtassuk az elmét, hogy az a lényegre figyeljen. Amikor az elme próbál játszani, az túl lassú lesz, hibákat vét, és a test egyenetlen mozgását idézi elő. Ha a Self1-et lefoglalja a beérkező labda megfigyelése, akkor a Self2 csúcsteljesítményre képes. És ez a Self1 és Self2 közötti megfelelő kapcsolat. A tanulás legnagyobb akadályát a Self1 folyamatos aktivitása képezi. Ez akadályoz meg minket abban, hogy eseményeket megtapasztaljunk a maguk valójában. Ez az, ami félelmeinket és kétségeinket előrevetíti, amikor a labda felénk közelít, vagy még előbb.

Ítélet nélkül

Ez azt jelenti, hogy meg kell szabadulni a jó és a rossz koncepciójától. Amíg ütéseinket jónak vagy rossznak látjuk, nem azt figyeljük, hogy mi történt valójában. Ha az ütést jónak tartjuk, akkor legközelebb megfeszítjük erőnket, hogy ismét jól üssünk. Ha az ütés rossz, legközelebb jobban próbáljuk ütni. Tudatosan tartjuk egyensúlyunkat, ha egy lábon állunk? Hogyan tudjuk legtovább egyensúlyban tartani testünket? Akkor, ha nyugodtan állunk, és hagyjuk hogy a test találja meg ennek a módját. Megvalósíthatjuk az ítélet nélküli hozzáállást? Igen, gyakran meg is tesszük, csak nem vagyunk tudatában:

Demonstráció:

Rakjunk le egy teniszlabdát tőlünk 6 méterre és vegyünk 5-6 labdát a kezünkbe. Most az egyik kezünkben levő labdával próbáljuk eltalálni a földön levőt. Dobjuk el egymás után az összes labdát ezzel a céllal.

Tekintet nélkül a eredményre válaszoljunk ezekre a kérdéskre:
- Amikor nem találtuk el a labdát, azt követően jobban vagy kevésbé próbáltuk eltalálni?
- Ostoroztuk magunkat, ha nem találtuk el a labdát?
- Adott a testünk utasítást, mielőtt eldobtuk volna a következő labdát? 
Az emberek többsége NEM-mel válaszol ezekre a kérdéskre. Mi a különbség teniszezés közben? Erősebben próbáltuk, amikor elvétettük az ütést? Letromfoljuk magunkat egy elvétett ütés után? Talán IGEN.

De lássuk, mi is történik valójában!. Amikor az első alkalommal nem találtuk el a tőlünk távolabb lerakott labdát (tételezzük fel, hogy nem volt olyan szerencsénk), mit tettünk? A legtöbb ember ezt mondja: Amikor túl rövidet dobtam, a következő alkalommal hosszabban próbáltam dobni. Ha túlságosan baloldalra dobtam, utána próbáltam kicsit jobbra dobni. Pontosan ez a Self1 feladata. Megadni az irányokat, és feljegyezni az eredményt. Azután mi történt; arra utasítottuk a kart, hogy nagyobbat lendítsen, hogy távolabbra repüljön a labda? Nem, csak hagytuk hogy történjenek a dolgok. Ez automatikusan történik. A Self2 elvégezte a módosítást. Mert megbíztunk a testünkben.

Azután eldobtuk a második labdát, ismét megfigyeltük az eredményt és hagytuk, hogy a Self 2 elvégezze a korrekciót. Az ok, amiért ebben a gyakorlatban a Benső játék mestereként játszottunk azért volt, mert ítélet nélkül tettük. A legtöbb ember arról számol be, hogy nem kritizálta és korholta magát. Valamint arról, hogy nem akart jobban vagy kevésbé, csak alkalmazta a korábbi tapasztalatot. A tanuláshoz való ítélet nélküli hozzáállás a fejlődés leggyorsabb módja.

Így tanulhatunk meg leggyorsabban teniszezni.

A testünk és az elménk sok gyakorlást igényel ahhoz, hogy a kívánt eredményt érje el testünk sok száz izmának koordinációjával. De ezt számtalan módon lelassíthatjuk. Ez mind a Self1 közbeavatkozásának az eredménye. Vagy folyamatos mentális tevékenység által amely elhomályosítja érzékelésünket, vagy azáltal, hogy a testrészeinket magukat akarja cselekvésre késztetni - vidd hátra az ütőt, hajlítsd be a térdet és így tovább.

Egy ember teljesítményének negatív minősítése lelassítja vagy akár meg is állítja a fejlődést. De saját magunkat minősíteni még inkább megsemmisítő érzés. Lehetsz jó teniszjátékos, de csapnivalóan bowlingozol. Ettől kevesebb leszel? Nem, és ugyanúgy nem igaz az sem, hogy egy elvétett ütés miatt rosszakat kellene magunkról gondolni.

Gondolhatunk magunkról ilyeneket, de azt is megtehetjük, hogy nem. Ezek azonban bántanak és akadályozzák a fejlődést. A benső játék megközelítés megmutatja ezt a szabadságot a teljesítmény növelése érdekében, vagyis hogy elfogadó módon közelítsünk magunkhoz és az eseményekhez.

Ha pedig ezt a viszonyulást a teniszpályáról életünk más területeire is átvisszük, meglepően másképp fogjuk látni magunkat, környezetünket és megtapasztaljuk a szabadság érzését.A Benső játék a teniszben oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra