Az ütések szórása a teniszpályán

Mi okozza a ki nem kényszerített hibákat?

Az ütések szórása a teniszpályán

A sok gyakorlás ellenére még mindig túl sok a ki nem kényszerített hiba? Lehet, hogy ennek oka, az ütések szórása. Hogy mi is az?

A szórás a kiválasztott cél körüli terület, ahol a célra ütött labdák ténylegesen földet érnek. Szinte lehetetlen egy pontot eltalálni a pályán, a labdák mindig a célterület környékén esnek le.

Az alábbi kép azt mutatja, hogy amikor (egy középhaladó szintű) játékosnak az a feladata, hogy a kosárból adott labdákat az alapvonalról rövid keresztütéssel a bólyára üssék, a labdáknak mekkora a szórása a bólya (célpont) körül. (A pályára helyezett labdák jelzik az ütések becsapódásának helyét).

A ki nem kényszerített hibák fő oka tehát az, hogy a játék során a célpontot túlságosan az alavonalhoz vagy az oldalvonalakhoz közel választjuk meg.

Ha egy keveset kísérletezünk a pályán, megtapasztalhatjuk, hogyaz irányt könnyebb kontrollálni, mint az ütés mélységét. Emiatt nem szabályos kör, hanem ellipszis alakú az a terület, ahova a labdák esnek.

Ebből látható, hogy nagyjából hova kell célozni az ütések során - ez a pont az alapvonaltól távolabb esik, mint az oldalvonaltól.

A célterület oldalvonalaktól tartandó távolságát befolyásolja:

- Tenisztudásunk szintje.

- Az a pont, ahonnan az ütést ütjük. Minél távolabb van a célpont, annál magyobb a hiba eseélye.

- Mozgás közben nagyobb célterületet kell választani, mint az állóhelyből ütött labdák esetén.

Az ütések szórásának csökkentése fontos cél az edzések, gyakorlás során. A profi játékosok naponta sok órát töltenek azzal, hogy ütéseik szórását csökkentsék nehéz helyzetből megütött labdák esetén is: hátramozgás, előre mozgás, támadás és védekezés közben.

Hogyan lehet az ütések szórását csökkenteni?

A gyakorlás során válasszunk célterületet, majd az ütés eredményének föggvényében korrigáljuk a következő ütést. Az ismételt korrekciók nyomán az ütések szórása csökkenni fog.

Hogy csinálják a profik?

A profi játékosok tisztában vannak az ütések szórásával és a játék során az oldalvonaltól és az alapvonaltól kellő távolságban, nagy ráhagyással céloznak. Az alábbi rajzon megjelöltük, hogy Nadal és Federer ütései hol érnek pályát (2006 Masters meccsen).


A labdák többsége (kék ponttokkal jelölt ütések) az oldalvonalaktól és az alapvonaltól jóval beljebb ér földet.

(A piros pontokkal jelölt ütéseből kettő, egy Nadaltól, egy Federertől védekező ütést jelöl) A piros pontokból tehát összesen csak három esett a vonalakhoz igazán közel, amikor a játékos támadás közben kockázatot válallt.

Ami a rajzon nem látszik, de a játékosok háló felett is nagy ráhagyással ütnek. A szórás ugyanis a háló feletti magasságra is ugyanúgy vonatkozik. A célterületet a háló feletti magasság tekintetében ugyanolyan nehéz eltalálni, vagyis úgy kell meghatározni, hogy a labda a háló felett átrepüljön és a pályán belül essen le.

Fontos, hogy ne csak ütéseink szélessége és hosszúsága, de háló feletti magassága tekintétben is konkrét céllal üssük meg a labdát.

Természetesen, ha az ellenfél térfelének a közepét célozzuk, a hibákat le tudjuk csökkenteni, de ellenfelünk dolgát így megkönnyítjük.

Hát, akkor hova célozzunk?

Célozzunk az ellenfél térfele két oldalának közepére. A képen jelölt pontok az alapvonalról ütött labdák fő célpontjait mutatják.


A célterület ilyen megválasztása lehetővé teszi
, hogy a legtöbb ütést beüssük a pályára, és amikor kissé elhibázzuk a célterületet, akkor ütésünk közel eshet az alap,- ill. oldalvonalakhoz. Ekkor ellenfelünknek védekeznie kell.

Ha a fentiek tudatában kezdünk el egy profi teniszmeccset nézni, egy darab papíron hamar be tudjuk jelölni, hogy a pályán hova céloznak a profi játékosok. Használjuk ezt a tudást arra, hogy rövid időn belül játékunk színvonalát emeljük.

Az ütések szórása a teniszpályán oldalról vissza a Tenisz taktika és stratégia oldalra