Az ütések kockázata és a nyerés esélye a teniszben

Az ütések kockázata és a nyerés esélye a teniszben

A tenisz taktika és stratégia egyik legnagyobb kihívása a megfelelő kockázat vállalás.

A játékosnak a meccs folyamán állandóan adaptálnia kell a vállalt kockázatokat a meccset meghatározó körülményekhez: ezek a meccs állása, az ellenfél ütései, a pályán elfoglalt pillanatnyi pozíció, stb.

De van két olyan állandó kockázat, amit sok játékos figyelmen kívül hagy a kockázatok kezelésekor:

- a ki nem kényszerített hiba kockázata

- a pont elvesztésének kockázata

Első pillantásra ezek azonosnak tűnnek, de nem azok.

Nézzük az alábbi példát:

Andy Roddick (2008. július14-ig terjedő időszakban) 67%-ban ütötte be az első szerváit és a jó első szervák mögött 80%-ban nyerte meg a pontot.

Más szavakkal a szerva kockázata 33%-volt (100-67) és a pontvesztés kockázata pedig 20 % (100-80). Ez azt jelenti, hogy Roddick esélye az első szerva mögötti pont megnyerésére 0,67*0,80 = 53,6%. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 46,7% annak a kockázata, hogy az első szerva alkalmával elveszti a pontot.

A második adogatásnál 90%-ban beütötte a szervát, de csak 56%-ban nyerte meg mögötte a pontot. Tehát az ütés kockázata 10% volt, de jó második szerva után a pont elvesztésének kockázata 44% volt.

Roddicknak tehát 0,9*0,56 = 50,4% esélye volt a pont megnyerésére és 49,6 % esélye volt a pont elvesztésére.

Látható, hogy az lenne a jó, ha Roddick mindig beütné az első szerváját. Emögött 53,6%-ban nyer pontot, de csak 50,4 %-ban nyeri a pontot, ha lassabb szervát üt.

Ez olyan dolog, amit a nagy szervával rendelkezők ösztönösen megéreznek, vagy ők is elvégezik ezt a számítást. Ezek a játékosok - a fentiek miatt - a második szervájukat az elsőhöz hasonlóan ütik. Ez első pillanatra kockázatosabbnak tűnik, de ez nem igazi kockázat.

Hiszen, ha a játékos növeli az ütés kockázatát, akkor valójában csökkenti a pont elvesztésének a kockázatát. Mindez persze csak bizonyos keretek között igaz. Ha túl sokat kockáztatunk, akkor a labda olyan kis százalékban esik a pályára, hogy a nyerés esélye elenyészővé válik.

Vizsgáljuk meg, mi lenne Roddick esélye, ha teljes erővel ütné első szerváit, és azoknak csak 20%-a lenne jó, de a beütött szervák 95%-a mögött megnyerné a pontot. Így a pont megnyerésének esélye 0,2*0,95 = csak 19% lenne. Nyilvánvaló, hogy így a hiba kockázata túlságosan nagy.


Nézzük meg, mindezt hogyan használhatjuk saját játékunkban?

1. Tudatosítsuk magunkban az ütés és a pont megnyerésének kockázatait.

Próbáljuk ki, hogy az ütés kockázatának növelése, hogyan befolyásolja a pontnyerés esélyét. Próbáljuk ki mindkét végletet és több kockázati szintet is a kettő között.

Játsszunk néhány pontot kockázatvállalás nélkül és nézzük meg, mi történik. Majd támadjunk meg minden ütést, és célozzuk a vonalakat. Hogyan változik ilyenkor az ütés kockázata? És hogyan a pontnyerésé? Végül kísérletezzük ki, hogy mennyire kell agresszíven ill. biztonságosan játszani ahhoz, hogy pontokat nyerjünk.

2. Értékeljük korábbi játékunk kockázatvállalási szintjét: túl kockázatosan vagy inkább túlságosan kockázatkerülő módon játszottunk?

Tapasztaljuk ki, hogy a kockázatvállalás mértékét hogyan kell a meccs bizonyos szituációihoz igazítani: szervánál, adogatásfogadásnál, elütésnél stb.

3. Mindig hosszú távon gondolkodjunk, ez az ami meghatározza nyerési esélyeinket.

Ha pontnyerési esélyeinket 50% fölé tudjuk tornázni, akkor ellenfelünk nyerési esélye 50% alatt lesz, és ez hosszú távon meghozza a sikert.Az ütések kockázata és a nyerés esélye oldalról vissza a Tenisz taktika és stratégia oldalra