Átemelés


Az átemelés a teniszben fontos taktikai elem. Leggyakrabban az ejtés-átemelés taktikai kombinációban használják. Ha ellenfelünk a szerva-röpte taktikát alkalmazza ellenünk, egy-két jól sikerült átemeléssel elvehetjük a kedvét a hálóra való felfutástól.


Átemelés telilappal

Ennél a változatnál telilappal emeljük fel a labdát. Az labda az ütés helye és a leesési pont között nagyjából félúton éri el a csúcspontját. Akkor lehet alkalmazni, ha az ellenfél a hálóhoz közel áll.

Törekedjünk arra, hogy a labda útja minél magasabb legyen, a hiba lehetőségét keresztirányú ütéssel csökkenthetjük, hiszen a pálya keresztben hosszabb.


Pörgetett átemelés

Támadó ütés. Az átemelést az ütő felfelé húzásával és felfelé irányuló csuklómozdulattal erősen megpörgetjük. A labda útja a sima átemeléshez hasonlóan az ütés helye és a leesési pont között félúton tetőzik, viszont a labda a földet érést követően gyorsan kifelé pörögve pattan a pályán kívülre.

A tenyeres átemelés könnyebben, agresszívebben kivitelezhető. Ilyenkor a találati pont a testhez viszonylag közel van, hiszen az ütőt szinte függőleges irányban felfelé kell mozgatni.

A fonákoldali átemelés sokkal nehezebb, hiszen a test előtt kell a felfelé irányuló, húzó mozdulatot kivitelezni. Ilyenkor a találati pont a test elé kerül.

Akkor alkalmazható, ha az ellenfél a hálótól valamivel távolabb áll, illetve ha várhatóan beérné, és vissza tudná adni a sima átemelést.

A felvételen a pörgetett átemelés látható Nadal előadásában. Nadal ezt az ütést is a tőle megszokott igen erős pörgetéssel üti; az erősen megpörgetett, igen magasan szálló labda az oldalvonal közvetlen közelében meredeken lefelé vágódik.

Nadal ütésénél a könyök ill. a csukló mozdulata hangsúlyosabb, mint a vállé.Nyesett átemelés

Értelemszerűen, általában fonákoldalról kivitelezett ütés. A labda a tetőpontját a földet érés pontjához közelebb éri el. Földetérés után a labda a visszafelé pörgés miatt gyakran szinte függőlegesen pattan fel.

A video részleten Federert kissé kifelé szorította az ellenfél a pályáról a fonákoldalon. A kiszorított helyzet miatt választotta a nyesett átemelést.

Ennek az ütésnek az a jellegzetessége, hogy csúcspontját úgy (az alapvonalhoz annyira közel) éri el, hogy az ellenfél gyakran out-nak véli. Így a csúcspontján túljutott, szinte függőlegesen a pályára eső labdára nem indul el időben, és lekési azt.

Az Átemelés oldalról vissza a Tenisz videók oldalra