A pálya fedezése


A pálya fedezése azt jelenti,
hogy kizárjuk a nyitott pálya adta lehetőségeket
az ellenfelünk elől a labdamenetek során.

Az ellenőrzési pont (fedezeti pont) meghatározása: 

Képzeljük el, hogy ellenfelünk az ábra alján áll a narancs, illetve a kék háromszög csúcsában, nekünk pedig az ellentétes oldalon meg kell tudni védeni a pályánkat!

A területet, ahova ellenfelünk az adott pontból képes (optimális mértékű kockázat mellett) az adott pontból a labdát ütni, a narancs, ill. a kék háromszögek mutatják.  

A narancs ill. kék fedezeti pontok a háromszögek alapjának felezőpontjában vannak. Ezek azok a pontok, ahol azonos arányban tudjuk fedezni mindkét oldalt.


FONTOS:
Az ellenőrzési pontot saját ütésünk iránya határozza meg.

Hogyan?


1. A pálya fedezése - Alaphelyzet

A mérkőzésen a szerváló játékos általában a középvonal mellett áll, hogy mindkét oldal felé érkező returnt blokkolja.

Ha az ellenfélnek középre adjuk a labdát, abban az esetben a középvonalon állva állunk a lehetséges ütések által behatárolt terület felezőpontján. Tehát középre adott labda esetén a pálya közepén kell maradnunk.


2. A pálya fedezése keresztütés esetében
 

Az ábrákon a sárga nyíl az ütésünk irányát mutatja, a narancssárga nyíl pedig saját mozgásunk irányát és a megteendő út hosszát a fedezeti pont (FP) felé.

Ha az ellenfélnek a egyenlő oldalról keresztütéssel az egyenlő oldal sarkára adjuk a labdát, akkor nekünk az egynelő oldalon a felezővonaltól nem messze kell elhelyezkednünk, hogy kontrolláljuk a visszajövő labda lehetséges szögeit.

Keresztütés esetében tehát csak kis távolságot kell megtennünk az ellenőrző ponthoz való eléréshez.


3. A pálya fedezése egyenes ütés esetében
 

Ha egyenes ütést ütünk, az ellenőrző pont eléréséhez a középvonalon áthaladva jutunk el, tehát ebben az esetben kell a leghosszabb utat megtenni az egyenlő oldal sarkától (ahonnan ütöttük a labdát).


Minden labda megütése után újra az adott ütés alapján kialakult ellenőrző pontba kell mennünk, hogy a visszajövő labda útját ellenőrizni tudjuk.


A visszajövő labda sebessége miatt az idő nagyon kevés az ellenőrző pont eléréséhez. Ezért fontos megérteni, hogy mely ütés mellett lehetséges az ellenőrző pont elérése.

A labdát olyan irányba vagy módon kell megütni, amely lehetővé teszi, hogy a visszaérkező labda szögét fedezni tudjuk, elérjük az ellenőrzési pontot.

Ha egyenest ütünk, akkor a labda megemelésével időt nyerhetünk ahhoz, hogy átérjünk a megfelelő ellenőrzési pontra.

Ha gyors, lapos labdát adunk az ellenfélnek, akkor már a visszajövő labdánál elveszthetjük az irányítást, ha ellenfelünk a nyitott pályára keresztet üt.

Amíg a pályán mi a felezővonalnál állunk, addig minden ellenőrző ponthoz könnyen eljutunk. Tehát ilyenkor mindegy milyen ütést alkalmazunk.

Ahogy a szélek felé kiszorít minket ellenfelünk, csak a keresztütés az, ami után könnyen visszanyerjük a pálya ellenőrzését. A keresztütésnek az is az előnye, hogy a háló középen a legalacsonyabb, ott ahol a keresztütésnél a labda a háló felett elhalad. Emiatt gyakoriak a kereszt ütésváltások meccseken.


4. Ellenőrzési pont a hálónál 


Az ellenőrzési pont a háló esetében az ellenféllel azonos oldalon van.

Keresztütésnél hosszabb idő eljutni az ellenőrzési pontba.

Emiatt a hálóhoz mindig egyenes ütés mögött menjünk fel, mert az egyenes ütés nyomán érjük el a leghamarabb az ellenőrzési pontot.


Nézzük meg Federer és Hewitt csatáját! 

(CTRL +, illetve CTRL- billentyűk együttes lenyomásával nagyíthatjuk, illetve kicsinyíthetjük a képet). A háttal álló Federert nézve megfigyelhetjük, hogy a fonák keresztütések után a középvonaltól balra eső ellenőrzési pontot 2 lépéssel eléri, ahova minden ütés után visszamozog.

Federer a 0:47 időpontnál egyenes nyesést üt. Az ütés után jobb oldalra haladva, a felezővonaltól jobbra kell elmozognia abba a pontba, ahonnan a pályát fedezni tudja.

A video felvételen a az 1:08 időpillanatban Hewitt Federer fonákoldalára rövidít. Federer a hálóhoz felérve egyenes nyesett ütéssel támad, majd ugyanezen az oldalon maradva a hálónál elfoglalja az ütése nyomán szükséges ellenőrzési pontot. Bár Hewitt keresztben átemeli felette a labdát, taktikailag megfelelően helyezkedett a pályán.

Az 1:16 időpillanatban viszonylag rövid, gyenge labdát kap a tenyeres oldalra. Ez kedvező lehetőséget teremt a támadásra; a rövid ütést tenyeres egyenessel támadja és az ütés mögött azonos oldalon felmegy a hálóra.

Hewitt jó érzékkel ismét az átemelést választja, és ez megteremti számára a lehetőséget a pont - ha nehezen is - megnyeréséhez.

Ha egy rövidebb középvonalhoz érkező ütést egyenes ütéssel az ellenfélnek mélyen a középvonalhoz ütjük és ennek nyomán jövünk fel a hálóhoz, akkor az ellenfél nehéz helyzetbe kerül. Ha a háló felé közeledve még kell egy közbenső ütést ütni a befejező röpte előtt, akkor ez az ütés is mindig legyen egyenes vagy középre irányuló ütés.


A pálya fedezése oldalról vissza a Tenisz taktika és stratégia oldalra